Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Статистическите данни за децата през 2023 г.

Снимка: Радио София

Националният статистически институт (НСИ) представя новата публикация "Децата в България", съдържаща актуални данни за 2023 г. в различни сфери като население, здравеопазване, образование и други. Публикацията има за цел да подпомогне държавните институции и неправителствените организации в подобряването на политиките за децата. В тазгодишната публикация са включени и данни за доходите и разходите на домакинствата с деца.

UNICEF обръща внимание и на мненията на подрастващите, събрани в допитването "Нашите права. Нашето бъдеще. Европа, в която искаме да живеем", проведено сред над 9200 деца в ЕС, включително от България. Подрастващите дават конкретни препоръки към политиците в 10 ключови сфери, включително образование, психично здраве, безопасност и климатични промени.

Статистиката показва, че 75% от децата биха искали да учат житейски умения в училище. 66% от тях усещат, че натискът в училище има отрицателен ефект върху психичното им здраве. 50% се чувстват в безопасност онлайн, а по-малко от половината се чувстват в безопасност в училище. 80% от децата в Европа са обезпокоени от разрастването на конфликтите по света. 70% от децата искат повече възможности за участие във вземането на решения, които ги засягат. Подробности разказа Елена Атанасова, директор "Програми и мониторинг правата на детето" в UNICEFБългария, както и Нина Харалампиева, ученичка във Френския лицей "Виктор Юго".

"От доста проучвания се вижда, че децата са информирани повече от техните родители, особено по теми, за които родителите не проявяват интерес, защото може би не им се струват актуални, като климатичните промени. И наистина излиза, че чрез децата възрастните хора научават важни факти, но също така и възможности за по-практично отношение по определени сфери и иновативни практики", каза Атанасова. Тя отбеляза, че това, което е много важно е, че децата особено по време на избори дават конкретни препоръки.

"Със социалните мрежи доста се развива информацията, която достига до нас като деца, защото на мен лично много пъти ми се е случвало да разговарям с роднини, или приятели и някаква информация, която достига до тях съм я научила само и единствено от някаква социална мрежа", каза Харалампиева.

Опасност ли представлява интернет за младите?

"Със сигурност има опасност от социалните мрежи, защото има риск да си зле информиран", каза Харалампиева. Според думите й образователната система не набляга на социалните мрежи и дигиталната ера, защото това е лимитирана тема.

Атанасова посочи, че в образованието децата искат освен традиционните предмети да изучават умения, които да им бъдат в помощ към променящата се среда.

Чува ли се гласът на децата?

По думите на Атанасова първото нещо е да се създадат условия да бъдат изслушвани, а една от темите, по които те искат да говорят е темата за психичното здраве. Относно индивидуалния модел на обучение, който се прилага в редица европейски държави Харалампиева каза, че той е иновативен и той няма как да попречи, а само може да подпомогне на развитието на едно дете.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори форум за кирилицата връща авторитета на българистиката по света

Над 30 учени от 12 европейски държави пристигат в София за участие в Международен форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" . Той ще се открие в НДК на 27 юни по инициатива на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, с подкрепата на Министерството на образованието и науката и на Националната научна програма "За развитие и..

публикувано на 26.06.24 в 12:55
Автор: Мартина Вачева

Петима млади български художници представят общата изложба "Срам и вина“

Петима млади български художници се събират за обща изложба в галерия "Васка Емануилова". "Срам и вина“ може да бъде видяна от 25.06 до 6.09.24 г. В проекта се включват Мария Налбантова, Мартин Пенев, Мартина Вачева, Невена Екимова и Радостин Седевчев. Творбите на младите артисти разкриват какво предизвиква у тях чувство за срам и усещане за вина...

публикувано на 26.06.24 в 12:28

Фолклор, домашни ястия и конкурси на празника в Бели Искър

Село Бели Искър привлича туристи от близо и далеч по всяко време на годината, и то не отскоро, когато се заговори за селския туризъм. И за това има достатъчно предпоставки. Рилското село е в Община Самоков, намира се на 8 км от курорта Боровец и на 15-ина км от Мальовица. "Още навремето тук са водили чужденци с файтони – разказа пред..

публикувано на 26.06.24 в 11:09
Димитър Божилов

В "Манастирски ливади" ще има съвсем ново и модерно училище

Очаква се новата детска градина в ж.к. "Стрелбище" да отвори врати тази есен. В нея ще има 8 групи (6 градински и 2 яслени) за близо 200 деца. Има одобрено финансиране от МОН за филиал на 131-ва ДГ в "Манастирски ливади". В този квартал е определен терен и за съвсем ново училище . То ще бъде модерно, по най-добрите практики на..

публикувано на 26.06.24 в 09:59

В София обсъждат намаляването на вредните емисии в Централна и Източна Европа

Президентът Румен Радев ще участва в откриването на форум за перспективите пред страните от Централна и Източна Европа в областта на намаляването на въглеродните емисии и изграждането на зелена икономика. Форумът "Green Transition" се провежда за четвърта поредна година и в него се очаква да вземат участие представители на държавни и..

публикувано на 26.06.24 в 09:17
Чадър може да ви потрябва, ама срещу слънце или против дъжд?

Слънчево, над Западна България - и облаци, в София - до 30°

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, ще има условия за градушки. В планинските райони явленията ще са интензивни. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са..

публикувано на 26.06.24 в 07:15

"Форум", 25.06.24: Брендо се предаде на полицията

Гости в днешното предаване "Форум" бяха доц. д-р Александър Христов и Тодор Терзиев. Част от обсъжданите теми бяха: Появяването в България на Евелин Банев (Брендо) Вариантите за съставяне на правителство Предизборната кампания и какво трябва да се случи, за да се вдигне избирателната активност Ще състави ли Румен Радев партия..

публикувано на 25.06.24 в 18:17