Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредица от лекции "Бележки от германската фотография" ще представи Гьоте-институт

Изкуствоведът доц. д-р Катерина Гаджева разказа в "Радиокафе"

Снимка: Радио София

В края на април в Гьоте-институт стартира серия от лекции с доцент Катерина Гаджева, посветени на фотографията от началото на ХХ век,

Историята на фотографията е низ от технически нововъведения, целенасочени търсения и случайности, които остават скрити зад привличащи любопитството образи.

Голяма част от тези образи са дело на фотографи с германски произход, които оставят ярка следа в развитието на медията.

Фотографията в голяма степен е свързана с приложното и изобразително изкуство, ражда се през 19 век като резултат от научни и технически открития, за да поеме през бурното си развитие през 20 век.

Тематичните лекции представят петима автори от Германия, работили в началото на ХХ век. Техните естетически и философски възгледи не само за фотографията, но и за изкуството въобще, ще бъдат основните фокусни точки в лекциите на доц. д-р  Катерина Гаджева.

Началото на тематичната поредица бе поставено на 24 април в Залата за събития на Гьоте-институт с Хайнрих Кюн. Фотографията като произведение на изкуството"

Хайнрих Кюн (1866-1944) е водеща фигура в европейския пикторализъм и пламенен защитник на идеята, че фотографското изображение може да има въздействието на изящно произведение на изкуството. Той разработва гумбихроматната техника за отпечатване на изображения, която му позволява да променя контрастите и яркостта в композициите, както и да експериментира с хартии и пигменти. Любимите сюжети на Кюн са семейните сцени, портретите на съпругата и децата му, както и старателно подредените натюрморти.

 Следващите събития са на 29 май, 19 юни, 9 октомври и 13 ноември, от 18:30 часа, в голямата зала на института.

На 29 май ще чуем за "Хана Хьох. Жените и Дада".

На 19 юни "Карл Блосфелд. Природата като вдъхновение".

На 9 октомври Аугуст Зандер. "Хората на ХХ век".

На 13 ноември "Хайнрих Хофман. Фотография и пропаганда".

Доцент д-р Катерина Гаджева  е изкуствовед, доцент в Институт за изследване на изкуствата към БАН. Занимава се с история и теория на фотографията и с изучаване на българското изкуство от втората половина на ХХ век. Преподавател е в Нов български университет, водила е курсове в СУ "Св. Климент Охридски" и Националната художествена академия. Автор е на статии свързани с българската и световната фотография.

В предаването "Радиокафе" доцент Гаджева разказа повече.

Идеята е да се погледне в по-широк план, лекциите да са свързани с някакви явления от германската фотография, които  да намират по-широк отзвук, да се направи един преход между минало и настояще, между Германия и другите страни и всичко това в някаква степен е условно, тъй като и самите автори не всички са през цялото време в Германия, посочи тя.

“Наистина има типични за германската фотография проблеми, но и някак ни се иска да излезем извън тях, за да можем да включим повече и от други, съседни страни, които обменят непрекъснато автори, произведения, концепции, идеи, включително и България, защото в тази първа половина на 20 век българите имат много комуникация с Германия конкретно, така че за нас това е тема, която е много полезна за разглеждането на собствената ни фотографска действителност", изтъкна доц. д-р Катерина Гаджева.

Всички лекции са с вход свободен, без предварително записване.

Още интересни аспекти  за силата, въздействието, влиянието и развитието на фотографията, чуйте в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартина Табакова (пиано), Атанас Кръстев (виолончело) и Кремена Оксенкруг (цигулка)

Страстна и сърцата музика

Мартина Табакова (пиано), Кремена Оксенкруг (цигулка) и Атанас Кръстев (виолончело) за концерта си на Софийски музикални седмици с творби от Гийом Лекьо и Йозеф Йонген. За тазвечершния им концерт и най-близките им планове - в разговора в студиото: "Кремена ни даде идеята да изпълним първи тук Йонген. Живеем време, в което има всичко и е време да..

публикувано на 26.05.24 в 11:57

Да намерим някаква мекост в твърдостта, в която живеем

Росен Захариев - Роко за концертите си с Георги Корназов Free Wind квинтет и за своя проект "Геометрия на тишината": "Когато бях 6 месеца ученик в Бъркли, бидейки вътре в тенджерата, бе достатъчно, за да те изстреля нависоко. Институцията прави и пари, и музиканти, прави връзките между музикантите. Ясно ми е, че това училище е на ниво. След Бъркли и..

публикувано на 26.05.24 в 11:28

Необичайността ме привлича

23 истории в "Улица Рокфелер" - сборник разкази на Диана Игнатова. Тя дълги години работи в Националната библиотека, била е директор на Българския културен център в Париж: "Публикувах основно в пресата, в сайтове. Събирах тези истории и се задълбочавах в интересните детайли. Търсех връзките им с нашата култура. Когато настана пандемията, получих..

публикувано на 26.05.24 в 10:23

Живей с любов

София Симеонова за фотографската изложба на деца "Портрет на живота с любов" - 1 юни, в Клуба на фоторепортера, Ларгото: "Лагерът "Живей с любов" е в с.Смоличано, Кюстендилско. Там децата се учат да живеят в природата и как да творят. 47 кадъра са снимани от техни приятели пред места в Смоличано, които обичат. От години аз се уча от моите родители на..

публикувано на 26.05.24 в 10:05
Къща-музей “Димитър Димов”

Историята оживява: Димитър Димов

“Историята оживява” ви разказва за един от големите български умове на XX-и век. Талантлив писател, майстор на пластичните герои и познавач на човешката психология. Все таки, говорим за професор, учен с дълбоки познания в зоологията, физиката, химията и природните науки.  Представяме ви писателя Димитър Димов. Слушаме откъс от интервю с..

публикувано на 25.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Зелено четене

Надежда Динева представя  Националната кампания "Зелено четене": "Кампанията е моя лична кауза, тя достига до повече хора. Срещнах подкрепа от литературни клубове, общини, книжни клубове. Правилните послания ни намират." Подробности от кампанията - в звуковия файл.

публикувано на 25.05.24 в 15:00
Георги Марков и Здравка

Адресите на любовта - Георги Марков

Писателят Георги Марков е женен за първата си съпруга Деспина, негова съседка в Княжево, когато в санаториума за гръдно болни среща Здравка Лекова. Тя е младоженка и е почти уплашена от смазващата самоувереност на този рано побелял мъж. Любовта им е по-силна от общественото мнение. Двамата се развеждат, женят се и заживяват в две стаички в..

публикувано на 25.05.24 в 14:00