Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмата Digitrans подпомага развитието на малките и средни предприятия у нас

Борис Банчев от Launch Lab разказа в "Радиокафе"

Снимка: Радио София

По повод провеждащия се днес форум за кариера и живот в България "Bulgaria Wants You“, в предаването "Радиокафе" се срещаме с участниците в него, които предлагат свои идеи и инициативи в полза на търсещите реализация в страната ни.

Борис Банчев от Launch Labs, разказа за нова инициатива в подкрепа на малки, големи и средни предприятия да развиват бизнес в България. Инициативата Digitrans е свързана с дигитална трансформация, но не само. 

"Програмата е създадена и се ръководи от Световната Банка, като я изпълняваме ние - Launch Labs на територията на Република България. Това, което е важно и държа да подчертая, че тя е свързана с дигитализацията на малките и средни предприятия в България. Компаниите, които търсим са малки и средни предприятия, с брой на служителите между 5 и 35, в това число, всички служители на пълен работен ден и основатели на мениджмънта на самата компания“, посочи той и допълни:

"Другият много важен критерий е, че компаниите трябва да са регистрирани преди не по-малко от 12 месеца, тоест някакъв живот да има в компанията, и не на последно място, търсим компании с ниско ниво на дигитализация, или компании с не повече от един процес, който е дигитализиран. Критериите се определят от Световната банка и това са критериите като брой души, които определят малките и средни предприятия", уточни още Борис Банчев.

Всеки, който се интересува и в момента прави бизнес в България, който би искал да се развива може да посети уебинарът, който Lanch Lab организират съвместно със своите партньори от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, който ще се състои на 18 юни. В него ще може да се включи всеки, който има интерес да разбере детайли за самата програма и да зададе своите въпроси на живо. Всеки желаещ, може да се запише за участие на страниците на Digitrans, а също и на уебсайта digitransbulgaria.com, поясни още той.

Дигиталната трансформация днес е необходима на всеки бизнес, за да присъства в дигитална среда. 

Ако преди всеки бизнес трябваше да има уебсайт, то днес е невъзможно да си представим компания без социални мрежи.

Борис Банчев посочи какво ще получат компаниите, записали се по програмата за дигитализация: от една страна финансова помощ в размер на 2 000 евро, които ще бъдат насочени по направление за дигитални софтуери, но най-важна е експертната помощ, която ще получи всяка една компания, която бъде одобрена. Тя ще получи технологичен консултант, който ще направи анализ на вътрешните й процеси и нужди от гледна точка на дигитализация, за да се състави един план за действие.

"С тази програма ние искаме да подпомогнем всички тези компании, малки и средни предприятия в България, които не са толкова напред, да успеем да ги "побутнем", за да могат да достигнат едни западни стандарти“, подчерта Борис Банчев.

"Ние подпомагаме компаниите, които са наши клиенти да достигнат едно следващо ниво на своя бизнес, като включваме различни методологии, но фокусът на нашата работа е в това, самите компании да са насочени повече към своите клиенти, тоест, клиентите да диктуват какво компаниите ще правят, или произвеждат, а след това, самите компании да могат да се адаптират спрямо техните нужди", обобщи Борис Банчев.

В разговора ще чуете още: Какво е предвидено за стартиращите компании, кои са базовите стъпки, които трябва да бъдат предприети от компаниите, за да бъдат подпомонати.

С Борис Банчев от Launch Lab, разговаря Даниел Ненчев.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Променлива облачност с температура в София около 29°

През деня облачността ще е променлива, по-значителна в следобедните часове над Източна България и планините, и на места там ще превали и прегърми. По-интензивни и на повече места ще са явленията в североизточните райони, съобщиха от НИМХ. Вятърът в цялата страна, най-късно в крайните източни райони, ще се ориентира от северозапад и ще се усили до умерен,..

публикувано на 06.08.24 в 07:35
Снимки: Надежда Герова

От Моста на влюбените до Златните мостове без велосипед

Витоша привлича скиорите през зимата, но в летния сезон напливът от туристи сякаш драстично се увеличава, и то не само през уикендите. Пътуването до близка до София планина се обслужва и от две автобусни линии – 61 и 66. Разписанието на двата автобуса е на всеки 30 минути както през делнични дни, така и през уикенда. Маршрутът на..

публикувано на 05.08.24 в 17:42
Снимки: Надежда Герова

Кой цапа и драска в столичния обществен транспорт?

Боклуци, мръсни и надраскани седалки, налепени с всякакви стикери врати. Всичко това може да се види в столичните автобуси, трамваи и тролеи. Проблемът за нелицеприятната гледка обаче не възниква толкова от непочистване на превозните средства, колкото от липсата на съзнание и гражданска отговорност. Именно по-ниската хигиена в някои..

публикувано на 05.08.24 в 16:48
Михаела Маевска (вляво) с Яна Спиридонова

Съвременните драми в големия спорт

В разгара на Олимпийските игри в Париж, екипът на "Добър вечер, София" посрещна специален гост – Михаела Маевска – едно от златните момичета на България, състезавала се на три олимпиади подред от 2012 до 2020 година, днес щастлива майка на дъщеричка. Михаела сподели с екипа ни емоциите, които е изпитвала през годините между първите и..

публикувано на 05.08.24 в 15:25

Предстои бум на ВЕИ централи за домакинства, да внимаваме

От около 2000 кандидатствали домакинства, около 1500 са одобрени за инсталиране на ВЕИ централи . В следващите месеци ще има бум в тази дейност. Много е важно обаче, когато човек иска да инвестира във ВЕИ инсталация, да подходи правилно при избора на изпълнители и оборудване . На това обърна внимание пред БНР-Радио София д-р инж. Веселин..

публикувано на 05.08.24 в 15:24

План за защита при горещини

Повишаването на температурите в Европа и Централна Азия е причинило смъртта на около 377 деца през 2021 г. Това сочи нов анализ на доклад с данни от 23 държави, публикуван от УНИЦЕФ. Организацията публикува нов документ с шест препоръки към правителствата за политики за защита на малките деца, които са особено уязвими от последиците от топлинните..

публикувано на 05.08.24 в 13:40

Как можем да участваме активно в създаването на политики в ЕС

Как можем да участваме активно в създаването на политики в ЕС чрез Европейската гражданска инициатива, подробности разказа Никола Миладинов от Европейската комисия в България. Какво представлява Европейската гражданска инициатива и кога започва да функционира тя? "Само една институция, един орган в ЕС има право да предлага закони и това..

публикувано на 05.08.24 в 12:33