Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя си от Пловдив до Калифорния

2
Саркис Балтаян
Снимка: личен архив

На 22 юни официално ще бъде открит Международния музикален фестивал „Варненско лято“, който е на крачка от 100-годишнината от онези първи летни концерти, поставили началото на фестивала.

На пулта пред Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна ще бъде главният диригент на Радиооркестъра Константин Илиевски, а солист – българският пианист, който повече от 30 години живее и работи в САЩ, Саркис Балтаян. С него разговаряме, с десет часа разлика, от другата страна на океана:

Повече от 10 години Саркис Балтаян не е свирил в България, последната му изява е на сцената на Античния театър в Пловдив под палката на Максим Ешкенази. Тогава отново свири Гершуин, но не Концертът във фа (който ще изпълни сега във Варна), а Рапсодия в синьо. „После имахме големи проекти през 2020 – да изпълня тройния концерт на Бетовен на Варненско лято,  да запиша в БНР на сонатите на Бетовен с Ясен Тодоров, но дойде Ковид и всичко пропадна“ – уточнява Балтаян.

Той е родом от Пловдив, трето поколение музикант, баща му е дългогодишен преподавател в Музикалното училище в Пловдив, сестра му е цигуларка. „Така че беше ясно, че ще се занимавам с музика. Даже щях да свиря на цигулка, но едни добри приятели на баща ми го посъветвали да стана пианист, за да мога да акомпанирам на сестра ми. И трябва май да съм благодарен на тези хора“ – с усмивка разказа за Радио София Балтаян. Благодарен е и на първата си учителка по пиано  Росица Иванчева. С нея започва първите си уроци, когато е едва на 4, при нея завършва музикалното училище като непрестанно свири пред публика, среща се с музиканти, печели конкурси в България, дори дирижира оркестър, когато е на 12.

След като завършва Музикалното училище в Пловдив, се явява на прослушване (със запис на аудиокасета) и е приет с пълна стипендия да продължи обучението си в САЩ. Там в началото му е доста трудно, „не е като сега, нямаш предварителна информация, говориш с близките си само по 2-3 минути на месец…“. Скоро Саркис Балтаян заминава да учи в Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис при световно известния педагог и пианист Джон Пери, който е ключов за неговото развитие. „Прекрасно място за учене, всякакви изкуства, близостта на Холивуд водеше до много ангажименти, срещахме прочути актьори, режисьори, но най-вече атмосферата беше чудесна, подклаждаше креативността.“. Там прави и магистратурa, и докторат (като темата му е българската музика). Това за Саркис Балтаян е мисия, говори за и свири музика на български класици навсякъде, където го канят да води майсторски класове. „Дори успях да изпълня Третия концерт на Владигеров със Симфоничния оркестър на Ню Орлиънс“.

Саркис Балтаян винаги е обичал музиката на Гершуин. Отношението му към нея е формирано от музиканти като Александър Владигеров и Тео Мусев, те дойдоха в Пловдив си свириха Гершуин и станаха моите кумири. А също и Найден Тодоров, той обожаваше Гершуин и ми намери през 1992 едно руско издание на Рапсодия в синьо, нямаше ноти тогава, и го изсвирих с оркестър под палката на Васил Казанджиев. И, разбира се, от Милчо Левиев, с когото често се срещат и разговарят в САЩ.

„Живял съм и в Юга, и често съм пътувал до Ню Йорк. И там съм усетил атмосферата, стила на живот, които Гершуин пресъздава в Концерта във фа – духа на Юга, топлото влажно време на Ню Орлиънс, леко мързеливо – това е този блус в бавната част, в първата - бързината на Ню Йорк, младежкия дух,  а третата част комбинация от теми, които са част от американския живот“.

„Интересно е как аз свиря всичко, но ме канят най-вече да изпълнявам Гершуин – смее се Балтаян, - и аз много обичам да свиря неговите произведения, но иначе моята най-любима музика е немската – Бетовен, Брамс, Шуберт“. От години той изнася майсторски класове в цяла Америка, но и в Италия.

В момента е директор на инструменталната програма в Училището по изкуства в Ориндж Каунти, Калифорния и преподавател по пиано в консерваторията в Пасадена

Чуйте целия разказ на Саркис Балтаян за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин 
По публикацията работи: Людмил Фотев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Шарков

Георги Шарков: Бизнес щетите при IT срива са по-съществени от броя на засегнатите компютри

Глобалният IT срив от 19 юли в международната компания за киберсигурност "Краудстрайк" (Crowdstrike) и в софтуерния гигант "Майкрософт" (Microsoft) причиниха сериозни затруднения в работата на авиокомпании, медии, банки, телекомуникационни и транспортни компании в цял свят. Той доведе и до невъзможност личните лекари да работят, а аптеките..

публикувано на 23.07.24 в 17:06
Силвия Георгиева

Климатичните промени налагат нови предизвикателства пред местните власти

Климатичните промени са сериозно предизвикателство както за целия свят, но и конкретно за местните власти . Сухите лета и наводненията са доказателство, че тези промени се отразяват пряко върху живота на всеки човек. "Трябва да се научим да се съобразяваме и да се адаптираме към природните явления, върху които не можем да повлияем. На..

публикувано на 23.07.24 в 15:44
Джо Байдън и Камала Харис

Харис е с достатъчна подкрепа за спечелване номинацията за президент

В Съединените щати процесът по зациментиране на номинацията на Камала Харис за президент на демократите върви бързо. Малко повече от 24 часа след като президентът Джо Байдън се оттегли от надпреварата за преизбирането му, зад нея застанаха повече от половината делегати на конгреса на демократите и поеха ангажимент да я подкрепят. Около нея..

публикувано на 23.07.24 в 14:54

Район "Оборище" събира софиянци за споделена храна и опознаване на съседа

“Голямата маса“ е инициатива на Столичната община – район “Оборище“, която ще се проведе тази събота, 27 юли. Поканата е към гражданите и жителите на района – да седнат на голямата маса, за да опознаят съседите си и да споделят храна с тях. За тази цел  р айон "Оборище“ затваря част от улица “Екзарх Йосиф” за автомобили на..

публикувано на 23.07.24 в 14:52
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) на брифинга в Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат проверка във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 14:40

БДЖ възстановява директното пътуване от Пловдив до Русе и обратно

От юли 2024 г. БДЖ пуска влакове по линията Пловдив-Русе, с възможност и за столичани да пътуват до крайдунавския град. За дълго чаканата директна жп връзка в предаването “Радиокафе“ разговаряме с Кристиан Ваклинов от Сдружение  "За Родопската теснолинейка" . "Аз съм много радостен, като експерт от БДЖ, че успяхме заедно като екип да..

публикувано на 23.07.24 в 12:31

В Парк-музей "Врана" Sofia Lights ще представи уникалната арт инсталация Steel Grass

В последния юлски уикенд, в парк-музей "Врана", Sofia Lights представя инсталацията Steel Grass на световноизвестното френско арт студио Aerosculpture,  реализирало проекти в десетки държави на три континента. Инсталацията ще бъде представена за първи път извън Франция и то в такъв огромен мащаб, който ще обхваща голяма част от..

публикувано на 23.07.24 в 11:30