Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Александър Кьосев за книгата "Вера и Далавера"

За истинския патриотизъм, верата далаверата в наши дни, чуйте

Георги Петров, Даниел Ненчев и проф.Александър Кьосев.
Снимка: Радио София

В рамките на форума "Bulgaria Wants You е разговорът с проф. Александър Кьосев – директор на Културния център на Софийския университет и преподавател на поколения млади хора, завършили специалност "Съвременност и култура". В разговора участва и стажант-репортерът Георги Петров.

Поводът е "Вера и Далавера", сборник с есета и анализи, простотии и разкази през призмата на 21 век, от 2000 до 2024 година.

Сред многото събития белязали началото на века е и демократичното развитие на България. Авторът разсъждава за нашето присъствие на световната сцена, но и за това, което нарича "здравословен патриотизъм", който се прокрадва като тънка нишка през представените есета.

Какво е обединяващото в тези текстове?

"Тях ги обединява животът, не през личен разказ от нещо преживяно, а през това, което се е случило на много хора, българи и не само. И което се е превърнало в интелектуално събитие, част от моята вътрешна автобиография, която не е събитийна а реагира с текстове на неща случващи се отвън. Опитва се да ги осмисли, да им създаде повече дълбочина, повече контекст и исторически хоризонт", посочи проф. Кьосев.

Отбелязваме, че проф. Александър Кьосев е създател на магистърската програма "Изкуства и съвременност" в Софийския университет. Тя включва различни подходи – академични, попкултурни, научни, образователни, свързани с изкуствата – театър, кино, литература и съвременно изкуство на която е представител от по-младото поколение нашият стажант репортер Георги Петров, който сподели:

"Всички преподаватели от специалността "Културология" учат студентите на критично мислене и проф.Кьосев не правеше изключение. Неговите предмети дори бяха по-изискващи, по-трудни, повече информация трябваше да се асимилира. Дори за един негов избираем курс "История на съвременната култура" беше повишил изискванията, да наподобяват произволен западноевропейски университет. По този начин летвата се вдигна и аз успях да повиша стандарта си и стандартът оттогава-насетне расте."

Опозицията "Вера-далавера" на пръв прочит разграничава различните ценности.

Опозицията не е само между лошите и добрите.  Не е между лошите корупционери и добрите, прекрасните, честни хора – тя пронизва душата на всеки един от нас", твърди професорът. Той си послужи с личен пример, който можете да проследите в разговора, посочвайки, че освен писаните правила са важни и неписаните, тези, които можеш да приложиш в неочаквана за теб ситуация.

"Тоест, владеенето на тези двойни правила – едните официални, стандартни, свързани със законите, правилниците и с морала, ако искате, а другите - нестандартни, бих казал атропологични са част от всекидневната култура и всеки един от нас владее тези два кода едновременно. В макро план, има хора, които владеят далаверата много повече от други – те натрупаха пари, власт и истински социален капитал на Прехода, а другите си останахме по-скоро на страната на вярата", поясни проф. Кьосев.

"Държа да подчертая, че далаверата е антропологическа стихия, която е във всеки един от нас", допълни той.

Какъв е идеалният читател на тази книга?

"Идеалният читател е млад човек. За редактор на книгата си избрах Валентин Калинов, когото познавам от студент. Той е на 39-30 години, изключително талантлив и има огромна заслуга за книгата – въведе текстове, които бях забравил, изключи други и заедно я подредихме. Тя не е послание за хората от моето поколение, опитвам се да говоря на други сърца и умове, дали успявам, те ще кажат. Но тази книга е насочена към тях", разкри авторът.

Премиерата на книгата е тази вечер, 14.06.2024 гл от 18:30 часа.

Още интересни аспекти за верата и далаверата в нашето съвремие, открийте  в разговора на Даниел Ненчев в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С каква скорост да минеш оттук?

По моста на с. Гара Елин Пелин и 10 км/ч не ви гарантира безопасност. Докога?

Жителите на Община Елин Пелин от години имат проблем с моста в сърцето на село Гара Елин Пелин, който е връзката както на населеното място с близките села, така и с главния път, който води към магистралата в посока столицата. Те се оплакват от шум, прах, вибрации, от рушащи се метални решетки , които пукат гуми. В района има и много..

публикувано на 12.07.24 в 18:13
Милка Василева

Специалисти по здравни грижи ще има достатъчно, ако професиите станат привлекателни за младите

Тази седмица се проведе национална среща на главни медицински сестри под надслов „Кадровата криза в здравеопазването – възможно ли е да бъде преодоляна?“.  Колкото и по темата да се говори през последните години, проблемът с недостига на медицински сестри продължава да бъде много остър . Кризата у нас е с 20-годишна давност. Но проблемът..

публикувано на 12.07.24 в 16:34
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Не може да има две ДПС-та. Пеевски ще направи своя партия-корпорация

Намесването в лидерския конфликт в ДПС на нова тема – етническата , показва някаква форма на отчаяние . Обикновено тя се повдига, когато има нужда от сплотяване. Интересно кога Доган се сети, че Пеевски и Йордан Цонев са българи? Това коментира пред БНР-Радио София политологът и преподавател в НБУ Христо Панчугов. Според..

публикувано на 12.07.24 в 15:26

Менеа представи новата си песен Weight of the World

Младата изпълнителка Менеа Кефалов, родена в САЩ, с български корени. Менеа завършва музикалното си образование в прочутия колеж Бъркли, а в момента живее в Лос Анджелис. Тя представи пред Радио София новата си песен Weight of the World. Музикантката сподели, че има група, пише песни и ходи по участия. Родителите й са от София и тя често идва тук..

публикувано на 12.07.24 в 14:20

Българка получи международен приз за романа си "Мръсни дни"

Седмици след световната си премиера у нас се появява хитовият фентъзи роман "Мръсни дни" на българката Геновева Димова, която впечатли гигантите от американското издателство TOR, и се превърна в един от най-обещаващите нови гласове на жанровата литература в международен мащаб. Родената във Варна фентъзи стихия, която от години живее и твори в..

публикувано на 12.07.24 в 13:41

Какво трябва да знаем при ремонт на жилището

Лятото е сезонът на ремонтите на домовете. Какви са законовите преустройства на жилищата? Как се случват и какво се изисква за да бъде един ремонт по правилата? От инж. Марин Гергов, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране ще научим как да променим функциите и разположението на помещенията вкъщи, без това да..

публикувано на 12.07.24 в 12:21
Анна Стойкова

Обмисля се създаването на климатичен хъб

Обмисля се да бъде създаден образователен еко център за зелени политики - климатичен хъб. Предложението е на Анна Стойкова и Драгомир Младенов, общински съветници в Столичния общински съвет (СОС). През последните години София се е превърнала в модерен и зелен европейски град с добре поддържани паркове и градини, облагородени междублокови..

публикувано на 12.07.24 в 09:45