Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анелия Господинова: Музиката ми е като дишането

Пианистката Анелия Господинова се представя със "Симфониета" - Видин в програма, започваща с Рахманинов. Концертът е в четвъртък, в музея "Земята и хората": 

"Завършила съм в Стара Загора, после при проф. Куртев - пиано в София. В момента преподавам, пианото е в основата, която може да даде тласък. Всеки инструмент може да завоюва кралската позиция, зависи кой свири на него. Пианото е много функционално в жанровата си принадлежност и адаптивност.

Достъпът до пианото е доста първичен. От малка обожавам музиката, тя ми е като дишането. Залепвах си ухото на всеки звуков източник. Любовта ми към пианото бе безусловна от първия ми досег. С удоволствие изучавам модерни композитори, това е разчупване на стереотипа.

Рахманинов е много интересно явление, Първият клавирен концерт е в оригинал създаден на 17 години, втората му редакция е тотално различна, 27 години по-късно. Първата, в 1891 носи романтичен почерк, докато втората е чист Рахманинов. Истинско предизвикателство, със запазен тематизъм от първата версия.

Той има много интересна житейска съдба, става автор на целия свят, за него няма музикални граници. В клавирните си концерти насища максимално личните си усещания като човек. Първият е по-труден за ансамбъл и оркестър, свири се рядко, в България - изключително рядко. Много усилия и работа от оркестранти и диригент!

Имам опит с Рахманинов вече 25 години във всичките му жанрове. Пръв път ми бе на 19 години - горе-долу във възрастта, когато го е писал. Сега съм като него, когато е писал втората редакция. Сега с диригента решихме да направим така, че да хване публиката за ушите!

Програмата е необичайна, ще се получи празник на сетивата. Целта ни е да изведем публиката от делничното. В третата част на концерта ни имаме хепи-енд. Имаме и импровизационност, откриваме дори елементи на джаз."

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: ФМИ, архив

Двудневен форум събира студенти и компании във ФМИ на СУ

"Знам и искам да го докажа" е мотото на Кариерния форум, организиран на 28 и 29 май 2024 г. от Кариерния център на Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет, съвместно с Фондация "ФМИ Иновации и Образование". Форумът е отворен към всички студенти, които искат да се развиват в сферата на информационните..

публикувано на 27.05.24 в 17:48

В кой век е българският учител?

Учителят на 21. век овластява учениците да са инициативни и активни, като им дава избор и се вслушва в обратна им връзка. Той знае как да използва технологиите, за да премахва различни бариери, които пречат на ученето. Включва в преподаването си разнообразни материали, които правят ученето по-интересно и интерактивно. Създава у учениците..

публикувано на 27.05.24 в 17:02
Д-р Иван Томов

"Кутия за приказки" по повод Световния ден на множествената склероза

По повод наближаващия Световен ден на множествената склероза 30 май, на 28 май ще се проведе медийно събитие, озаглавено "Кутия за приказки". Тази година темата на кампанията е “Диагноза“. Събитието е част от Здравна кампания за повишаване на осведомеността към редките автоимунни и възпалителни неврологични заболявания в България. Целта..

публикувано на 27.05.24 в 16:09

Компании вече предлагат персонализирани придобивки на служителите си

HR специалистите все повече трябва да се грижат за чувството за принадлежност, служителите да видят бъдещето си в самата компания. Фирмите вече залагат повече на персонализирани придобивки, съобразно интересите на хората , които работят. За бизнеса, а и за служителите от важно значение са не само информацията и данните, но и анализа..

публикувано на 27.05.24 в 15:37
Антонио Дачовски

Оперетата "Страната на усмивките" по Франц Лехар с премиера в НМТ "Стефан Македонски"

На 29 и 30 май романтичната оперета на  знаменития австро-унгарски композитор Франц Лехар "Страната на усмивките" ще има премиера в Националния музикален театър "Стефан Македонски. С тази постановка на ще се честват 25 години от основаването на Студентския съвет при Националната музикална академия. Франц Лехар е известен на..

публикувано на 27.05.24 в 13:56

Валентина Стоева: Децата предпочитат да четат книги, които са близки до тях и са си избрали сами

На български излезе книгата „Защо учениците не обичат училището?" от Даниъл Уилингам. Авторът насочва вниманието към своите открития върху цялостната основа на процеса на учене и формулира работещи техники за преподаване. Пред Радио София основателят на Фондация „Детски книги" и Фондация „Четене" Валентина Стоева сподели, че Даниъл Уилингам..

публикувано на 27.05.24 в 12:48