Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пилигрим в Тайланд" - документален филм с кауза и различен ракурс към туризма

Авторите Ангелина Грозева и Илиян Кузмнов в "Радиокафе"

В предаването "Радиокафе“ разговаряме за "Пилигрим в Тайланд" - съвместен, общ филмов проект на журналистката от БНР Ангелина Грозева и писателят, общественик и социален предприемач Илиян Кузманов, който придобива международна известност с книгата си “Ако срещнеш Буда, убий го“, която е първата от български автор влязла в Топ 20 за най-продавани заглавия в “Амазон“. Преди 2 години издава и втори роман "Дяволът, аз го познавам“, който прави съвременен прочит на Данте, Гьоте и Булгаков. Социалните му дейности в България са в помощ на жени жертви на насилие и на трафик, на деца имигранти, на каузата за подобряване условията в затворите и други.  

Кузманов е сценарист и режисьор на лентата, която дава нов ракурс на туризма - като духовна наслада, а не масово явление.

"За мен филмът е още една социална кауза, защото в него разглеждаме един проблем с масовия туризъм и предоставяме устойчиви решения на проблема, как спонтанния, индивидуалния, свободния туризъм е нещо, което би трябвало все повече да култивираме и възпитаваме“, посочи Илиян Кузманов.

Тази тематика прави документалния филм “Пилигрим в Тайланд“ различен от повечето филми днес, които говорят за глобалното затопляне, унищожената природа, глад, война, алчност, корупция и псевдоморал, критикуващ либерализма най-общо. Това е филм за устойчиви решения, отговорен туризъм и духовно пътуване, изпълнено с удоволствие, спонтанност и свобода.

Авторите му разказват и за социалните предизвикателства пред туризма в Тайланд.

Как започва всичко?

Илиян Кузманов е гостувал в няколко предавания на журналистката Ангелина Грозева. Двама се обединяват в обща кауза в помощ на болно момченце, нуждаещо се от средства за лечение. По-късно Грозева получава покана от него да се включи в документалния проект.

“Първоначално се чудех дали ще се справя, дали ще успея, тъй като за първи път се занимавам с документален филм на такова ниво, но въпреки съмненията ми, реших, че каузата с туризма наистина е важна и с това, че всеки един от нас има личен дълг да променя средата около себе си. Освен това моите родители бяха еколози и от тази гледна точка си казах, че е хубаво да допринасям тази тяхна кауза да продължава, а в Илиян срещнах такова продължение. Мисля, че успяха да се срещнат творческите ни идеи и погледи“, споделя тя.

Известен факт е, че туристическият сезон в Тайланд се движи от една климатична зона в друга, затова туризма там се развива целогодишно, което се случва на доста малко места в света.

"В интерес на истината, да. Туристическият сезон е 9 месеца, като периода от май до август е дъждовен, но пък през останалото време е прекрасно. Три месеца продължиха снимките на филма, обиколен е целия Тайланд. Използвахме различни способи за транспорт – автобус, влак, коли, кораби, лодки, абсолютно всичко. И действително беше едно много интересно приключение“, разказа режисьорът и допълни:

"Времето беше много хубаво и за мен самият беше предизвикателство, тъй като преди това съм бил доста пъти там, но с пътувания и до много други места в Азия, докато в случая беше само там, пътуване в самия Тайланд и беше предизвикателство да го изминеш целия“.  

Посланието

“Това, което се опитвам да покажа и да кажа на публиката, излизайки от социалната кауза беше това, че в действителност всички ние можем да използваме времето ни за почивка, да правим и да виждаме някакви по-различни места от басейна и плажа. Можем да обърнем внимание на местната култура, да видим местното изкуство“, изтъкна Илиян Кузманов.

Екипът на филма включва Борислава Георгиева като ко-продуцент, Никола Александров като оператор и Даниел Ахмаков като монтажист. Премиерата ще бъде на 14.06.2024 г. от 18.30 в НЧ "РИЛА" Долна баня и на 19.06.2024 г., от 14:00 часа в Пазарджик.

Още за съвместния проект на Ангелина Грозева и Илиян Кузманов чуйте от разговора на Гергана Пейкова.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 25.06.24: Брендо се предаде на полицията

Гости в днешното предаване "Форум" бяха доц. д-р Александър Христов и Тодор Терзиев. Част от обсъжданите теми бяха: Появяването в България на Евелин Банев (Брендо) Вариантите за съставяне на правителство Предизборната кампания и какво трябва да се случи, за да се вдигне избирателната активност Ще състави ли Румен Радев партия..

публикувано на 25.06.24 в 18:17

Лято в планината - какво трябва да знаем?

В летния сезон освен морето много хора предпочитат да отидат в планината. Уикенд преход или по-дълъг, дори Ком - Емине, винаги трябва да бъдем добре подготвени. От какво зависи подготовката ни и какво трябва да знаем, разказва Александър Киричев от Софийски планински клуб. Той посъветва туристите п ърво да проучат маршрута - коя е началната и коя..

публикувано на 25.06.24 в 17:21

Безплатна помощ за засегнатите от хранителни нарушения

Всеки с хранително разтройство може да се свържи с безплатна линия за подкрепа. Тя е инициирана от д-р Елисавета Павлова (обучител и психолог), основател на Асоциация УНИКАЛ, с участието на обучени специалисти към онлайн Академията "Емоции и хранене" на асоциацията. Линията за "Безплатно изслушване и подкрепа при проблемно хранене" окуражава хора,..

публикувано на 25.06.24 в 16:29
Авторът е доктор по икономика

Хазартът - история, специфики, регулации, бъдеще

Задълбочено проучване на спецификите на хазартния бизнес и неговото развитие по света и у нас, преглед на възникването и еволюцията му, регулациите в България, Европейския съюз, САЩ, Азия, Австралия, както и подробности за зависимостта към игрите и последствията представя д-р Кристиян Иванов в съвсем новата книга "Хазартът. Вчера. Днес...

публикувано на 25.06.24 в 16:09

Половината от лекарите у нас - жертва на агресия

Социологическата агенция "Тренд" по поръчка на Българския лекарски съюз (БЛС) представи резултатите от двете социологически проучвания: сред лекарите и сред обществото, във връзка с насилието над лекари . Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение, като 11% от лекарите са ставали жертва на физическа агресия от пациентите си..

публикувано на 25.06.24 в 15:17
Между 1879 и 1920 г. Цариброд е център на околия в Княжество/Царство България. Между 1941 и 1944 г.  е в пределите на България. През 1951 г. е преименуван на Димитровград в чест на Георги Димитров.

Как живеят наши сънародници непосредствено след западната ни граница?

Какво може да събере или да е общото между професор по история на спорта и един лекар? Проф. Лозан Митев и д-р Валентин Янев сякаш ги боли, когато разказват за последиците от Ньойския договор, подписан през 1919 г. и когато България е принудена да предаде на Кралството на сърби, хървати и словенци нашите Западните покрайнини -..

публикувано на 25.06.24 в 14:58

Българското лозарство и винарство датира от 6000 г. преди Христа

Маргарита Христова (позната и като Маргарита Левиева) преподава БЕЛ в техникума по транспорт в град Сливница. С много любов и прецизност тя упражнява тази професия, но нейното призвание е виното и лозарството. Тя е редактор на списанието "Лоза и вино" и е част от едноименното сдружение . Започнала е работа към Института за изследване на вино и..

публикувано на 25.06.24 в 13:45