Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъдат ли обмитени евтините китайски стоки?

Снимка: Радио София

Китайските онлайн платформи бележат огромен ръст в продажбите си, но продуктите им са със съмнително качество и без проследимост. Около 15 млн. пакета от трети страни са внесени у нас през 2023 г., без никакъв санитарен контрол. Редица държави планират въвеждането на регулаторни механизми и промяна на наредбите, заради агресивната политика на китайските сайтове. Ефектът върху обществото е, че китайските сайтове за онлайн пазаруване се възползват от необлагаемия с мито минимум от 150 евро за стоки от трети страни. По този начин заливат пазара ни с огромно количество продукти, главно от текстил. Те обаче не минават санитарен контрол, което създава реални предпоставки за здравето. Подробности разказа Иван Люцканов, представител на Българска асоциация кръгов текстил и създател на платформата "Землевеж".

По думите му винаги е имало нискокачествени китайски стоки, но в последните години се наблюдава нещо революционно - китайските производители вече не принадлежат към някои от големите брандове, а сами, директно от производител към някоя голяма платформа продават на западни потребители. Този възход се наблюдава от времето на пандемията, като тези търговци изместват и местни играчи.

"Като представител и почитател на кръговия текстил със сигурност не се радвам на никое изражение, на т. нар. "бърза мода". Какво представлява тя? Дадена компания да предлага на пазара много голям брой по-често нискокачествени нови модели, нови колекции, нови дрехи и съответно да мотивира потребителите често да си купуват нещо ново и да изхвърлят старото. Това, което досега се е наблюдавало наистина влиза в категорията бърза мода, но за дейността на китайските онлайн платформи дори навлиза т. нар. термин "ултра бърза мода". Броят нови модели, които те изкарват на пазара е в много пъти по-голям. Ако вземем големите европейски брандове, които влизат в категорията бърза мода, то те на година изкарват по няколко хиляди нови модела. По последни данни, които видях за един от най-големите китайски онлайн търговци, това число беше над 300 хиляди, което е гигантски брой", коментира Люцканов.


Той отбеляза, че контролът по веригата не само, че е занижен, но той на практика не съществува. Причините за ниската цена са комплексни, но една от тях е, че стоките са освободени от мито. Проучванията сочат, че около две трети от стоките са с изкуствено занижена стойност. Също така голям дял от продуктите са с нива на токсичност, надвишаващи нормите. По думите му в ЕС се обмисля тази "вратичка", която позволява стоки под 150 евро да не се обмитяват да се затвори.

"Въпросът е доколко това би решило проблема. Митническият контрол не е предвиден да тества в такава дълбочина всеки един продукт за токсини например. Също така не е ясно дали с това мито цената на продукта ще стане толкова висока, че потребителите да се отвърнат от нея. Важно е да се отбележи, че с бързата мода имаме огромния проблем при опазването на околната среда. На практика първопроизвеждането, купуването и изхвърлянето на толкова големи обеми дрехи е риск за природата. Всъщност текстилната индустрия е вторият най-голям потребител на вода в световен мащаб след земеделието. А водата, особено в условията на глобалното затопляне е ценен ресурс", каза Люцканов.  

Във Франция вече е въведена продуктова такса на търговците на бърза мода. Законодателната промяна включва и задължението да се добавя информация към всеки продукт за ефекта му върху природата. Какви са възможните регулации, които могат да бъдат предприети у нас?

"В контекста на кръговия текстил със сигурност бих препоръчал на хората да разглеждат облеклото втора ръка като алтернатива. В наши дни и в света на консуматорството една дреха се носи малко. Минали са вече времената, когато човек е притежавал две ризи за целия си живот. Сега вероятно в една седмица си купува две. Това означава, че много от дрехите, които се завъртат през този цикъл и попадат като предложение на дрехи втора ръка са с много добро качество, естествено селектирани и сортирани от търговците. Това е пример за много добра алтернатива. Така човек може да си позволи дрехи от по-високи брандове на много по-ниска цена, отколкото се продават нови", посочи Люцканов.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чакъровите празници събират посетители от цялата страна

За единадесета поредна година край самоковските Чакърови поляни ще се състоят Чакъровите празници, които събират посетители от цялата страна. Тази година ще има възстановка на живота и делото на Чакър войвода. В програмата са включени и народни борби в две категории – до и над 80 кг. Ще участват активни спортисти, но могат да се включат и..

публикувано на 15.07.24 в 18:12

Александра Свиленова - актрисата, която искаше да стане коремен хирург: "Реших да лекувам чрез сцената"

Александра Свиленова е студент в класа на проф. Ивайло Христов в НАТФИЗ. Тя вече има своите изяви и на софийската театрална сцена. Споделя, че преди да реши да се насочи към студентството, съвсем сериозно е мислила да се реализира като коремен хирург. "Причината, поради която реших да се насоча към медицината е лична, но в един момент се..

публикувано на 15.07.24 в 17:34
Адриан Николов

Пазарът на труда и висшето образование

Висшето образование е ключ към добро представяне на пазара на труда, почти гарантирано избягване на безработица и намиране на желано и добре платено работно място. От значение е обаче да се оцени конкретният размер на това предимство – колко по-висока е заетостта на висшистите, колко по-ниска е тяхната безработица, тъй като коректните му..

публикувано на 15.07.24 в 15:44
Камен Алипиев-Кедъра

Камен Алипиев-Кедъра: Очаква ни едно лято с изключителни спортни събития

"Олимпиадата е цикъл от 4 години, който разделя едни олимпийски игри от други", посочи спортният журналист Камен Алипиев-Кедъра. В предаването "Радиокафе" той коментира големите спортни събития, които току-що отминаха - "Евро 2024" и тенис турнира "Уимбълдън", както и какви са очакванията за наближаващите олимпийски игри в Париж, Франция...

публикувано на 15.07.24 в 15:31

Фотожурналистът Евгени Димитров: Имаме недостиг на визуални спомени въпреки, че плуваме в тях

В изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те" е уловен духът на софийските улици през 90-те, разнолик, пъстър и пълен с надежди. Експозицията представя 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период. Много неща се случват за първи път пред току-що излезлите от строгата дисциплина на режима хора. Звуците, цветовете,..

публикувано на 15.07.24 в 12:54

No puedo pensar (Desperado) е новата песен от Алекс Линарес

Певецът Алекс Линарес от българо-перуански произход представи новата си песен No puedo pensar (Desperado) в ефира на Радио София. Познат като вокал на латино бандата Mango Duende, Линарес не изневерява на стила и в соловия си проект . В унисон с лятото песента е с гореща салса и регетон ритмика , а в текста става дума за особеното състояние на..

публикувано на 15.07.24 в 09:29

Пореден ден с опасни горещини, с температура в София около 37°

И днес  остава слънчево, след обяд - горещо. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София - около 37°. В планините ще бъде слънчево и топло. След обяд над Странджа, Сакар и източната..

публикувано на 15.07.24 в 07:35