Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дима Настева и Иван Карастоянов пред Радио София

България е една от малкото държави в света с адаптирани комикси за незрящи

Снимка: Мая Бочева

България е една от малкото държави в света с комикси, достъпни за хора с увредено зрение. У нас вече има два достъпни комикса, отпечатани на брайл, записани с гласовете на актьори и доброволци, благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Идеен двигател на проекта е  , а ръководител - Дима Настева.

Пред Радио София те обясниха с какви трудности са се сблъскали при създаването на комикси за незрящи.

„За мен беше много трудно да си представя комиксът, който е едно изключително визуално изкуство. Ние, като хора, които имаме късмета да виждаме, за разлика от Иван и другите като него, е най-нормално да отгърна една картинка, да видя всякакви щури истории, които разказва комиксът и попитах Иван как всичкото това нещо ще го обясня на него и съответно на незрящите хора. Той ми каза – много е просто, сядаме и описваме с думи това, което виждаме“, обясни Дима Настева. 

Тя започва да описва всички детайли, които вижда в комиксите, а след това, заедно с Иван търсят най-подходящите думи, за да може незрящият да се докосне до това, което зрящите виждат.

В началото започват с два комикса, но чрез проекта „Комиксилница – достъп до култура за зрително затруднени“, вече имат описани 10.

Признават, че в началото е било изключително трудно.

„Писахме на американски издателства, свързахме се с български художници и илюстратори на комикси – беше една страхотна идея и се блъскаш в стена – отникъде никакъв отклик. Оставаха ни три дни преди да подадем проекта и нямахме комикси, върху които да работим. Тогава познати ни свързаха със страхотна авторка – Мая Бочева, която напълно безвъзмездно ни предостави нейните два комикса. Това е причината да имаме само два комикса по първия проект“, сподели Иван Карастоянов.

На 20 и 21 април те провеждат работилница в Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928", на която разиграват интерактивна игра между зрящи и незрящи, като целта е да създадат комикс заедно, който вече е факт и е написан на хартия.

Дима Настева и Иван Карастоянов създават и достъпно изкуство за всеки, като в него обединяват всичко, по което работят. В момента адаптират и два късометражни филма за незрящи.

„Това е изключителен недостиг в България – незрящите да се докоснат до киното. Стартираме с два филма, тъй като ситуацията с авторските права е много трудна. През юни ще направим премиера, като в тази инициатива много ни се иска да привлечем хора, които се занимават с изкуство, за да предизвикаме дебат“, каза Дима Настева.

Работят и върху създаването на театрално представление, заедно с деца с нарушено зрение.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54
Търсете сянката, носете вода

Става още по-горещо

Днес ще бъде слънчево, след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони ще превали краткотрайно. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Горещо време с максимални температури между 34° и 39°, в София - около 34° . По..

публикувано на 10.07.24 в 07:15