Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Снимка: Ани Петрова

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е осъществено и със съдействието на членове на двете организации. Това е първият подобен документ, който систематизира и оценява всички дългосрочни рискове, изправени пред България. Подробности по темата разказа д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050".

"Всяка година преди Световния икономически форум се публикува един доклад за глобалните рискове пред света. Той е дело на много представители на бизнеса, правителствените и академичните среди. Последният доклад беше проучване извършено от 1400 експерта от цял свят. В него се описват глобалните рискове пред света и той служи като основа на обсъжданията по време на Световния икономически форум. Има ли в България подобно проучване, което да показва рисковете пред нашата страна и доколко те съвпадат с глобалните, както и доколко са различни? Оказа се, че такова няма, а има отделни проучвания в различни ведомства, които са длъжни по закон да правят оценка на рисковете стоящи пред тях и тяхната област", каза той.

По думите му в страната няма орган, на който да му е вменено такова задължение. Пет от десетте риска в световен мащаб са свързани с околната среда - несправянето с екстремните климатични промени, замърсяването, критични промени в земните системи и т. н. Други три са свързани с некоректното използване на новите технологии - изкуствения интелект и киберсигурността. Единственото съвпадение в топ 10 на глобалните рискове и топ 10 на тези за страната ни, са задълбочаващата се социална поляризация на обществото. Начело в България стоят демографията, образованието и здравеопазването.

"В тестовете PISA нашите ученици са на все по-задни места. Действително заплатите на учителите в последните години бяха увеличени много сериозно - от едно обидно ниско равнище те вече имат едни доста прилични заплати. Както виждаме това не се отразява на качеството на образованието и нека не хвърляме веднага вината конкретно на учителите, на тяхното желание или нежелание да си вършат работата. Аз бих хвърлил вината на системата. Нашето образование е жертва на 30 години непрекъснати реформи, които вместо да решават проблемите ги задълбочават", каза д-р Съйков.

Той посочи, че според някои изследвания направени в рамките на ЕС, българите са едни от най-податливите на дезинформация, което има пряка връзка с нивото на образованието, предлагано от образователната ни система.

"Дезинформацията не стои на едно място. Тя се развива с едни изключително бързи темпове и може би успоредно с развитието на технологичния процес се развиват и техниките за обработване на хората, именно по пътя на дезинформацията", отбеляза д-р Съйков. Освен това каза, че хората се лъжат по всички въпроси и най-вече според интересите на автора на съответната дезинформация. Резултатите от проучването показват рискове като високи нива на корупция, недоверие във върховенството на закона, загуба на национална идентичност и криза на държавността. Те могат да бъдат обвързани с политическата система, която ги генерира и ефективната работа на публичната администрация.

"Втората част от нашата работа би трябвало да бъде да изследваме какво би се случило с отделните системи и с държавата като цяло, при настъпването на тези рискове. Защото както се знае, ние сме ги оценили в някаква степен на вероятност и сила на въздействие така, че след това ще оценим процесите, които биха се развили при настъпването на тези рискове. И третата, най-трудната задача вече е да се намери съответното противодействие. Естествено това не е работа само на две обществени организации, каквито представляваме ние, а е работа на цялото общество", заяви д-р Съйков.

Той отбеляза, че България се нуждае от една национална доктрина, която да определи основните посоки за развитието ни и начините да постигнем това положително развитие в следващите няколко десетилетия.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази: Софийските символи - ул.Московска, архикултурни разкази

Улицата в самия център на София е от първите и доста знакови. Началото ѝ от запад е от бившия пл.Александър, сега Желю Желев. Образци на архитектурата на модернизма и баухаус от преди войната са от двете страни на ул.Малко Търново. Историята им, както и тези по протежението на бившата "Орханийска" - в разказа на Здравко Петров от "Исторически маршрути":..

публикувано на 24.08.24 в 15:00
Никола Коев и Антоанета Баева

Без субективност и без дидактика

Антоанета Баева разказва за  " Вижте " - първите анимирани новини от деца за деца. Новините на детски език от Книговище оживяват във видеоклипове, създадени от талантливи млади автори, с които също ви запознаваме - Никола и Виктория Коеви (12 г. и 18 г.): "Преди повече от 5 години бе създадена образователната платформа "Книговище" - обяснява на..

публикувано на 24.08.24 в 11:50
Капка Кънева

Книжният дизайн откликва на потребностите на съвременния човек

Как се променят кориците на книгите? Какви са тенденциите в илюстрирането на книги? Какъв е процеса по изработване на корица и как той се променя спрямо жанра на книгата? До колко влияе корицата при избора на четиво? Повече с  Капка Кънева , художник - илюстратор: "През годините дизайнът на книгите много се е променял. Когато се появи технологична..

публикувано на 24.08.24 в 10:51
ремонти в Дружба

Нова връзка до Околовръстното

ЖК Дружба вече е по-светла, но улиците в малките квартали на район Искър са и тъмни и разрушени.  Тече активна подмяна на улично осветление в кв. Дружба. Паралелно с ремонтите на тротоарната настилка се подменят и остарели стълбове и осветителни тела. Големите булеварди в район Искър са претърпели вече ежегодните частични ремонти, но не са малко..

публикувано на 24.08.24 в 10:02
архив

Кметът на Елин Пелин: Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян"

Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян". Това каза кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов. Той обясни, че няма опасност за хората. И посочи, че наред с двете пожарни, много доброволци са се отзовали на призива за помощ. "Има над 150 доброволеца на терен. За жалост обаче, пожарът е на много голямо пространство и вятърът като го..

публикувано на 23.08.24 в 18:08
Михаил Вешим

Какво казва сатиричната журналистика и на какво се смее?

Наскоро беше свален сатиричен сайт, който иронизира част от политическия елит. Това е отправна точка, която повдига въпросите за важността и ролята на сатиричната журналистика, какво казва и на какво се смее, какви образи използва и как се различава от преди и сега в чувството си на хумор? По темата говори българският писател Михаил Вешим...

публикувано на 23.08.24 в 17:21
Скрийншот от видео на пожара близо до Нови хан

Пожар гори във вилна зона "Побит камък" в близост до с. Нови хан

За пожар в близост до село Нови хан, съобщиха от община Елин Пелин във Фейсбук. От Областната дирекция на МВР - София обясниха, че пожарът е във вилна зона "Побит камък". Общо три екипа на пожарната извършват действия по погасяване на пламъците, съобщиха от ОДМВР. Междувременно кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов съобщи за БНР, че вече е..

публикувано на 23.08.24 в 17:06