Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Делян Георгиев - кмет на столичния район "Изгрев"

Столичният кв. "Изток" ще бъде първият в столицата с изцяло ремонтирани тротоари

Снимка: fb/Д-р Делян Георгиев

Започна строителният сезон в почти всички столични райони. Текат ремонти и възстановителни дейности по голяма част от инфраструктурата, особено по отношение на тротоарите.

В момента в район "Изгрев", освен ремонт на тротоарите, се изграждат и довършват проекти, свързани с образователната инфраструктура.

Пред Радио София кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев заяви, че кв. „Изток“ ще бъде първият в столицата, в който ще бъдат ремонтирани всички тротоари.

„По мое предложение се правят тротоарите само в един от кварталите, именно в кв. „Изток“. Считам, че така е по-добре, поне да имаме един квартал, в който всички тротоари да бъдат ремонтирани. Стават много добре, на много от улиците има направен по един тротоар от едната страна – това е умишлено, за да не възпрепятстваме движението на автомобилите и гражданите. Първо ще направим тротоарите на всички улици от едната страна, след което – от другата“, обясни д-р Георгиев.

По отношение на това, че на места тротоарите са тесни, кметът на „Изгрев“ добави, че районната администрация няма правомощия да разширява тротоарите или улиците, а изпълнява градоустройствения план.

Д-р Делян Георгиев се похвали и, че през следващата учебна година, район „Изгрев“ ще бъде първият столичен район, в който няма да има недостиг на места в детските градини и яслите.

„Съвсем скоро ще открием най-модерната, самостоятелна детска ясла, Общо местата, които ще бъдат разкрити в „Изгрев“, са 900. Ще успеем да приемем всички наши деца, даже ще имаме места за дечица от съседните райони“, каза д-р Делян Георгиев.

Той не се съгласи с мнението на част от жителите, че районната администрация не обявява от рано инвестиционните намерения.

„Общината има ангажимент да провежда обществени обсъждания тогава, когато това касае нейните проекти. Частните сгради, които евентуално биха се появили, са съвсем друга тема, но ние обявяваме всички разрешителни издадени от НАГ - на съседите, на заинтересованите лица, така че считам, че изпълняваме тези ангажименти“, каза д-р Делян Георгиев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: ФМИ, архив

Двудневен форум събира студенти и компании във ФМИ на СУ

"Знам и искам да го докажа" е мотото на Кариерния форум, организиран на 28 и 29 май 2024 г. от Кариерния център на Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет, съвместно с Фондация "ФМИ Иновации и Образование". Форумът е отворен към всички студенти, които искат да се развиват в сферата на информационните..

публикувано на 27.05.24 в 17:48

В кой век е българският учител?

Учителят на 21. век овластява учениците да са инициативни и активни, като им дава избор и се вслушва в обратна им връзка. Той знае как да използва технологиите, за да премахва различни бариери, които пречат на ученето. Включва в преподаването си разнообразни материали, които правят ученето по-интересно и интерактивно. Създава у учениците..

публикувано на 27.05.24 в 17:02
Д-р Иван Томов

"Кутия за приказки" по повод Световния ден на множествената склероза

По повод наближаващия Световен ден на множествената склероза 30 май, на 28 май ще се проведе медийно събитие, озаглавено "Кутия за приказки". Тази година темата на кампанията е “Диагноза“. Събитието е част от Здравна кампания за повишаване на осведомеността към редките автоимунни и възпалителни неврологични заболявания в България. Целта..

публикувано на 27.05.24 в 16:09

Компании вече предлагат персонализирани придобивки на служителите си

HR специалистите все повече трябва да се грижат за чувството за принадлежност, служителите да видят бъдещето си в самата компания. Фирмите вече залагат повече на персонализирани придобивки, съобразно интересите на хората , които работят. За бизнеса, а и за служителите от важно значение са не само информацията и данните, но и анализа..

публикувано на 27.05.24 в 15:37
Антонио Дачовски

Оперетата "Страната на усмивките" по Франц Лехар с премиера в НМТ "Стефан Македонски"

На 29 и 30 май романтичната оперета на  знаменития австро-унгарски композитор Франц Лехар "Страната на усмивките" ще има премиера в Националния музикален театър "Стефан Македонски. С тази постановка на ще се честват 25 години от основаването на Студентския съвет при Националната музикална академия. Франц Лехар е известен на..

публикувано на 27.05.24 в 13:56

Валентина Стоева: Децата предпочитат да четат книги, които са близки до тях и са си избрали сами

На български излезе книгата „Защо учениците не обичат училището?" от Даниъл Уилингам. Авторът насочва вниманието към своите открития върху цялостната основа на процеса на учене и формулира работещи техники за преподаване. Пред Радио София основателят на Фондация „Детски книги" и Фондация „Четене" Валентина Стоева сподели, че Даниъл Уилингам..

публикувано на 27.05.24 в 12:48