Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 22 до 24 юни

Спортисти и треньори дискутират по ключови теми на специален форум по спортна психология

Снимка: ФБ/Спортна психология

Ели Динкова е организационен консултант и психолог, представител на голяма компания организатор на Форум по Спортна психология, който ще се проведе от 22 до 24 юни.

В предаването "Спортна среща" тя изясни колко важна е ролята на психологията в спорта и кои са най-често срещаните заблуди, свързани с функциите на психолога в спортния живот.

"Една от най-често срещаните заблуди е, че психологът работи само върху менталната подготовка на спортистите. Друга заблуда е, че към психолога се обръщат само когато има проблем. За спорта трябва да разсъждаваме като за една система, в която освен спортиста, има много други действащи лица. В него има много други играчи освен тези, които виждаме на тепиха, на корта, или на терена – това са треньорите, ръководството и дори родителите, когато говорим за деца в спорта", посочи Ели Динкова.

По думите ѝ, в спорта има и много процеси, които се случват: как се води комуникация, как се решават проблеми, дори как се управлява един спортен клуб и ролята на психолога може да бъде на всяко едно от тези нива.

Форумът по Спортна психология има за цел да събере на едно място различните страни, участващи в сбъдването на спортната мечта, в един общ разговор, в който ще се търсят отговори на поставените въпроси. Дискусията е разделена  в два отделни дни. 

Първият ден, 22 юни е посветен на родителите на деца и юноши спортисти. Серия от теми ще бъдат разгърнати от лектори и гости на събитието, международни психолози. Единият - Мигел Мория, ще присъства на живо, а другият Грег Стайнберг ще се включи онлайн. Поканени са и специалисти от българския спорт, които ще разкажат на базата на своя личен опит, както и родители, преминали заедно с децата си през доста перипетии, които са преодолели успешно. 

Вторият ден на събитието е посветен на треньори и спортисти, с които ще се дискутират теми, свързани с емоции, мотивация и травми – теми ключови за един спортист.

Още аспекти чуйте в разговора на Камен Алипиев с Ели Динкова. Продължението на темата е със Станислава Славова в разговор с Лили Големинова:

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 20.07.24 в 16:00

Софийски разкази - булевард “Княгиня Мария Луиза”

Разговорът за бул. Мария-Луиза е със Здравко Петров - урбанист, изследовател, автор и основател на “Исторически маршрути”: "Мария-Луиза съвпада почти с направлението на римската Кардио Максима. Булевардът започва със сградата от времето преди 70-те - старата Централна гара. Построена е от арх.Колар в 1888. Имало е проект да се разшири в стил..

публикувано на 20.07.24 в 15:00
Крикор Асланян

Адресите на любовта - Яворов, Лора и... Дора

Съпругата на Михаил Кремен дала съгласие да заживее с поета в нощта, когато Лора се самоубива Крикор Асланян,  автор на книгата “Един софийски малчуган разказва”, взриви ефира с новината, че във фаталната нощ на 29 срещу 30 ноември 1913 година, когато Лора Каравелова се самоубива, тя посяга на живота си, защото е разбрала, че Яворов има нова..

публикувано на 20.07.24 в 14:00
Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева

Винаги има място за нещо ново, казват дивите момичета от Wild berries

Събира ги желанието да са активни, да са навън и да се радват на природата, да я откриват през погледа на пътешественици, да се докосват до нея, като спортисти. Това е Wild berries – активни момичета, търсещи свободата на духа и движението. Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева за общността  Wild berries и доколко е забранено за момчета:..

публикувано на 20.07.24 в 11:20
Даниел Михайлов

От Леонардо до неновините

Мариета Ангелова, организатор на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" с подробностите за шестото му издание: "Програмата е за малки и големи, отново акцентът е Карло Бозо. Спектакълът му отразява живота на Леонардо с по-забавен поглед в стил комедиа дел'арте. Достъпен е за всички, това е театър за народа - в..

публикувано на 20.07.24 в 10:50
С Ангелина Ангелова

Оценката ще дойде от читателите

Ангелина Ангелова представя новия си исторически роман "Благородството задължава": "Книгата разказва за любовта между двама души в 19 век, трънлива любов. Главните герои са прекалено горделиви, за да бъдат щастливи. Действието се развива в 3 държави. Главната ми героиня е с мексикански произход и тъй като невенът е сред националните цветя на Мексико,..

публикувано на 20.07.24 в 10:02

Чудесно време за забавления

Ема Паунова за семейния ден на Витоша: "Днес е второто поредно издание на "Витоша фемили дей" - в планината е прохладно, тихо и чудесно. Организираме семейни дни с отборни игри и предизвикателства. Идеята е да имаме минимум пет такива събития на сезон и накрая да определим годишните шампиони. Следващото събитие е следващата събота малко по-високо...

публикувано на 20.07.24 в 09:55