Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер от 19 часа

Предстои презентация на 40 години от изкачването на Еверест в Дом на киното

Алпинистът Никоай Петков бе гост в предаването "Спортна среща"

Методи Савов (вдясно) и Христо Проданов
Снимка: Личен архив

Навършиха се 40 години от изкачването на Българската експедиция на връх Еверест, най-високият в света. Това се случи през 1984 година. Заедно с първия българин, който успя да покори върха, още четирима българи се качват на Еверест на 9 май 1984 година – това са Иван Вълчев, Методи Савов, Кирил Досков и най-младият тогава в Експедицията, Николай Петков.

В предаването "Спортна среща" той се включи за да припомни хронологията на събитията, случили се в паметния за българските алпинисти ден. Важно е да уточним, че маршрутът избран от Българската експедиция за изкачване към върха по Западния гребен до ден-днешен не е повторен от нито една Експедиция в Хималаите.

"Това, че има интерес към тази експедиция 40 години след като тя завърши, наистина е показателно. Няма как спомените за тогава да не вълнуват, още повече, че тогава стъпихме на върха по един от най-трудните маршрути“, отбеляза той Днес от 19 часа, в Дома на киното Николай ще представи пред широка публика подробна презентация "40 години след изкачването на Еверест".

Христо Проданов

В разговора на Камен Алипиев-Кедъра с Николай Петков ще разберете:

-  Защо никой от тогава не е успял да повтори този маршрут за изкачване към върха?

-  Разказът на Ники Петков за трудния ландшафт към върха.

-  Имало ли е други големи експедиции подобни на нашата до Покрива на света?

-  Успяват ли оцелелите алпинисти да поддържат приятелски отношения, породени от всички преживяно?

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Необичайността ме привлича

23 истории в "Улица Рокфелер" - сборник разкази на Диана Игнатова. Тя дълги години работи в Националната библиотека, била е директор на Българския културен център в Париж: "Публикувах основно в пресата, в сайтове. Събирах тези истории и се задълбочавах в интересните детайли. Търсех връзките им с нашата култура. Когато настана пандемията, получих..

публикувано на 26.05.24 в 10:23

Живей с любов

София Симеонова за фотографската изложба на деца "Портрет на живота с любов" - 1 юни, в Клуба на фоторепортера, Ларгото: "Лагерът "Живей с любов" е в с.Смоличано, Кюстендилско. Там децата се учат да живеят в природата и как да творят. 47 кадъра са снимани от техни приятели пред места в Смоличано, които обичат. От години аз се уча от моите родители на..

публикувано на 26.05.24 в 10:05
Къща-музей “Димитър Димов”

Историята оживява: Димитър Димов

“Историята оживява” ви разказва за един от големите български умове на XX-и век. Талантлив писател, майстор на пластичните герои и познавач на човешката психология. Все таки, говорим за професор, учен с дълбоки познания в зоологията, физиката, химията и природните науки.  Представяме ви писателя Димитър Димов. Слушаме откъс от интервю с..

публикувано на 25.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Зелено четене

Надежда Динева представя  Националната кампания "Зелено четене": "Кампанията е моя лична кауза, тя достига до повече хора. Срещнах подкрепа от литературни клубове, общини, книжни клубове. Правилните послания ни намират." Подробности от кампанията - в звуковия файл.

публикувано на 25.05.24 в 15:00
Георги Марков и Здравка

Адресите на любовта - Георги Марков

Писателят Георги Марков е женен за първата си съпруга Деспина, негова съседка в Княжево, когато в санаториума за гръдно болни среща Здравка Лекова. Тя е младоженка и е почти уплашена от смазващата самоувереност на този рано побелял мъж. Любовта им е по-силна от общественото мнение. Двамата се развеждат, женят се и заживяват в две стаички в..

публикувано на 25.05.24 в 14:00
С Йоана Алексиева и Стефани Лалева

Горско парти

Фестивал "Боровинкови нощи" на хижа Амбарица - Йоана Алексиева и Стефани Лалева: "Разлика с предния фестивал е, че доброволците оттогава (2014-2019) сме организатори сега. Районът е известен с големите боровинкови масиви. Хижата е една от най-великолепните в района на Троян. Мястото има изключително силна енергия. Хижата спечели награда за най-добри..

обновено на 25.05.24 в 11:34
Стражарите на нашата съвест

София вчера и днес

„София вчера и днес – документалното кино разказва“ - доц.д-р Теодора Стоилова-Дончева: "Събитието е инициатива на списание "Кино", входът е свободен. В 6 вечери показваме специално подбрани документални филми за София от 28 май в Дома на киното - три филма с обща дължина от час и 40. Филмът на Елдора Трайкова от 1992 "Неонови приказки" има много..

публикувано на 25.05.24 в 11:32