Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски

Паметник на Левски в Ловеч
Снимка: Пламен Христов

187-мата годишнина от рождението на Васил Левски ще бъде отбелязана с възпоменателна церемония с военен ритуал пред най-големия паметник на Апостола на свободата в Ловеч.

Заради летните горещини програмата по отбелязването на 187-годишнина от рождението на Васил Левски беше изтеглена за сутринта.

От 9.00 ч. започва гражданското поклонение пред паметника на Апостола в двора на Къкринското ханче, където той е заловен.

Там  ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към делото му.

Възпоменателната церемония с военен ритуал пред най-големия паметник на Левски, който се издига на хълма над Ловеч ще започне в 10.30 ч.

Най-големият и внушителен монумент на Апостола е издигнат точно преди 60 г. и днес там също ще бъдат поднесени венци и цветя.

Преди това в църквата "Успение Богородично" в стария квартал Вароша, където Апостола основава първия революционен комитет, ще бъде отслужена панихида.

Велико Търново ще чества 187 години от рождението на Васил Левски с военен ритуал пред паметника на Апостола на свободата в центъра на града.

Курсанти от Националния военен университет "Васил Левски" ще изпълнят поетична композиция от 11 часа, а началникът на висшето училище бригаден генерал Иван Маламов ще произнесе слово за живота и делото на Васил Левски. С военен ритуал ще бъдат поднесени венци и цветя, а почетният караул ще премине в тържествен марш.

Във Велико Търново е единственият в страната паметник на Левски, където Апостолът е на бесилото, с вързани отзад ръце. Монументът е дело на скулптура Любомир Далчев и е издигнат през 1946 година. В основата на паметника е изписана неговата най-бележита мисъл: "Ако спечеля, печели цял народ - ако загубя, губя само себе си".

В 10 часа в Плевен пред паметника на Васил Левски започва церемонията за годишнината от рождението на Апостола. Оттук тръгна 30-ият поход "По стъпките на Апостола" с 250 участници, които  тази вечер ще бъде посрещнати в Карлово.

С отслужване на литургия в чест на Апостола на Свободата в църквата "Свети Николай" в Карлово ще бъдат тържествено отбелязани годишнината от рождението на Васил Левски и празникът на родния му град.

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, общински съветници, родственици на Левски и граждани ще положат цветя на гроба на майката на Апостола Гина Кунчева, а по-късно  на площад "Васил Левски" ще бъдат посрещнати участниците в Националния туристически поход "По стъпките на Апостола".

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще отбележи  годишнината от рождението на Васил Левски, като ще даде достъп днес на всички свои посетители до дигиталната версия на личния му бележник.

От екипа на библиотеката уточняват, че бележникът е писан от Васил Левски през последните две години от живота му. При залавянето на Левски остават непокътнати, зашити в самара на коня на Никола Цветков (верен негов съратник), част от архива на Българския революционен централен комитет и личният бележник на Апостола.

Същият Никола Цветков запазва документите и по-късно ги предава на Захарий Стоянов, а след неговата смърт вдовицата му ги предава на Софийския народен музей, откъдето през 1924 г. са предадени на Народната библиотека, където се съхраняват и сега.

По повод годишнината от рождението на Апостола на свободата ще се раздават картички с подписа на Васил Левски, както и негова снимка като знаменосец в четата на Панайот Хитов от 1867 г. Фотографията е част от фонда на Националната библиотека и Българския исторически архив.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиниката по кардиология във Военномедицинската академия

Проф. Ивайло Даскалов: Българите неглижират рисковите фактори, свързани със сърдечно-съдовите заболявания

България е на едно от челните места по сърдечно-съдови заболявания. Освен ниската здравна култура и липсата на профилактика, друг важен фактор за развитието им е затлъстяването на нацията. Много често артериалната хипертония протича безсимптомно, а нелекуването на високото кръвно налягане уврежда сърцето. Съветът на специалистите е да..

публикувано на 18.07.24 в 15:19
Велека Цанкова от

Мишо Йосифов и "Новините в джаза" представят своята Лятна емисия в последния ден на юли

Велека Цанкова за Лятната емисия на "Новините в джаза", която ще можем да видим на терасата на "Топлоцентрала" на 31 юли 2024 г.  и съвсем не е за изпускане, защото… "Подбрали сме музика със съвсем лятно настроение, ще има интересни кавъри на популярни пиеси, а в същото време разбира се, ще си посвирим и от авторската ни музика, която се..

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Започна реконструкцията на ул. "Опълченска"

Днес започва реконструкцията на ул. "Опълченска", което се случва 12 години след изготвянето на проекта. Дейностите стартираха от мостовото съоръжение при река Владайска на кръстовището с бул. Сливница, където вече са въведени и ограничения в движението. Участъкът, който предстои да бъде ремонтиран е до кръстовището на ул. Опълченска с бул...

публикувано на 18.07.24 в 12:22

Горещо с възможност за превалявания

Атмосферното налягане ще се задържи близко до средното за юли.  Днес времето над страната ще бъде предимно слънчево и отново много горещо. След обяд в Северна и планинските райони на Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, като на места ще превали и прегърми. В отделни райони валежите ще са интензивни с временни..

публикувано на 18.07.24 в 07:15

Огнено шоу с огнени артисти

 На отминалия "Топлофест" колектив "Агнон" представят своето огнено шоу. Те са Мартин и Кристиян, които се занимават с цирково изкуство, музика и акробатика. "Ние сме "Агнон" колектив – един голям колектив от огнени артисти. Идеята е да се събираме всички заедно и да се развиваме в нещата, които обичаме да правим в изкуството  - било то..

публикувано на 17.07.24 в 17:17

Националният център за безопасен интернет продължава да работи

Националният център за безопасен интернет (НЦБИ) ще продължи да функционира, след като бе осигурено съфинансиране по програма "Дигитална Европа" на Европейската изпълнителна агенция за здравеопазване и цифровизация за следващите 18 месеца. България продължава да бъде една от малкото страни в ЕС, която не осигурява национално финансиране за..

публикувано на 17.07.24 в 17:14