Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята оживява - Петко Теофилов

Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов
Снимка: семеен архив Петко Теофилов

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес. Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица:

Разговор с доц.д-р Марина Теофилова - изкуствовед, преподавател в катедра “Изкуствознание и художествено образование” във Великотърновския университет “Св.св. Кирил и Методий”. Също така доц. Теофилова е и художник с интерес към визуалните изкуства. С нея ще поговорим за личността на първия директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица. Доцент доктор Марина Теофилова е негова внучка.

Разказът за Петко Теофилов - първия директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица ще продължим в следващия епизод на поредицата “Историята оживява”. 

Благодарности за архивните записи на доцент доктор Марина Теофилова! В тях чухте последователно гласовете на Райна Каблешкова - писател, изследовател и общественик, автор на книги за Българското Възраждане, Копривщица и копривщенските родове. Андон Брайков - дългогодишен уредник на музеите в Копривщица. Припомнихме си думите на обичания актьор Георги Гайтанеков. А също така чухме гласа на Донка Кривиралчева, работила 40 години в музеите във възрожденския град. 

Тук, а също така и в описанието на епизода в стрийминг платформите, ще откриете снимки от архива на Петко Теофилов, отново благодарение на неговото семейство. 

Втората част от беседата започва с откъс от юбилейния сборник “Народна съкровищница - 40 години музейно дело в Копривщица” с автор Камен Климашев - един от псевдонимите на Петко Теофилов. Следват и откъс от романа “Менците преляха” с автор Петко Теофилов. Откъсът разказва историята за създаването на абаджийския руфет в Копривщица, наричана в книгата село Каменово. 

Още снимки - в линка.


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Страстна и сърцата музика

Мартина Табакова (пиано), Кремена Оксенкруг (цигулка) и Атанас Кръстев (виолончело) за концерта си на Софийски музикални седмици с творби от Гийом Лекьо и Йозеф Йонген. За тазвечершния им концерт и най-близките им планове - в разговора в студиото: "Кремена ни даде идеята да изпълним първи тук Йонген. Живеем време, в което има всичко и е време да..

публикувано на 26.05.24 в 11:57

Да намерим някаква мекост в твърдостта, в която живеем

Росен Захариев - Роко за концертите си с Георги Корназов Free Wind квинтет и за своя проект "Геометрия на тишината": "Когато бях 6 месеца ученик в Бъркли, бидейки вътре в тенджерата, бе достатъчно, за да те изстреля нависоко. Институцията прави и пари, и музиканти, прави връзките между музикантите. Ясно ми е, че това училище е на ниво. След Бъркли и..

публикувано на 26.05.24 в 11:28

Необичайността ме привлича

23 истории в "Улица Рокфелер" - сборник разкази на Диана Игнатова. Тя дълги години работи в Националната библиотека, била е директор на Българския културен център в Париж: "Публикувах основно в пресата, в сайтове. Събирах тези истории и се задълбочавах в интересните детайли. Търсех връзките им с нашата култура. Когато настана пандемията, получих..

публикувано на 26.05.24 в 10:23

Живей с любов

София Симеонова за фотографската изложба на деца "Портрет на живота с любов" - 1 юни, в Клуба на фоторепортера, Ларгото: "Лагерът "Живей с любов" е в с.Смоличано, Кюстендилско. Там децата се учат да живеят в природата и как да творят. 47 кадъра са снимани от техни приятели пред места в Смоличано, които обичат. От години аз се уча от моите родители на..

публикувано на 26.05.24 в 10:05
Къща-музей “Димитър Димов”

Историята оживява: Димитър Димов

“Историята оживява” ви разказва за един от големите български умове на XX-и век. Талантлив писател, майстор на пластичните герои и познавач на човешката психология. Все таки, говорим за професор, учен с дълбоки познания в зоологията, физиката, химията и природните науки.  Представяме ви писателя Димитър Димов. Слушаме откъс от интервю с..

публикувано на 25.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Зелено четене

Надежда Динева представя  Националната кампания "Зелено четене": "Кампанията е моя лична кауза, тя достига до повече хора. Срещнах подкрепа от литературни клубове, общини, книжни клубове. Правилните послания ни намират." Подробности от кампанията - в звуковия файл.

публикувано на 25.05.24 в 15:00
Георги Марков и Здравка

Адресите на любовта - Георги Марков

Писателят Георги Марков е женен за първата си съпруга Деспина, негова съседка в Княжево, когато в санаториума за гръдно болни среща Здравка Лекова. Тя е младоженка и е почти уплашена от смазващата самоувереност на този рано побелял мъж. Любовта им е по-силна от общественото мнение. Двамата се развеждат, женят се и заживяват в две стаички в..

публикувано на 25.05.24 в 14:00