Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 28 май

"Кутия за приказки" по повод Световния ден на множествената склероза

Д-р Иван Томов

По повод наближаващия Световен ден на множествената склероза 30 май, на 28 май ще се проведе медийно събитие, озаглавено "Кутия за приказки". Тази година темата на кампанията е “Диагноза“.

Събитието е част от Здравна кампания за повишаване на осведомеността към редките автоимунни и възпалителни неврологични заболявания в България. Целта му е да послужи като платформа за увеличаване на информираността за тези заболявания, чрез споделяне на реални пациентски истории от България.

По време на инициативата експерти в областта на неврологията ще ни запознаят с важни аспекти, свързани с диагностиката и лечението им.

"В основата на това заболяване стои реакция на организма срещу собствените нервни тъкани, откъдето идва централната нервна система. Едно автоимунно заболяване,  най-вероятно придобито, въпреки че има и генетични фактори, участващи в генезата на това заболяване", обясни д-р Иван Томов, един от организаторите на инициативата, съосновател на медицински информационен портал Diagnosa.info, заедно с д-р Мария Трифонова.

  • Множествената склероза се категоризира като хронично прогресиращо автоимунно заболяване на централната нервна система и засяга хора още в млада възраст - най-често между 20 и 40 години, в периода, когато градят кариера и семейство. Именно това подчертава и социалната значимост на болестта.

Не се знае от какво се причинява. Някои хора могат да развият това заболяване, други не, в зависимост от това какъв е начинът им на живот, както и факторите на околната среда, пушене, ниско ниво на витамин D и определени по-редки вируси биха могли да го активират, посочи още медикът.

  • Заболяването засяга около 2,9 милиона души в света и около 5000 в България.

"През последните години начинът ни на живот в затворени пространства, климатици, стоене на сянка, използване на редица слънцезащитни кремове, доведе до това, че все повече хора имат ниски нива на витамин D, което наблюдавам и в клиничната практика“" поясни д-р Томов. 

Основната мисия на "Кутия за приказки" е да акцентира върху ранната диагностика и лечение, като по този начин ще насочи вниманието към необходимостта от по-добра осведоменост сред младите и техните близки.

Ако се усъмним, че имаме това заболяване на базата на група от симптоми, достатъчно е да посетим невролог и оттам нататък със специфични и висококвалифицирани изследвания би могла да се постави диагнозата, подчерта д-р Томов. По думите му диагнозата „Множествена склероза“ би могла да се постави навсякъде, в България неврологичната общност е много добре организирана и информирана.

В рамките на събитието Дарин Ангелов и Евелин Костова ще разкажат две истории на пациенти с множествена склероза и оптичен невромиелит. Историите целят да покажат както предизвикателствата, пред които са изправени пациентите и техните семейства, така и начините, по които ги преодоляват и намират подкрепа.

По време на събитието акад. Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология, ще сподели новости, свързани с лечението и диагностиката на тези заболявания.

Медийното събитието ще се проведе на 28 май (вторник) от 15:30 часа в галерия "Нюанси" (ул. "Иван Денкоглу“ 42) в София.

Разговора с д-р Иван Томов чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум" 17.06.24: България след изборите

В началото на тази седмица, гост в предаването "Форум" беше писателят и поет Манол Глишев.  Част от темите, които той коментира бяха: Ситуацията в България след изборите Войната в Украйна Конфликтът между Израел и Хамас Повече подробности можете да чуете в звуковия файл. 

публикувано на 17.06.24 в 18:38

Хуманното отношение към животните

В продължение на четири дни около 373 милиона души от всички 27 държави-членки на ЕС имаха право да гласуват на европейските избори, като по този начин оформиха общите политики за следващите 5 години, включително определиха съдбата на милиарди животни. Последните избори са обнадеждаващи за 91 % от европейците, които смятат, че е важно да се..

публикувано на 17.06.24 в 18:17
проф. Валентин Господинов

Директорът на Галерия "Владимир Димитров-Майстора" с първа награда за принос към културата

В съвместната продукция на Радио София и Радио Благоевград - "Заедно представяме Кюстендил" е поредната ни среща с професор Валентин Господинов, директор на Галерия "Владимир Димитров – Майстора". Той съвсем наскоро получи наградата на Кюстендил за принос в културата, стана и професор по скулптура в НХА, за предстоящия ремонт и новите..

публикувано на 17.06.24 в 17:06

Безпроблемна почивка - какво трябва да знаем

Колкото и добре да е планирана една почивка, винаги има вероятност да се случи нещо, от което да бъдем ощетени като туристи. Европейският потребителски център (ЕПЦ) дава няколко полезни съвета как да се предпазим от неприятности, за да не може никой търговец да помрачи почивката ни. Онлайн пазаруване, плануване, полет, документи, багаж са сред..

публикувано на 17.06.24 в 17:04

Празникът на черешата в Кюстендил посреща гости от страната и чужбина

Все още има проблеми с изкупуването на череши в Кюстендилско, каза пред Радио София и Радио Благоевград, в изнесеното студио от центъра на Кюстендил, кметът на общината инж. Огнян Атанасов. Той обясни, че още преди кампанията тази година, са проведени редица срещи с производителите, преработвателите, изкупвачите и с полицията, за да може..

публикувано на 17.06.24 в 15:52

Дигитално здравеопазване

Само за 3 години България успя да постигне пълна дигитална трансформация в сектора на здравеопазването. Това обяви Борис Костадинов, директор "Софтуерна интеграция" в Информационно обслужване по време на Втората международна конференция за технологии и иновации в Югоизточна Европа. Организатор на събитието, което се проведе в Солун на 16.06.24г. е..

публикувано на 17.06.24 в 15:38
Елена Начева, която вдъхна живот на с. Смоличано над Кюстендил

"Живей с любов" и "Пробуждане 2020" - елементи от съживеното село Смоличано над Кюстендил

На открито пред сградата на общината в град Кюстендил се излъчи съвместното предаване на Радио София и Радио Благоевград. Представяме ви Елена Начева, една дама, която след години живот по света, се завърна в Кюстендилско и в едно село с почти изчезващ живот, направи детско селище „Живей с любов“ за лагери и арт работилници. Тя съживява и..

публикувано на 17.06.24 в 15:32