Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 9 май от 19 часа

Второ издание на инициативата "Дрешник с кауза – Second Chance"

Чуйте Виктория Харизанова от екипа на организаторите

Снимка: Ротаракт България

За втори пореден път  социалната инициатива "Дрешник с кауза – Second Chance" на Ротаракт България дава живот на ненужния текстил използван в ежедневието и акцентира върху вредата от изхвърляне на отпадъци вредни за природата.

Събитието ще се проведе на 9 май (четвъртък) 2024 г. от 19:00 ч. на бул. "Черни връх" № 51.

Социалнaта инициатива се организира успоредно в градовете София, Пловдив, Варна, Добрич и Свищов, поставяйки си водеща цел - увеличаване информираността за преизползването на дрехи и текстил.

Организаторите в София са подготвили бутиков благотворителен базар за дрехи, на който всеки ще може да открие "находка", с която да подготви гардероба си за лятото, като в същото време стимулира преизползването на дрехи.

Всички средства събрани по време на събитието, ще бъдат дарени на Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица.

Гост-лектор на събитието е съоснователят на иновативната онлайн платформа за препродаване на дрехи Unboxd, чиято мисия е да удължи живота на модата, която всеки ден избираме за себе си, като по този начин задава нови стандарти в пазаруването на дрехи втора употреба за бъдещите поколения.

Първото издание на "Дрешник с кауза" се проведе през 2023 г. от Ротаракт клуб "Варна" и със собствени усилия събира повече от 2 тона дрехи, а от щендерите с находки на базара за дрехи около 300 лв. Виктория Харизанова от Ротаракт клуб "Варна", посочи в предаването "Радиокафе", че целта на инициативата тогава е била просто събиране на дрехи, но тази година организаторите виждат необходимост да се говори за проблемите с бързата мода и решават да разширят изданието.

"Освен, че се проведе в някои от големите градове в България и предстои да се проведе, решихме да го направим и под формата на различни формати, в които хората да осъзнаят реалната цена и резултат в производството на текстила. Преди да се закупи и просто хвърли на сметището да има малко повече информирана насоченост, да се говори за този проблем, за да сме по-разсъдливи, когато се нуждаем от нещо", изтъкна тя.

Тази година инициативата се провежда на национално ниво, като е подкрепена от брандовете TexCycle за събиране и оползотворяване на ненужни дрехи и Магазини Мania.

Според статистиката от 1996 г. насам количеството дрехи, закупени в ЕС на човек, се е увеличило с 40% след рязък спад на цените, който от своя страна води до намаляването на жизнения цикъл на дрехите. Днес, производството на големи количества дрехи има своята екологична цена.

За производството на една тениска са необходими над 2700 литра прясна вода. Това е количеството питейна вода, което човек потребява за две години и половина.

Подобни статистики вдъхновяват Ротаракт България да прегърне социалната кауза за справяне с "бързата мода", която представлява постоянното предлагане на нови стилове на достъпни цени. Това увеличава потреблението, а от друга страна текстилното производство е причина за около 20% от замърсяването на прясната вода в световен мащаб, около 35% от микро пластмасата в околната среда отново идва от текстилната промишленост, посочват организаторите.

Друг интересен момент в тазгодишното издание на "Дрешник с кауза" е проведеният благотворителен коктейл с дефиле, на който са представени творби на подрастващи, бъдещи модни дизайнери в България.

"Залагаме на интересни подходи, защото искаме младите хора да бъдат ангажирани, да мислим за всяко наше действие и какъв е отпечатъкът който оставяме", изтъкна Виктория Харизанова.

Какво да очакваме от предстоящото издание на "Дрешник с кауза – Second Chance", което ще се проведе в София, чуйте от разговора на Христина Иванова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30
Щерион Пилидов

Сбъднатите мечти на Щерион Пилидов

Щерион Пилидов за новата си песен (но и за произхода на запомнящото му се име): "Аз съм музикант под наем, композирам за доста хора, за съжаление не остава много време за мен. Работя с Ритон, Авеню, Камелия Тодорова. Много различни стилове, това ме развива доста като музикант и човек. Започнах да се занимавам с музика на 16 г. Преди се..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Даниела Тошева

Обучение чрез предизвикателство

"Зелени момичета в помощ на кръговата икономика" - Даниела Тошева, член на управителния съвет на АЛДА Асосиейшън. Развива собствен бизнес в една непопулярна за жени сфера - метали. Впоследствие започва бизнес консултантска дейност в подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия,  занимава се с Европейски проекти като консултант. АЛДА Асосиейшън е..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Читателят не се дистанцира, а съпреживява

Пламен Тотев за романа "Арката на лястовицата"  на датската писателка  Сисел -Йо  Гейсен  ( изд . „ Персей “ ) , който „Уолстрийт Джърнъл“  нарежда сред  „10-те най-добри мистерии  на годината “: "Авторката е биолог, но по ген и талант е най-вече писател. С това постига световна известност. Тя има по-различен поглед за нещата, познава..

публикувано на 19.05.24 в 09:46

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00