Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските домакинства и климатичната неутралност

Снимка: Радио София

Участват ли и доколко участват българските домакинства в енергийния преход към климатична неутралност? Гост в предаването "Радиокафе" беше Минчо Бенов - национален директор на "Хабитат България". От организацията работят изключително много за ускоряване на енергийното обновяване на жилищата и преодоляването на енергийната бедност на домакинствата в рамките на новите климатични политики и механизми на ЕС.

"Българските домакинства участват в изключително ограничен мащаб, общо взето участието може да се сведе до тези, които в крайна сметка санираха сградите, в които живеят основно по първата програма, която обхвана около 2200 сгради. Сега тя продължава, ще бъдат обновени още около 1000 сгради по първата фаза на Плана за възстановяване и устойчивост. В момента по втората фаза са кандидатствали малко под 300 сгради. Но какво значи те да участват в енергийния преход към климатична неутралност? Всъщност ангажиментът за постигането на климатична неутралност до 2050 година на ЕС предполага прилагането на доста политики и мерки, които са свързани с намаляване на емисиите на парниковите газове, на съкращаване на използването на фосилни горива и прочее", каза Бенов.

Той допълни, че българските домакинства са затруднени да участват в този преход, тъй като нивата на енергийна бедност са високи и около 1 млн. и 800 хиляди домакинства са в това положение. За да бъде пълноценно и справедливо тяхното участие те имат нужда от целенасочено подпомагане и трябва помощите да бъдат насочени там, където са необходими, а не както досега да се подпомагат всички. Ефектът за постигане на въглеродна неутралност, поне що се отнася до сградния сектор, идва основно оттам.


По отношение на енергоспестяващите крушки той посочи, че те са най-малкото нещо, което може да се направи за пестене на енергия. На предстоящо събитие на 22 май 2024 г. ще бъде дискутирано как домакинствата сами да си подпомогнат, като произвеждат енергия от ВЕИ, а не само като я пестят. Събитието е за журналисти и ще бъде разделено на 4 панела, като целта му е информацията за Зелената сделка да бъде представена обективно по медиите.

Бенов отбеляза, че България трябва да създаде конкретни национални цели, които да показват какъв е приносът на страната към това европейско усилие. Освен това всички български общини трябва да имат социален план за климата. По думите му първата и втората фаза по програмата за енергийна ефективност на сградите са били със 100% грант, а сега предстои трета, при която е нужно 20% самоучастие от собствениците на жилищата.

"Промяната в поведението ни доказано може да доведе до значителни спестявания на енергия. Нещо супер елементарно е например, когато домакинята готви да готви на по-ниска температура с капак върху тенджерата. Да се използва разклонител, който има прекъсвач, да се пускат щори или пердета, когато навън е много горещо и имаме нужда да охлаждаме жилището си. Добро уплътнение на прозорци, на врати, най-добре е те да са енергоефективни, това са наистина простички неща. И да променим това наше разбиране, че за да ни е топло трябва да е 30 градуса в помещението", каза Бенов.

Той посъветва когато се купува електроуред той да е енергоспестяващ, тъй като това е разход, който не правим често. Също така при експлоатацията на електроуредите да прочетем как правилно трябва да ги използваме. Третият панел от събитието ще разгледа облекчаването на административните процедури при използването на инсталации за ВЕИ, които са със сравнително ниска мощност, до 20 KW.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-горещо от вчера

И днес ще бъде слънчево. Ще е почти тихо, в Източна България със слаб източен вятър. Горещо време с максимални температури между 33° и 38°, по-ниски по Черноморието, в София – около 33° . По Черноморието ще бъде слънчево и ще духа бриз. Максималните температури ще са между 25° и 30°. Температурата на морската вода е 23°-24°, малко по-ниска на..

публикувано на 19.06.24 в 07:15

"Форум", 18.06.24: Полярни емоции след изборите. Какви са перспективите за ново правителство?

Коментатори във "Форум" във вторник бяха Емил Соколов - историк и политически анализатор, и адвокатът по медицинско право Мария Петрова. Заедно с водещия Лъчезар Христов, те коментираха: -   Ситуацията в страната след изборите -   Перспективите за ново правителство -   Какво е настоящето и бъдещето на ПП-ДБ Коментарите..

публикувано на 18.06.24 в 19:06

Главният астронавт в Axiom Space - Майкъл Лопес-Алегрия пристига в България

На 25 юни 2024 г., в София Тех Парк, ще се проведе еднодневния фестивал „Ало, Космос - Говори България 4.0“. Предвидени са - разговор с НАСА, в който ученици ще получат възможността да зададат своите въпроси, демонстрации, лекции и интерактивни преживявания и работилници. На живо, в София Тех Парк ще пристигне и бившият американски..

публикувано на 18.06.24 в 18:11

Как да се справим с горещините?

В предстоящите горещи дни на летния сезон трябва да пием повече течности, да носим дрехи от естествени материали и да каляваме организма си, съветва д-р Гергана Николова. В организма съществува терморегулация, чрез която се поддържа оптимална температура, за да работят добре всички органи. Когато навън е прекалено топло ние се..

публикувано на 18.06.24 в 17:22

Какво е важно да знаем при сключването на застрахователни полици?

Сериозните щети след градушките в много райони в страната повдигат въпроса - как да застраховаме имуществото си и земята си при природни явления, и какво е важно да знаем за процедурите на застрахователите за обезщетение при природни стихии. Събеседник по темата в предаването „Ритъмът на столицата“ е Пламен Шинов – зам.-председател на..

публикувано на 18.06.24 в 16:38

Месец май е бил най-горещият в глобален план

Месец май е бил най-горещият в глобален план откакто се води статистика. Средната световна температура за последните 12 месеца (юни 2023 г. – май 2024 г.) е най-високата в инструменталната метеорологична история, с 0,75°C над средната за периода 1991 – 2020 г. и 1,63°C над средната за прединдустриалния период 1850 – 1900 г. Световната метеорологична..

публикувано на 18.06.24 в 16:15

600 сядат на пл. "Славейков" за откриването на CULTURAMA

Шестото издание на CULTURAMA се открива този петък, на 21 юни в 18:00 часа на емблематичния столичен площад +Славейков+, на който ще бъдат осигурени 600 седящи места. След като през 2023 г. лайтмотивът беше „Птиците“, сега мотото е „ Water Live – музиката на водата!“ иподсказва достатъчно тематичната насоченост на събитията от..

публикувано на 18.06.24 в 15:47