Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етрополе като европейски град

| обновено на 30.06.24 в 11:50
11
Етрополе
Снимка: радио София

Гостуваме на празника на община Етрополе. В началото с нас е Теодора Ботева, представител на местен бизнес:

"Произвеждаме пластмасови бутилки за бебета, биберони и шишета за хранителни добавки. Произвеждаме по японска технология, оборудването е от най-висок клас, служителите са високо квалифицирани - около 90 души, сериозна цифра за малък град. Английска фирма ни дистрибутира по цял свят. Качеството ни е водещ фактор.

Развитието на всеки един бизнес в Етрополе е тясно свързано с Общината. Забелязваме повишена заинтересованост на кмета. Много често хората се изненадват от нашето предприятие. Важно е да задържим персонала, да останем в Етрополе. Понякога машините не са толкова важни, колкото хората. Зад тях се крие основния резултат. Община и бизнес трябва да гледат в една посока."

А ето и разказа на инж. Владимир Александров, кмет на Община Етрополе:

"Един от най-големите проблеми ни е пречиствателната станция, към днешна дата запазваме съществуващото съоръжение и да го надградим. Етрополци пият добра вода, но понякога има мътност при валежи. Никога не сме имали общинско предприятие по чистотата, надявам се в агуст вече да я имаме. Също създаваме и социално предприятие за осигуряване на топъл обяд за нуждаещите се. Ще се икономисат значителни средства.

Следва да направим забележителен паметник на Васил Левски - триметрова фигура в цял ръст. Той ще се изгради по програма извън местния бюджет.

Проблемите ни са от най-различен тип, важен е екипът. Ще се почувствам удовлетворен, ако спра трудовата миграция, тя е към 15-16%, реално трябва да останат 5%, това ще е напредък. Смея да твърдя, че освен спорт, в общината детските градини и ясли са на високо ниво. В градината имаме солна стая. В едно от училищата ни има голям басейн. В гимназията имаме дуално обучение - цензът на децата позволява да започнат веднага работа или да продължат в МГУ.

Един кмет е успешен като намери правилен диалог с бизнеса. Ако е добронамерен, успехите неминуемо ще дойдат. Етрополе има голям потенциал. Имам броено време, нямам намерение да се окопавам. На Антарктида има връх с име Етрополе - надявам се проф.Пимпирев да забие там етрополския флаг. Мечтая да живея в Етрополе като европейски град."

Слушаме и Галя Дикова, директор на Исторически музей Етрополе:

"Етрополе е древен град, който пази своята памет, традиции, празници. Учителят Тодор Пеев е съратник на Левски и председател на революционния комитет тук. Наблизо са открити кости на незнаен четник на Ботев. Музеят е мястото, където съхраняваме историята. Изложбата при нас на колегите от Троян "Сливово-ракиени истории" съдържа богат илюстративен материал - как домашният занаят става голяма продукция. Има разказ за празника на сливата, прераснал във фестивал. Изложбата ще остане до средата на септември.

Върху страниците на една от 4-те запазени старопечатни библии у нас, носи много информация за 400-те години, в които е използвана. Тя ще бъде дигитализирана и така ще я имаме в експозицията във виртуален вид. Ще може да се търсят приписките на свещениците между страниците ѝ. Музеят ни е в прекрасната сграда на конака от 1853, част е от 100-те национални туристически обекта. Надявам се да въведем експозициите в 21-и век."

Към нас се присъединява Пенка Василева, производител на шафран:

"В 2019 се чудехме какво да правим с малката ни наследствена земя и решихме да опитаме да отглеждаме шафран. От 2021 съм член на Сдружението на шафранопроизводителите. От изкл/чително значение е как се отглежда, В България е бутиково, всичко е ръчно. Така се роди шафрановата ни приказка. Климатът е благоприятен, шафранът ни е изкл/чителен, първо качество, сертифициран е в Европа.

Използва се във фармацията, кулинарията, дори и при замесване на хляба може да се сложи щипка шафран."

Борислав Витков, треньор по таекуондо също има какво да ни каже:

"От дете започнах с джудо, от 1989 - с таекуондо, първо - състезател, после треньор и съдия. Очарова ме - може да тренират от малки деца до пределна възраст. Започваме от 4-5 годишни. Най-подходяща възраст е около 12-14 без ограничение.

Има сериозен интерес в малкия град - около 23-24 години вече. По-лесно се намират зали в провинцията. Имаме състезатели в националния отбор, Любка Петрова взе бронз, като отбор се класираха също трети в Европа."

