Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балет "Арабеск" отбелязва 160 години от рождението на Рихард Щраус

Снимка: arabesque.bg

На 11 юни 1864 година в Мюнхен се ражда знаменитият немски композитор и диригент Рихард Щраус. По този повод балет "Арабеск" представя "Тъй рече Заратустра" и "Дни на забрава". Спектаклите са на 13 юни 2024 г. на сцената на Националния музикален театър. Балетът представя нова, разширена редакция на спектакъла "Тъй рече Заратустра", по едноименната поема на Фридрих Ницше и едноименната музикална творба на Рихард Щраус. Представлението е инспирирано от въпроса "Какво се случва с човек, когато той загуби своя Бог?". В състояние ли е човек да се справи сам със себе си, когато той загуби своя Бог. Подробности разказа хореографът Мила Искренова.

"Неговата музика е силно експресивна, тя не е агресивна. Но в нея наистина има много космос. Той твори в една епоха, в която музиката е в своя подем и възход, вдъхновен е без съмнение от Фридрих Ницше и от неговата философска поема "Тъй рече Заратустра", но той създава една музика, която колкото е красива, толкова е и сложна да се превърне в образи точно поради своята възвишеност", отбеляза тя.

По думите й музиката се развива в едни мощни емоционални вълни, които "блестят в различни цветове". Това е сложно да се преведе на хореографски език. Спектакълът е за пътя на човека.

"Ние се намираме в началото на нов цикъл със всичките тези симптоми на разграждане и израстване. На разрушение и на съзидание. Какво обаче ще изберем е големият въпрос", каза Искренова. И добави:

"По някакъв начин двете творби, едната да не кажа "архаична", а другата съвременна като основа много добре се съчетават в една вечер."

Музиката е на Милен Апостолов, хореография - Микел Александър Тоетръп, костюми - Елица Георгиева, видео - Ралица Георгиева, репетитор - Олеся Пантикина.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всяка година успяваме да докараме нови почитатели

Мариана Карпатова представя поредния шести фестивал " Неотъпкана пътека " и детския лагер преди него: "Свързана съм с фестивала от самото начало. Израснала съм там. От 2018 съм част от инициативната група, до Лора Чекоратова. Районът ни е толкова прекрасен, всички колеги, част от фестивала, са влюбени в Ковачевица и Гоце Делчев. Мястото никога не..

публикувано на 16.06.24 в 11:52
Николай Ламбрев-Михайловски

Пиша, защото мълча

Театралът Николай Ламбрев-Михайловски за четвъртата си книга "Безсънни треви": "Видях се в 4 огледала след анализа на първата ми книга от Михаил Неделчев. Митко Новков представи сега втората. Вяра, надежда, благодарност, надежда, обичана, мечта, сънища, деца, смърт. Пиша, защото мълча. Това са едни по-дълги или по-къси стихотворения. Започнах с..

публикувано на 16.06.24 в 11:12

Общуването с Джейкъб Колиър е страшно лесно

"Мистерията на българските гласове" с Джейкъб Колиър в НДК на 11 юли от 20 ч. - подробности от Бояна Бункова: "Това бе дълъг процес. Беше изразил желание за колаборация още в 2019. В началото на 2020 му писах и получих веднага отговор. Идеята започна от съвместни записи, но те ще са в деня след концерта. На самия концерт ще има и нови произведения на..

публикувано на 16.06.24 в 10:25

Историята оживява - професор Иван Дуйчев

Мъдрите хора казват “Познаването на историята е ключът към доброто бъдеще за един народ.”  А когато говорим за българската история през вековете, има една личност, която излъчва светлина в тъмата и ни дава самочувствие. Тази личност е професор Иван Дуйчев.  За неговите живот и работа ще ни сподели друг дългогодишен учен, филолог, експерт в..

обновено на 16.06.24 в 09:10
 Марин Лесев

Софийски разкази - Българските кулинарни традиции

Марин Лесев е днешният ни гост. Кое е традиционна кухня и защо се среща и скандинавска кухня в българските кулинарни книги, които той колекционира? Колко са видовете мусака? Чуйте го: "Колекцията ми на печатни издания на кулинарна тема е по-голяма от тази в Рекордите на Гинес. Най-старата на български е с 90% преводна литература. Кулинарите ни са..

публикувано на 15.06.24 в 15:00
Теодор Траянов

Адресите на любовта - Теодор Траянов

Поетът Теодор Траянов е обожествяван от любимата си Поетът-символист Теодор Траянов „живял в грях“ 14 години с актрисата и поетеса Дора Дюстабанова. От мига на тяхното запознанство, тя е убедена, че е създадена да обича и да служи на големия талант. Тяхната връзка била любима клюкарска дъвка на столичния бомонд, понеже литераторът бил женен и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00

Какво е безценното за всеки

The Sofianer се завръща! Отново търсим най-впечатляващите творби, които описват София. Този път темата ни е: Какво е безценно за теб в София – интервю с Бистра Иванова от Мулти-Култи: "Получаваме вече първите творби на артистите. Познаваме легендарните корици на Ню Йоркър, станали част от публичния живот. Има течение на световни градове, които..

публикувано на 15.06.24 в 11:30