С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме:
"Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за хидратацията. Да приемаме храни с повишено водно състояние. Жаждата е крайна форма на дехидратация, до която не трябва да стигаме. 2,5-3 л вода на ден без голямо физическо натоварване са достатъчно. Включително чай, билков, канелен, с лед.
Да наблягаме на суровата храна, но с баланс. Средиземноморската диета! Здравословно е да избягваме вредните храни, балансираното - с прием на основните елементи. Да бъдем реалисти в целите си. Физическа активност, позитивно мислене, но на 38-40 градуса не е за тичане. Най-балансиран спорт е плуването.
Емоционалното хранене е голям проблем. Да ограничим изкушенията, поне вкъщи. Да бъдем редовни в храненето. Вечерта ни връхлита емоцията от целия ден, а сме пропуснали закуската и сме изяли обяда пред компютъра. Затлъстяването се подмладява. Важен е личният пример. А децата са подложени на изкушения в училищните бюфети, пълни с вредни храни. Сами сме най-добрите си приятели, промяната е възможна. Но не трябва да е лимитирана в срокове. Търсим устойчиви модели. Не може да гладуваш цял живот.
Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си. Най-удачно време за вечеря е до 21 ч. Алкохолът са кухи калории. Консенсусът е около 50 мл концентрат или чаша вино на ден, но винаги с вода. 1:1 с вино, 1:3 с концентрат. Нещата трябва да бъдат индивидуални. Няма универсални решения. Психическата подготовка е важна, никога не е късно. Когато е трудно, е хубаво да има професионалист на помощ."
Разговорите са с Еди Емирян - един от стожерите на "Хоризонт" и с Милен Димитров - редактор в Дирекция “Дигитални програми”, направление “Интернет портал” на Българското национално радио. Също така Милен работи към Златния фонд на Радиото. И, разбира се, по-младите от нас го познаваме, като постоянен лектор в БНР Академията, създадена с методическа и..
Курубаглар, Лозеница, Лозенец - трансформациите в името са не по-малки от трансформациите на мястото: В първата част се срещаме с "оазиса в степната равнина" по разказ на Вазов от края на 19 век. Защо е била пренебрегната и кога се правят първите стъпки за "охубявяването" ѝ? Слушаме и спомени на Иван Венедиков за държавната и общинска политика,..
В "Адресите на любовта" припомняме за един от най-големите цигулкови виртуози на ХХ век, който умира беден и самотен, непознал любов и женска ласка. Един от редките случаи, в които разказваме анти-любовна история. Навремето наричали Васко Абаджиев гениален, но странен. Днес биха го описали с модерното определение „от аутистичния спектър“...
Ана Андреу Бакеро гостува в България с дебютния си исторически роман „Принцесата от Бухенвалд“ – печалната история на Мафалда Савойска, сестра на Царица Йоанна Българска. Събеседник ни е Деметра Димитрова, редактор на романа: "Тайно се надявахме тя да дойде, имахме интересен диалог с читателите. Инициативата дойде от Институт "Сервантес"...
Лечение чрез хипноза – митове и легенди. Гост по темата е Екатерина Цанова: психолог, който работи с Позитивна психотерапия и Хипнотерапия при паник атаки, повишена тревожност, страхове, фобии, безсъние, депресивни състояния, обсесивно-компулсивно разстройство, хранителни разстройства, житейски кризи и др.: "Хипнозата е състояние на контролиран..
Започва 29-то издание на София Филм Фест – представя ни го основателят, самият Стефан Китанов: "Особено забележително е присъствието на българския филм - около 60 от 180-те филма са български. Почти 50 са премиерни, Важно е да гледаме българското кино в контекст, да сравним филмите помежду им и със световни. Темите са многообразни - от исторически до..
Започва Мисия „Стани инженер изобретател в Музейко“ – в нея ни въвеждат Александра Димитрова и Валентина Венкова: "Децата учат чрез играта, чрез преживявания. Така усвояват нови знания много лесно. Активират се всички видове интелигентност. С днешните работилници даваме възможност да се докоснат до различни професии, да влязат в обувките на..