Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече контейнери за събиране на текстил

Снимка: БГНЕС

От Столичната община (СО) планират изграждане на система за разделно събиране на текстил, тъй като т. нар. "бърза мода" е много вредна за околната среда. Коментар по темата направи Надежда Бобчева, зам.-кмет по направление "Зелена система, екология и земеползване". По думите й към момента има три фирми, с които СО работи и които са специализирани за оползотворяване на отпадъци от обувки и текстил. По-голямата част от техните договори изтичат през настоящата година, което е добра възможност за предоговаряне на условията, които интересуват общината и гражданите.

"Един от най-големите проблеми, който е идентифициран в завода за механично и биологично третиране на отпадъците, това са дамските чорапогащи. Ако те влязат в смесения битов отпадък създават много проблеми при работата на машините и са много голям бич за работата на завода за третиране на отпадъци. Целта е да ги разделяме колкото се може по-рано и те да бъдат оползотворявани", сподели Бобчева.

Тя подчерта, че амбицията на СО е да може да обхване всички райони в рамките на общината, като във всеки един от тях да бъдат поставени достатъчен брой контейнери, като на всеки 5 хиляди души да има по един такъв контейнер.

Как се рециклира текстилът?

"Истината е, че този отпадък се оползотворява на бизнес принцип, тоест фирмите, които го правят не получават продуктова такса, както е към цветните контейнери. В този случай такава такса няма и идеята е да се събира колкото се може по-чист отпадък, защото в последствие тези фирми го рециклират, от него се произвеждат нов вид настилки, пълнители за юргани, възглавници и др. И всъщност идеята е, че трябва да стимулираме този процес, имаме планирани действия, които са свързани с оползотворяването на тези отпадъци - обувки и текстил. Ще се постараем да намерим места за ремонт и сътрудничество с вече работещи сервизи, шивашки ателиета, ретро магазини и стоки втора употреба. Самият текстил трябва да бъде разделен, защото той пречи на работата на самия завод за механично и биологично третиране. Може би ще организираме и базари за размяна за дрехи втора употреба и въобще да насърчим всичко онова, което е свързано с устойчивата мода", заяви Бобчева.

Какви са правилата за изхвърляне на строителни отпадъци?

Тя уточни, че строителните отпадъци не трябва да се изхвърлят в сивите контейнери, а стъклата и дограмите не бива да бъдат изхвърляни в контейнерите за разделно събиране на отпадъци. Най-добре е хората да ги оставят до контейнерите и те ще бъдат събрани, посъветва Бобчева. Относно чистотата на въздуха и мерките, които трябва да бъдат взети, тя каза:

"Ние предложихме една промяна в самия механизъм, при който тези мерки да бъдат задействани. Освен зелен билет, който струва например 1 лев за цял ден, да има и т. нар. "бял билет", който да бъде напълно безплатен и този механизъм да се въвежда при особено високи нива на замърсяване. Другото предложение е самите граници, при които мерките да бъдат задействани да бъдат намалени и да бъдат съобразени с тези на СЗО."

Тя посочи, че другото важно нещо е работата на нискоемисионната зона, която ще влезе в сила от 1 декември 2024 г. Освен за автомобили тя ще важи и за битовото отопление, като няма да може да се използват печки на твърдо гориво. Бобчева призова гражданите да се включат в някоя от програмите на Столична община за замяна на тези уреди.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Принудителните извалявания в помощ на земеделието

България трябва да започне опити с извалявания от потенциални облаци, което е в интерес на земеделието и напояването. Това заяви Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз (член на голямата европейска организация "КОПА КОДЖЕКА"). Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата...

публикувано на 16.07.24 в 17:40

Крайградските зони на София ще бъдат застроени

Ограниченията за строителство в крайградски зони на София падат от 2025 година, като огромни терени в крайградската зона на София ще сменят предназначението си. В земеделски земи ще може да се строи, а във вече урегулираните ще бъде позволено по-високо и по-плътно застрояване. Малка част от тях е предвидена за паркове. В Общия устройствен план..

публикувано на 16.07.24 в 16:51
Десислава Алексиева и Петко Славов

Музикално поетични събития "Live на червения диван" завладяват София от утре

В горещите летни дни Столична община, съвместно с FOX book café и музиканта и писател Петко Славов, представят "Live на червения диван" – серия от литературно-музикални вечери на открито с вход свободен. От 17 юли до 6 септември 2024 г. гостите и жителите на лятна София ще могат да се насладят на четири представления на открито с..

публикувано на 16.07.24 в 15:41

Световни музикални виртуози на една сцена на "Pravets Art Nights"

На 19 и 20 юли 2024 г. в Правец ще се проведе "Pravets Art Nights". Музикалната програма и тази година е дело на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров. Първият концерт е на 19 юли, а вечерта е посветена на музиката на Гершуин. Заедно с оркестъра на Филхармонията, ще чуем и виртуозния немски пианист Себастиан Кнауер, каза пред Радио..

публикувано на 16.07.24 в 13:21
Никул Георгиев

Независими български музиканти представят проектите си в онлайн поредицата Lampa Sessions

Петима музиканти от българската независима сцена представят своите експериментални  музикални проекти в рамките на Lampa Sessions - авторската oнлайн поредица на творческия  колектив Lampa Collective.  Проектът може да бъде гледан в канала на организацията в YouTube,  слушан в Spotify, а всичко за артистите и техните сесии можете да..

публикувано на 16.07.24 в 12:30

Родопската теснолинейка с атракционни пътувания от Септември до гара Цветино всеки уикенд на юли

Атракционни пътувания с ретро-теснолинейката по живописните маршрути на линията от град Септември до гара Цветино предлагат от БДЖ всеки уикенд на юли. Едно от имената, които стои зад идеята е това на Кристиан Ваклинов. Пред Радио София той разказа, че преди 20 години група ентусиасти, служители на държавните железници, решават с много..

публикувано на 16.07.24 в 11:29

На 16 юли почитаме Света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на Света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 09:06