Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Стоева: Децата предпочитат да четат книги, които са близки до тях и са си избрали сами

Снимка: Радио София

На български излезе книгата „Защо учениците не обичат училището?" от Даниъл Уилингам. Авторът насочва вниманието към своите открития върху цялостната основа на процеса на учене и формулира работещи техники за преподаване.

Пред Радио София основателят на Фондация „Детски книги" и Фондация „Четене" Валентина Стоева сподели, че Даниъл Уилингам е посветил живота си на това да помогне на учителите да удовлетворят своята мечта да преподават знания.

„Книгата му не се фокусира толкова върху училището, а по-скоро как учителите да станат по-добри, така че задаването на въпроси да не ги плаши. Детските въпроси, всички знаем, могат да бъдат много провокативни и е доста притеснително, когато някой възрастен трябва да си признае, че не знае нещо. Това е проблем и на нашето общество, но и не само в България. Затова смятам, че тази книга би могла да направи връзката, така че учителят и училището да означават едно – ходя с желание, за да натрупам знания“, каза Валентина Стоева.

Тя добави, че в книгата„Защо учениците не обичат училището?", Даниъл Уилингам стъпва на 9 принципа, по които мозъкът работи и обработва информация.

„Ученето е важно за хората, но това, което на мен най-много ми харесва в книгата е началото, когато той преобръща нагласите ни и казва, че в крайна сметка, макар и ние да си мислим, че целта на мозъка и на ума ни е да трупа знания, това въобще не е така. Всъщност неговата задача е да ни пести енергия, а мисленето е много трудоемък процес, който хаби много енергия и освен това въобще не е сигурно, че ще стигнеш до задоволителни резултати. Въпреки това, без да трупаме знания, ние не бихме могли да се справим с ежедневието“, обясни основателят на Фондация „Детски книги".

Валентина Стоева каза още, младите учители трябва да надграждат, да обясняват и да повтарят. По думите й, децата предпочитат да четат книги, които са близки до тях и са си избрали сами.

„Затова съм много щастлива, че 12 години чрез Националната награда „Бисерче вълшебно“ им даваме правото само и единствено те да гласуват за книгите, които са ги впечатлили. Често се говори, че децата не искат да четат, не обичат да четат, но ние силно вярваме, че децата, които казват, че не харесват книгите, най-вероятно не са открили точната книга за тях“, каза Валентина Стоева.

Тя добави, че на 22 май 2024 г. фондация „Детски книги“ е обявила победителите в дванадесетото издание на Националната награда „Бисерче вълшебно“. В надпреварата за детските гласове са взели участие 90 издания, селектирани от 141 първоначални номинации. Правото си на глас са упражнили 10 835 деца от цялата страна. Градовете София, Силистра и Търговище остават в челната тройка по брой гласували деца, следвани от Попово и Павликени.

„Какво предпочитат да четат децата? И тази година избраха чудесни истории, които са свързани със семейството, приятелството, приемането. Те имат отношение и към опазването на околната среда“, уточни Валентина Стоева.

За трета поредна година са отличени с приза „Хвърчащите хора“ и учители, и библиотекари, които неуморно насърчават четенето сред децата.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлиян Петров

Не може да има единен национален стандарт за качество в образованието при толкова различни училища

Над 78% от хората в България смятат, че учебните програми трябва да бъдат опростени като се намали обемът информация и да се наблегне на практически упражнения и формиране на компетентности . Това показва поредното изследване на общественото мнение в системата на образованието, в което участие имат и заинтересованите – родителите...

публикувано на 27.09.24 в 18:36

За поезията като терапия

Книгата със съвременна поезия “Билет за никъде другаде” на Нели Станева е избрана в дългия списък за наградите “Перото”. “Това е важна награда. Има си традиция. Като цяло обаче аз съм имунизирана срещу тези надпревари, макар че участвам с удоволствие в тях. Те са като тренировка за егото и това, което е след егото на автора”, коментира Нели Станева..

публикувано на 27.09.24 в 17:50
Белите коси не са повод за отстраняване от работа

Активните хора над 60 г. - спасителен резерв за трудовия пазар на ЕС

Изследване, проведено в Международния ден на възрастовото многообразие, който се отбелязва на 24 септември, сочи, че хората на възраст от 60 до 69 години могат да спасят трудовия пазар на Европейския съюз в условията на задълбочаваща се демографска криза. При развитието на успешни политики за отложено пенсиониране техният дял в общата..

публикувано на 27.09.24 в 17:30

Писателят Боян Тончев: Пиша, за да се свържа със себе си

Сборникът с разкази "Безкраен свършек на света” събира безпристрастно човешки истории, които дават възможност да огледаме самотата си в другия и да вибрираме на една честота, която е отвъд злободневието. “Това, от което ми става приятно,но ме изненадва, е когато ми каже някой, че се е разплакал на мой разказ или по някакъв друг начин е реагирал, защото..

публикувано на 27.09.24 в 16:14
Снимка: Европейска седмица на спорта

Празничната Европейска седмица на спорта ще прелее в #BeActive тур

За десета поредна година в България се провежда инициативата Европейска седмица на спорта , която цели да насърчава както малки, така и големи в мисията за здравословен начин на живот чрез физическа активност. Мотото на програмата тази година е „Бъди активен, остани във форма, мисли зелено“. Броят на градовете, които ще бъдат домакин на..

публикувано на 27.09.24 в 15:49

Сборникът "На живо от София" - с любов и чувство за хумор към проблемите на столицата ни

На 17 септември, издателство "Сиела" обяви излизането на допълненото издание на сборника с разкази "На живо от София" от Александър Шпатов. В обновеното издание (първото е от 2014 г.) са включени нови истории, както и илюстрации към всяка история на художника Дамян Дамянов. “ Най-големият проблем на София е на символно ниво - като започнем от..

публикувано на 27.09.24 в 15:25
Олга Василевска

Как да насърчим детското четене онлайн

Олга Василевска е трето поколение предприемач с фокус върху развитието на екипи. Създава подкаста си „Нов Човек Подкаст“, за да изследва темата за промените в живота ни. На ролята си като майка на Екатерина (8 г.) и Борислав (6,5 г.), Оля отдава цялостната промяна в мирогледа и отношението към себе си и света. “ Подкастът "Нов човек“..

публикувано на 27.09.24 в 15:13