Симеонка Петкова е от Фолклорна група „Димана“:

"Всичко започна в лятото на 1966. Направи се народен хор, даже бяхме ансамбъл с танцовия състав. Започнахме 26 жени, бяхме одобрени за Варненско лято. Ходили сме непрекъснато в чужбина, голяма спятост има между певиците. Щастлива съм, че на тази възраст още мога да пея. Общината също помага в спазването на традициите. Аз съм кокорбашийката на "Пеенето на пръстените.

На младите им идва отвътре. Участваме обикновено с изворен фолклор. Август отиваме в Стъргел."

Никол Шишкова е член на Детска фолклорна група „Звездица“:

"Имаме един и същ ръководител с "Димана" Казват ни да спазваме традициите. Любима ми е песента "Клюкарки". На празника танцувахме хора. Лятото излизам навън и чета книги - сега чета "Алиса в страната на чудесата" и "Пипи дългото чорапче". Искам да уча за ветеринар. Имаме две чинчили, кучета.

Слушаме жените от "Димана" със "Замръкнала е хубава Яна" и веднага след тях е последният ни гост, Симона Борисова, Танцов ансамбъл „Балканска Младост“. 
"Призът ни показа, че етрополци можем да се подкрепяме в много добра кауза. Размерът на града няма значение. Ние сме горди и добри хора. Важно е желанието. На сцената живееш в една приказка. Тя продължава и след последния тон. Чувстваш се и изцеден, и изцелен. Мечтите на ансамбъла ни е да се развиваме, да изкараме деца - стойностни хора, които знаят корените си." Веднага след нея слушаме Детска фолклорна група „Звездица“:

 
По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево начало на деня, привечер - гръмотевични бури

Днес в по-голямата част от страна ще бъде предимно слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки, съобщиха от НИМХ. По-интензивни ще са явленията в Северозападна България. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Вечерта вятърът..

публикувано на 02.07.24 в 07:35

Център към МТСП дава сертификат за дигитални умения, важи за целия ЕС

Над 14 000 души завършиха обучения по дигитални умения от началото на 2024 г. до момента и получиха сертификати от Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи (ЦРЧРРИ). Курсовете се провеждат по проект на Министерството на труда и социалната политика, финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 01.07.24 в 18:42

Да намалим еднократната пластмаса в България този месец

За поредна година в България започва инициативата "Юли без пластмаса" като част от глобалното движение Plastic Free July . Целта е хората да бъдат насърчени да ограничат употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба . " Пластмасата е гениално изобретение. Спасила е животи в медицината – коментира пред БНР-Радио..

публикувано на 01.07.24 в 18:05
Санирането вече не е достатъчно за добра енергийна ефективност на сградата

Пасивните сгради в България са по-малко от 100, те са с най-висок клас на енергийна ефективност

От началото на 2024 г. влезе в сила актуализация на Наредбата за енергийна ефективност, според която всички нови сгради трябва да са почти нулево ефективни . Оказва се, че повечето сгради, строени през последните 10-20 г. не отговарят на заложените стандарти, да не говорим за по-старото строителство. Това коментира пред БНР-Радио София..

публикувано на 01.07.24 в 15:44

Черно море - уникално и живо

В първия ден от юли "Грийнпийс" – България публикува доклад, създаден заедно с учените от Института по океанология в БАН, който подчертава критичната нужда от създаването на строго защитени морски зони в Черно море с цел опазването на живота в него.  По темата пред БНР-Радио София говори Меглена Антонова, офис директор на българския филиал на..

публикувано на 01.07.24 в 14:10

До 31 юли променят частично движението при бул. "България" и Софийския околовръстен път

Проведен предварителен оглед на конструкцията на надлеза при пътния възел на бул. „България“ и Софийски околовръстен път, посока от бул. „Братя Бъкстон“ към кв. „Бояна“, налага промяна в движението, съобщиха от Центъра за градска мобилност. От днес (1 юли 2024 г.) до 31.07.2024 г. включително, се забранява влизането на пътни превозни средства,..

публикувано на 01.07.24 в 12:58

Любо Киров и музиката

Как се подготвя Любо Киров за своя нов музикален период? "Емоцията покрай издаването на албума "Ново сърце" наистина е голяма, защото всеки артист се вълнува. Докъде трябва да се вълнуваш от от обратната връзка и докъде трябва да отстояваш себе си като артист", сподели Киров пред БНР-Радио София. "Колко се угажда на публиката и колко..

публикувано на 01.07.24 в 12:53