Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 9 юли в Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий"

Авторско четене и разговор с още трима "Поети на XXI век"

Снимка: Клуб Писмена

Клуб "Писмена" кани трима млади поети, които участват в изграждането на облика на младото поколение, дебютирало през XXI век.

Срещата с Никола Петров, Гергана Панчева и Анна Лазарова ще продължи разговора за тенденциите и индивидуалните авторски търсения, започнал със срещите, организирани от Националната библиотека през 2022 г. и 2023 г.

Досега в поредицата срещи "Поети на XXI век" са гостували Валери Валериев, Иван Ланджев, Йорданка Белева и Марианна Георгиева, както и Мария Калинова и Камелия Спасова.

Представянето във вторник, 9 юли,  от 18:30 ч. е замислено и като авторско четене на тримата участници:

  • Никола Петров (1987) e автор на книгите „Въжеиграч“ (2012), „Бяс/бяло“ (2017) и „Не са чудовища“ (2021, отличена с награда „Перото“ и номинирана за „Иван Николов“). През 2011 г. получава първа награда в Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“. Негова поезия е превеждана на английски, испански, италиански, руски и беларуски. Работи като медиен анализатор.
  • Гергана Панчева (1987) е поет и преводач. Автор е на стихосбирката „След дланите“ (2021). Бакалавър е по англицистика и американистика, завършва магистърска програма „Преводач-редактор“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира в Кьолнския университет, където изследва пресечните точки между литература и театър. От началото на 2022 г. управлява дейността на Литературна агенция „София“, чиято цел е да работи за превода и издаването на българска литература в чужбина.
  • Анна Лазарова (1993) е автор на стихосбирките „Вкъщи всички вечерят отделно“ (2016) и „Детска стая под наем“ (2023). Завършила е специалност „Българска филология“ и магистратура „Литературознание“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Носител е на наградата за дебютна литература „Южна пролет“ в раздел „Поезия“. Нейни текстове са превеждани на испански, арабски, турски, английски, немски и други езици.
По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 20.07.24 в 16:00

Софийски разкази - булевард “Княгиня Мария Луиза”

Разговорът за бул. Мария-Луиза е със Здравко Петров - урбанист, изследовател, автор и основател на “Исторически маршрути”: "Мария-Луиза съвпада почти с направлението на римската Кардио Максима. Булевардът започва със сградата от времето преди 70-те - старата Централна гара. Построена е от арх.Колар в 1888. Имало е проект да се разшири в стил..

публикувано на 20.07.24 в 15:00
Крикор Асланян

Адресите на любовта - Яворов, Лора и... Дора

Съпругата на Михаил Кремен дала съгласие да заживее с поета в нощта, когато Лора се самоубива Крикор Асланян,  автор на книгата “Един софийски малчуган разказва”, взриви ефира с новината, че във фаталната нощ на 29 срещу 30 ноември 1913 година, когато Лора Каравелова се самоубива, тя посяга на живота си, защото е разбрала, че Яворов има нова..

публикувано на 20.07.24 в 14:00
Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева

Винаги има място за нещо ново, казват дивите момичета от Wild berries

Събира ги желанието да са активни, да са навън и да се радват на природата, да я откриват през погледа на пътешественици, да се докосват до нея, като спортисти. Това е Wild berries – активни момичета, търсещи свободата на духа и движението. Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева за общността  Wild berries и доколко е забранено за момчета:..

публикувано на 20.07.24 в 11:20
Даниел Михайлов

От Леонардо до неновините

Мариета Ангелова, организатор на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" с подробностите за шестото му издание: "Програмата е за малки и големи, отново акцентът е Карло Бозо. Спектакълът му отразява живота на Леонардо с по-забавен поглед в стил комедиа дел'арте. Достъпен е за всички, това е театър за народа - в..

публикувано на 20.07.24 в 10:50
С Ангелина Ангелова

Оценката ще дойде от читателите

Ангелина Ангелова представя новия си исторически роман "Благородството задължава": "Книгата разказва за любовта между двама души в 19 век, трънлива любов. Главните герои са прекалено горделиви, за да бъдат щастливи. Действието се развива в 3 държави. Главната ми героиня е с мексикански произход и тъй като невенът е сред националните цветя на Мексико,..

публикувано на 20.07.24 в 10:02

Чудесно време за забавления

Ема Паунова за семейния ден на Витоша: "Днес е второто поредно издание на "Витоша фемили дей" - в планината е прохладно, тихо и чудесно. Организираме семейни дни с отборни игри и предизвикателства. Идеята е да имаме минимум пет такива събития на сезон и накрая да определим годишните шампиони. Следващото събитие е следващата събота малко по-високо...

публикувано на 20.07.24 в 09:55