Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка година успяваме да докараме нови почитатели

Мариана Карпатова представя поредния шести фестивал "Неотъпкана пътека" и детския лагер преди него:

"Свързана съм с фестивала от самото начало. Израснала съм там. От 2018 съм част от инициативната група, до Лора Чекоратова. Районът ни е толкова прекрасен, всички колеги, част от фестивала, са влюбени в Ковачевица и Гоце Делчев.

Мястото никога не беше чувало класическа музика, но всяка година успяваме да докараме нови почитатели. Работя и с деца и искам да отглеждам в тях любопитството. Не може да очакваш хората веднага да я разберат - разказваш им историята, виждат я в съзнанието си. Представяме най-разнообразна програма. Всяка година има обединяваща тема. Тя е и за вокалния детски лагер преди фестивала. Първата тема бе благотворителността, дарихме средства на двама нуждаещи се в Гоце Делчев. Миналата година темата бе природата, сега са кулинарните традиции и здравословното хранене. 

Всяка година добавяме нещо повече, на фестивала също ще представим традиционни храни от района, от хляб до аромати. Детският лагер е от 1 до 8 клас, колежка от района ми помага. Даваме шанс на децата да се докоснат до тази музиката, да станат в бъдеще част от публиката ни. Желанието е най-важно." 


Мариана Карпатова учи в Музикалното училище в София, а през 1991 г. завършва оперно пеене в Българската държавна консерватория в класа на проф. Мати Пинкас (пеене) и проф. Павел Герджиков (актьорско майсторство). Специализира в Оперния център Джулиард Скул в Ню Йорк. Още като студентка там участва в престижното предаване „На живо от Линкълн Център” на продукцията на Морис Сендак „Хензел и Гретел” в двойната роля на майката и вещицата. Същевременно прави впечатляващ дебют в Операта в Сарасота като Роза Мамаи в „Арлезианката”, за което получва блестящи отзиви като певица и актриса със „страст и сила”. Изпълнението й в Линкълн Център като лауреат на наградата за дебют в зала „Алис Тъли” е отразено от Ню Йорк Таймс под заглавието „Дебют на бъдеща звезда”. Многобройни са оперните й изяви, също и като концертен и камерен изпълнител. В момента е преподавател по пеене в университета Феърли Дикинсън в Мадисън и има собствено вокално студио.По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 20.07.24 в 16:00

Софийски разкази - булевард “Княгиня Мария Луиза”

Разговорът за бул. Мария-Луиза е със Здравко Петров - урбанист, изследовател, автор и основател на “Исторически маршрути”: "Мария-Луиза съвпада почти с направлението на римската Кардио Максима. Булевардът започва със сградата от времето преди 70-те - старата Централна гара. Построена е от арх.Колар в 1888. Имало е проект да се разшири в стил..

публикувано на 20.07.24 в 15:00
Крикор Асланян

Адресите на любовта - Яворов, Лора и... Дора

Съпругата на Михаил Кремен дала съгласие да заживее с поета в нощта, когато Лора се самоубива Крикор Асланян,  автор на книгата “Един софийски малчуган разказва”, взриви ефира с новината, че във фаталната нощ на 29 срещу 30 ноември 1913 година, когато Лора Каравелова се самоубива, тя посяга на живота си, защото е разбрала, че Яворов има нова..

публикувано на 20.07.24 в 14:00
Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева

Винаги има място за нещо ново, казват дивите момичета от Wild berries

Събира ги желанието да са активни, да са навън и да се радват на природата, да я откриват през погледа на пътешественици, да се докосват до нея, като спортисти. Това е Wild berries – активни момичета, търсещи свободата на духа и движението. Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева за общността  Wild berries и доколко е забранено за момчета:..

публикувано на 20.07.24 в 11:20
Даниел Михайлов

От Леонардо до неновините

Мариета Ангелова, организатор на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" с подробностите за шестото му издание: "Програмата е за малки и големи, отново акцентът е Карло Бозо. Спектакълът му отразява живота на Леонардо с по-забавен поглед в стил комедиа дел'арте. Достъпен е за всички, това е театър за народа - в..

публикувано на 20.07.24 в 10:50
С Ангелина Ангелова

Оценката ще дойде от читателите

Ангелина Ангелова представя новия си исторически роман "Благородството задължава": "Книгата разказва за любовта между двама души в 19 век, трънлива любов. Главните герои са прекалено горделиви, за да бъдат щастливи. Действието се развива в 3 държави. Главната ми героиня е с мексикански произход и тъй като невенът е сред националните цветя на Мексико,..

публикувано на 20.07.24 в 10:02

Чудесно време за забавления

Ема Паунова за семейния ден на Витоша: "Днес е второто поредно издание на "Витоша фемили дей" - в планината е прохладно, тихо и чудесно. Организираме семейни дни с отборни игри и предизвикателства. Идеята е да имаме минимум пет такива събития на сезон и накрая да определим годишните шампиони. Следващото събитие е следващата събота малко по-високо...

публикувано на 20.07.24 в 09:55