Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От началото на май досега в София

Всеки десети проверен стопанин на домашно куче - с акт за нарушение

Снимка: Столичен инспекторат

От началото на май до сега са проверени над 260 стопани на домашни кучета в софийските паркове и градини, съобщават от Столичния инспекторат. 

При проверките за спазване на изискванията при разхождане на домашни кучета се следи за носене на паспорт на животното, водене на повод, разхождане на определените от кметовете на райони места и почистване след животното.
Екипите на Инспектората осъществяват контрола съвместно с Общинска полиция, както по график, така и по жалби и сигнали на граждани.

За месеца са съставени 26 акта на стопани на домашни кучета, от които 20 са за водене без повод, а 6 за причинени инциденти на други животни и хора. 

Проверявани са парк "Заимов", градина НДК, парковете "Св. Троица", "Хиподрума", "Овча Купел", "Възраждане", "Герена" и други.

Установените нарушения са съгласно изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност, а най-много нередности са констатирани в парк "Заимов", градина НДК и Южен парк.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на образованието проф. Галин Цоков (вдясно) участва в церемонията по първа копка на нов корпус на НПМГ, София, 22 юли 2024 г.

Започна строителството на нова 4-етажна сграда на НПМГ с физкултурен салон и СТЕМ-център

Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков направи първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов" в София. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова четириетажна учебна сграда, както и физкултурен салон и многофункционална зала. Първа копка на нов корпус на НПМГ "Акад...

публикувано на 22.07.24 в 14:57
Паркингът преди започване на строителните дейности

Паркинг до XV ДКЦ в ж.к. "Дианабад" ще осигури 40 места до края на юли

До края на юли ще е готов паркингът с над 40 паркоместа до 15-а поликлиника в столичния район "Изгрев", съобщи кметът му д-р Деян Георгиев пред БНР. Продължава ремонтът на детските площадки. Напредва и изграждането на храма в район "Изгрев". За целта Столичният общински съвет е отпуснал 1,5 млн. лв. за довършителни работи. През септември..

публикувано на 22.07.24 в 11:57

Без топла вода в 10 столични квартала заради годишна профилактика

От 9.00 ч. на 05.08.2024 г. до 24.00 ч. на 16.08.2024 г. „Топлофикация София“ ще извърши профилактични дейности по ОЦ „Земляне“ и на част от топлопреносната мрежа. Това налага преустановяване на топлоподаването към следните райони: -   ж.к. „Лагера“ -   ж.к. „Славия“ -   ж.к. „Бъкстон“ -   ж.к. „Красно село“ -   ж.к...

публикувано на 22.07.24 в 10:23

Започва строителството на нов корпус на НПМГ в София

В 10 часа днес ще бъде направена първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ в София. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова 4-етажна учебна сграда, както и физкултурен салон и многофункционална зала. На церемонията ще участва министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. 

публикувано на 22.07.24 в 08:48
Министерство на образованието и науката

Публикуваха второто класиране от приема за гимназии след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува второто класиране от приема за гимназии след 7. клас.  Проверката става чрез интернет-платформата infopriem.mon.bg с входящ номер и идентификационен код.  Срокът за записване на класираните ученици в училищата e 22 - 24 юли. 

публикувано на 19.07.24 в 15:25

От понеделник уредите в пунктовете за ГТП трябва да са свързани с "Автомобилна администрация"

Всички уреди в пунктовете за годишни технически прегледи трябва от понеделник, 22 юли, да бъдат свързани с електронната система на "Автомобилната администрация". Това напомни пред "Хоризонт" нейният заместник-изпълнителен директор Станимир Арабаджиев:  На пунктовете, които не са спазили новото изискване, ще бъдат налагани санкции, включително..

публикувано на 19.07.24 в 15:24
Красимир Димитров

Екипи на столичната "Аварийна помощ и превенция" се включиха в гасенето на пожара в с. Воден

К метът на София Васил Терзиев  е изпрати л снощи екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ в село Воден, по искане на директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ старши комисар Александър  Джартов . Общо 12 души от дирекцията, с тежка верижна техника /МБТ/, пожарна кола, УТВ и оборудване  за..

публикувано на 19.07.24 в 13:54