Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 30 юни от 19:30 ч.

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

Снимка: ТД Конфликт

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков.
Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30 години след създаването си заради цензурата на комунистическия режим, а първата ѝ постановка в България (ДТ Ловеч, 2002 г.) не се задържа дълго на сцена.

В края на 2023 г. новосформираното Театрално дружество "Конфликт" вдъхна нов живот на пиесата "Архангел Михаил", като тя имаше своите първи успешни представления, а публиката беше развълнувана и замислена от видяното.

В БНР-Радио София гостуваха младите, талантливи театрали от ТД "Конфликт“.

Режисьорът Александър Христов разказа за смисъла на тази постановка днес, много години по-късно след убийството на писателя от съветските и българските комунистически тайни служби.

"Георги Марков е ценен най-вече с това, че той ни напомня свободата, а ние и тримата (от екипа) сме родени и живели в така наречените „свободни“ години, във времето на демокрацията. Решихме, че трябва да се занимаваме с автори, които са ощетени от комунистическия режим и са говорили за свободата.
Именно защото на нас днес не ни се налага да искаме специално разрешение от МВР, специални паспорти, за да пътуваме, да се видим с близките си в Петрич или в други краища на страната. Другата причина е, че свободата днес е твърде половинчата, защото ние, които се занимаваме с изкуство, ставаме свидетели всекидневно - по театри, музеи и галерии, как едни дребни чиновници не могат да направят план, това изкуство да се отвори към света", посочи режисьорът.

Режисьорът Александър Христов (в средата) с актьорите Румен Троев и Цветан Апостолов

По думите му, изкуството остава тук, затворено сякаш в миналото и не казва нищо на човека от 21 век.

"Когато четем Георги Марков, виждаме абсолютно същите неща – някакви хора, узурпирали властта, говорят от името на народа, а народът има различни щения - иска да бъде свободен, а не някой друг да направлява дните му, той да прави своето битие и своето ежедневие - допълни Христов. - Пиесата с историите идва да разкаже, че ние виждаме как нещата някак си не са се променили - 40-50 години по-късно."

С какво особено впечатлява и вълнува днес Георги Марков, споделиха и младите актьори, главни действащи лица в пиесата "Архангел Михаил".

"Не просто участваме в пиесата, защото сме поканени. Ние сме съинициатори, тя е наша обща идея. Избрахме Георги Марков, защото той е памет, жизненоважна за развитието на България, за да знаем какво се е случвало в соца, което удобно е изтрито и заметено под килима. 

Истината е, че младите хора нямат идея кой е Георги Марков, какво е било през комунизма. По-лошото е, че дори не знаят какво е било преди комунизма. Липсва причинно-следствена връзка за младия човек за периодите турско робство - Освобождение - Царска България - комунизъм и това, което е сега. Размиват се цели епохи, форми на управление, диктатури, поради което повечето млади хора са аполитични, и нямат идея какво се случва тук и сега", споделиха актьорите Румен Троев и Цветан Апостолов.

По думите им всеки българин трябва да прочете за престъпленията, които са се случвали в комунистическа България.

"В онези години, в годините на тоталитаризма, на комунизма, на робството, на диктатурата, е имало добри хора, които са си помагали помежду си и са си подавали ръка. Тъжното е, че днес, в една свободна и демократична България, трудно можем да видим именно тези хора", поясниха от екипа на ТД "Конфликт“.

Още интересни аспекти чуйте в разговора на Даниел Ненчев.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Етрополе

Етрополе като европейски град

Гостуваме на празника на община Етрополе. В началото с нас е  Теодора Ботева, представител на местен бизнес:  

обновено на 30.06.24 в 11:50

За да бъде наистина Дунав „хубав и син“

Тази седмица (на 29 юни) беше отбелязан за поредна година Денят на Дунав под мотото „Да пазим Дунав син“. Всяка една от Дунавските държави беше избрала как да го отпразнува – например, във Видин започна фестивала на изкуствата „Реката“, в Тутракан се проведе конкурс за изработка на творба от естествени материали „Флората и фауната на Дунава“, в..

публикувано на 30.06.24 в 11:23
Илия Христов

Историята оживява - Музеят на футболен клуб “Левски"

Разговорът е с Илия Христов - председател на сдружение “Сини сърца”. Именно организацията реализира проекта за Музей на футболен клуб “Левски” . Музеят е открит на 2 октомври 2019 година: Мястото е стадион “Георги Аспарухов” - Герена и в него всеки може да види някои от светините на клуба - учредителния протокол, легендарните трофеи “Улпия..

публикувано на 29.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Старите софийски пазари

Софийски разкази - Старите софийски пазари: "В 1879 населениет вече е пораснало от почти 12 хиляди на цели 20 хиляди. Имало е множество чаршии до северната част на бул.Дондуков (днес - МС и ЦУМ), наблизо е бил и еврейският квартал. Касапската е съвпадала с района на днешния МС - крива уличка с дюкяни, пред които са били изложени части от животни...

публикувано на 29.06.24 в 15:00

Винофония на Варненско лято

Лили Големинова представя един от най-старите европейски музикални фестивали -  „Варненско лято“ . Един от скорошните му акценти с пианиста Жюлиен Жерне, както ще разберем от нея, е типично френски като съчетание: " Международният музикален фестивал „Варненско лято“ скоро ще стане на впечатляващите 100 години. Всичко започва през 1926 година, когато..

публикувано на 29.06.24 в 14:30
Гена Димитрова с Георги

Адресите на любовта - Гена Димитрова

Прочутата оперна прима Гена Димитрова среща съпруга си когато е студентка в Консерваторията и мие чиниите в мензата, за да се издържа. Тогава по-състоятелните ѝ колежки иронично се подсмихват, но именитата вокална педагожка Лиляна Жабленска им казва веднъж "Сега вие ѝ се смеете, че ви мие съдовете, а един ден може би вие ще миете нейните"...

публикувано на 29.06.24 в 13:55

Всичко започна като мечта, като илюзорен проект

Първата българска лига по електронни спортове или видеоигри се завръща със своя четвърти сезон – повече от основателя Иван Кинчев. Финалите на националната училищна е-спорт лига започват днес, след което ще станат ясни новите училищни е-спорт шампиони на България: "Това е моментът, който всички чакат - това е кулминацията, с 4 отбора, за тях е..

публикувано на 29.06.24 в 11:49