Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитално здравеопазване

Снимка: www.is-bg.net

Само за 3 години България успя да постигне пълна дигитална трансформация в сектора на здравеопазването. Това обяви Борис Костадинов, директор "Софтуерна интеграция" в Информационно обслужване по време на Втората международна конференция за технологии и иновации в Югоизточна Европа. Организатор на събитието, което се проведе в Солун на 16.06.24г. е Международният център за цифрова трансформация и цифрови умения на Cisco и е под егидата на Министерството на здравеопазването, както и на Министерството на цифровото управление на Гърция. Подробности разказа Борис Костадинов, директор "Софтуерна интеграция" в Информационно обслужване.

По думите му дигиталната трансформация в здравеопазването е от критична важност и това е като при другите сектори, където ползите от нея са безспорни и до голяма степен надминават всички необходими стъпки, които трябва да се вземат, за да се постигне тя. Автоматизирането на процесите, минимилизиране на човешките грешки, както и проследимостта са главните нейни компоненти. От декември 2020 година до момента са генерирани над 350 милиона електронни документа. От тях над 55 милиона са изпълнените електронни рецепти, отбеляза Костадинов.

"Нашият екип е винаги насреща за да подпомагаме процеса, имаме съпорт център, който е 24/7. Ако все още има потребители, които изпитват затруднения, или имат въпроси, екипът винаги е насреща. Бих казал, че генерално медицинските лица се справят страшно добре с използването на новата дигитална система", каза той.

Има ли разделение между българските лекари по отношение на електронните рецепти?

Костадинов поясни, че това е абсолютно нормално за всеки процес на дигитална трансформация. Сблъсъкът на новото с непознатото, с промяната на начина на работа, по който медицинските лица са свикнали, са сред главните фактори за разделението. Той уточни, че това недоверие е започнало да отминава, но по-големият проблем се наблюдава в ниската информираност на пациентите.


"Не трябва да забравяме, че събирането на цялата медицинска документация на едно място в съответното пациентско досие, дава първо за пациентите един много добър начин да видят всички услуги, които са се изпълнявали през годините. Тази информация може да бъде споделена с роднина и личен лекар много по-лесно, отколкото да носим папки с хартиени документи и всякакви CD-та с диагностика, различни разпечатки и т. н. Всеки пациент може да си достъпи досието както през уеб приложение, така и през мобилно приложение. И тук бих казал, че ползите са много, но трябва да работим в посока да информираме хората, че те съществуват вече", сподели Костадинов.

Къде се намира страната ни на картата на Европа в това отношение?

"Единици държави имат подробна централизирана здравна система. Отделни здравни каси, или болнични вериги имат, може би дори по-напреднали системи, но те са отделни и много трудно могат да споделят информация на национално ниво, което е сериозен минус, ако пациентът си смени лекаря, или лечебното заведение, което посещава", каза Костадинов. И допълни, че информационната кампания е основна задача както на Министерство на здравеопазването, така и на свързаните институции.

Той посочи, че личните данни на пациентите са изключително силно защитени и те самите се съхраняват в два много модерни дейта центрове с последно поколение хардуерни и софтуерни инструменти. Отделът, който отговаря за информационната сигурност също е високо компетентен.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 20.07.24 в 16:00

Софийски разкази - булевард “Княгиня Мария Луиза”

Разговорът за бул. Мария-Луиза е със Здравко Петров - урбанист, изследовател, автор и основател на “Исторически маршрути”: "Мария-Луиза съвпада почти с направлението на римската Кардио Максима. Булевардът започва със сградата от времето преди 70-те - старата Централна гара. Построена е от арх.Колар в 1888. Имало е проект да се разшири в стил..

публикувано на 20.07.24 в 15:00
Крикор Асланян

Адресите на любовта - Яворов, Лора и... Дора

Съпругата на Михаил Кремен дала съгласие да заживее с поета в нощта, когато Лора се самоубива Крикор Асланян,  автор на книгата “Един софийски малчуган разказва”, взриви ефира с новината, че във фаталната нощ на 29 срещу 30 ноември 1913 година, когато Лора Каравелова се самоубива, тя посяга на живота си, защото е разбрала, че Яворов има нова..

публикувано на 20.07.24 в 14:00
Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева

Винаги има място за нещо ново, казват дивите момичета от Wild berries

Събира ги желанието да са активни, да са навън и да се радват на природата, да я откриват през погледа на пътешественици, да се докосват до нея, като спортисти. Това е Wild berries – активни момичета, търсещи свободата на духа и движението. Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева за общността  Wild berries и доколко е забранено за момчета:..

публикувано на 20.07.24 в 11:20
Даниел Михайлов

От Леонардо до неновините

Мариета Ангелова, организатор на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" с подробностите за шестото му издание: "Програмата е за малки и големи, отново акцентът е Карло Бозо. Спектакълът му отразява живота на Леонардо с по-забавен поглед в стил комедиа дел'арте. Достъпен е за всички, това е театър за народа - в..

публикувано на 20.07.24 в 10:50
С Ангелина Ангелова

Оценката ще дойде от читателите

Ангелина Ангелова представя новия си исторически роман "Благородството задължава": "Книгата разказва за любовта между двама души в 19 век, трънлива любов. Главните герои са прекалено горделиви, за да бъдат щастливи. Действието се развива в 3 държави. Главната ми героиня е с мексикански произход и тъй като невенът е сред националните цветя на Мексико,..

публикувано на 20.07.24 в 10:02

Чудесно време за забавления

Ема Паунова за семейния ден на Витоша: "Днес е второто поредно издание на "Витоша фемили дей" - в планината е прохладно, тихо и чудесно. Организираме семейни дни с отборни игри и предизвикателства. Идеята е да имаме минимум пет такива събития на сезон и накрая да определим годишните шампиони. Следващото събитие е следващата събота малко по-високо...

публикувано на 20.07.24 в 09:55