Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според проучване и доклад

Приобщаването на ЛГБТИ би довело до икономически растеж

България е в застой по отношение повишаване толерантността към тази общност

Снимка: БГНЕС

Доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ) по поръчка на фондация "Глас" разкрива как хомофобията и борбата с нея може да се отрази на българската икономика.

В него се изтъква, че пълните права и приобщаването на ЛГБТИ+ хората (с различна сексуална ориентация) са свързани с по-високи нива на икономическо развитие и благосъстояние.

Водещо е разбирането, че по-доброто включване на тази общност разширява потенциала от човешки капитал на икономиката, увеличава възможностите за развитие на способностите, уменията и продуктивността чрез по-добър достъп до образование, по-добри здравни резултати, достъп до обучение и др.

Освен това приобщаването се отразява положително на производителността на труда и структурно подобряване на икономиката.

Хомофобията и дискриминацията се изразява в редица неблагоприятни въздействия, включително и по линия на влошеното психическо здраве и механизмите със справяне с травматичните преживявания.

Оценка на реалния БВП на България при пълно приемане и липса на дискриминация към ЛГБТИ+, в млрд. лева  Източник: МВФ, GILRHO, изчисления на ИПИ на база на Баджет и колеги (2019 г.)

Прегледът на международните индекси дава доста консистентна картина на ситуацията в България. Неизменно страната се класира на едно от последните в Европа (или дори на последното място) що се отнася както до правата на ЛГБТИ+, и още в по-голяма степен – по отношение приемането им от страна на обществото. Липсват индикатори, които да сочат към съществено подобрение на средата или на общественото мнение през последното десетилетие.

Макар че през 2023 г. Парламентът прие важни промени в Наказателния кодекс, благодарение на които някои престъпления вече се наказват с по-тежки присъди, когато мотивът за извършването им е свързан със сексуалната ориентация на пострадалия, българското законодателство в голямата си част остава ретроградно по отношение правата на ЛГБТИ+ общността в страната.

От изключителна важност за недопускането на дискриминация на база на сексуалната ориентация и приемането и включването на ЛГБТИ+ общността са политиките на компаниите, опериращи в българската икономика. Равнопоставеността на работно място позволява отключване на потенциала и кариерно развитие на служителите и носи и чисто икономически ползи за компаниите и обществото. Прегледът на дейността на 

множество компании в България показва различна степен на приемане и прилагане на специални политики по отношение на различната сексуална ориентация.

Големите компании по-често приемат и прилагат политики за включване на ЛГБТИ+ общността. Частните компании отделят по-голям ресурс (финансов и времеви) за корпоративна социална отговорност и странични от основната им дейност начинания. В държавните компании като цяло няма такива политики и дейности. Повечето компании, в които има специални политики и дейности са международни компании, които привнасят добри практики в страната.

В Доклада се разглеждат и оценки на ефекта от въздействие на хомофобията и дискриминацията върху туризма, миграцията и демографските процеси, върху потенциала за иновации, върху инвестициите и други.

Чуйте повече по темата в разговора на Антония Каменичка с Адриан Николов от ИПИ и Симеон Василев от фондация "Глас".

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда започва със слънце, следобед – отново дъжд

Днес преди обяд в по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от северозапад ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, по-мощна след обяд и през нощта срещу четвъртък. На много места, главно в северозападната половина от страната, ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични..

публикувано на 24.07.24 в 07:35
Георги Шарков

Георги Шарков: Бизнес щетите при IT срива са по-съществени от броя на засегнатите компютри

Глобалният IT срив от 19 юли в международната компания за киберсигурност "Краудстрайк" (Crowdstrike) и в софтуерния гигант "Майкрософт" (Microsoft) причиниха сериозни затруднения в работата на авиокомпании, медии, банки, телекомуникационни и транспортни компании в цял свят. Той доведе и до невъзможност личните лекари да работят, а аптеките..

публикувано на 23.07.24 в 17:06
Силвия Георгиева

Климатичните промени налагат нови предизвикателства пред местните власти

Климатичните промени са сериозно предизвикателство както за целия свят, но и конкретно за местните власти . Сухите лета и наводненията са доказателство, че тези промени се отразяват пряко върху живота на всеки човек. "Трябва да се научим да се съобразяваме и да се адаптираме към природните явления, върху които не можем да повлияем. На..

публикувано на 23.07.24 в 15:44
Джо Байдън и Камала Харис

Харис е с достатъчна подкрепа за спечелване номинацията за президент

В Съединените щати процесът по зациментиране на номинацията на Камала Харис за президент на демократите върви бързо. Малко повече от 24 часа след като президентът Джо Байдън се оттегли от надпреварата за преизбирането му, зад нея застанаха повече от половината делегати на конгреса на демократите и поеха ангажимент да я подкрепят. Около нея..

публикувано на 23.07.24 в 14:54

Район "Оборище" събира софиянци за споделена храна и опознаване на съседа

“Голямата маса“ е инициатива на Столичната община – район “Оборище“, която ще се проведе тази събота, 27 юли. Поканата е към гражданите и жителите на района – да седнат на голямата маса, за да опознаят съседите си и да споделят храна с тях. За тази цел  р айон "Оборище“ затваря част от улица “Екзарх Йосиф” за автомобили на..

публикувано на 23.07.24 в 14:52
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) на брифинга в Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат проверка във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 14:40

БДЖ възстановява директното пътуване от Пловдив до Русе и обратно

От юли 2024 г. БДЖ пуска влакове по линията Пловдив-Русе, с възможност и за столичани да пътуват до крайдунавския град. За дълго чаканата директна жп връзка в предаването “Радиокафе“ разговаряме с Кристиан Ваклинов от Сдружение  "За Родопската теснолинейка" . "Аз съм много радостен, като експерт от БДЖ, че успяхме заедно като екип да..

публикувано на 23.07.24 в 12:31