Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През юли и август, в Троян, Видин и Кърпачево

Творчески лагери за ученици и срещи с изявени имена в кино изкуството

Ралица Стоянова от организаторите, пред Радио София

Снимка: Арте Урбана Колектив

"Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството" е съвместна инициатива на Arte Urbana Collectif и EUNIC клъстър България – мрежа на чуждестранни културни центрове и посолства в страната ни.
Като част от проекта, в началото на месец юли се проведе първият летен творчески лагер. Той се състоя в Троян, а талантливите и мотивирани участници бяха ученици от средно училище "Свети Климент Охридски" в града. Те работиха в продължение на 5 дни и с помощта на менторите и организаторите от страна на Сдружение "Арте Урбана Колектив" - Слава Дойчева, Димитър Узунов, Даниел Симеонов, Мария Велева и Ралица Асенова, реализираха своя първи късометражен филм, разказващ поетичен разказ на много важна и актуална тема за града.

Общността на град Троян ще може да види филма на голям екран през октомври, на специален ден, посветен на културни събития с еко акценти.

Повече за мащабната инициатива разказа в предаването „Радиокафе“, Ралица Асенова от Arte Urbana Collectif.

Тя сподели, че концепцията на проекта се състои от 3 етапа. Първият, състоящ се от прожекции и дискусии на избрани филми с обща тема екология и климат, е преминал през месец май.

“Имаме филми от цяла Европа - Португалия, Германия, Великобритания, Франция, Унгария, Чехия – всички държави, които са включени в проекта. Продукциите бяха прожектирани във Видин, Троян и Кърпачево. Учениците се запознаха с тези филми, дискутираха, имаха възможност да присъстват на екологични работилници, проведени от сдружение “За Земята“,  разказа Асенова.

Вторият етап от инициативата тече в момента, с организирането на творчески лагери, в които се включват селектирани ученици от съответните населени места, които са проявили желание през лятото да стават рано и да присъстват на творческите работилници.

С голям успех през първата седмица на юли, премина творческия лагер в град Троян.

“Аз самата присъствах и имах възможност да се запозная с тези чудесни млади хора, които проявиха огромен интерес и инициативност, креативност и дисциплинираност, за да успеят да завършат само за 5 дни своя кратък филм, който ще бъде представен на общността на град Троян през октомври". 

Младите хора, на възраст между 14 и 18 години, са имали възможността да се срещнат с професионалисти от областта на кино изкуството – Димитър Узунов – театрален режисьор, актьор и лектор, Слава Дойчева – кинорежисьор, Клара Стоянова  - кинопродуцент и видео артист, Еви Карагеоргиу – продуцент, експерт по кино образование и Мария Дачева – фотограф и ментор.

В програмата на творческия лагер в град Троян са включени работилници по сторителинг, в които възрастни и по-млади се опознават, сплотяват и започват да работят по конкретна идея.

"След като се спрем на идеята, провеждаме един кратък брейнсторминг, след което направо преминаваме на терен и започваме заснемането с помощта на менторите. 90 процента от учениците правят всичко сами, ние им помагаме съвсем малко с технически и творчески насоки“, поясни Ралица Асенова.

След заснемането на видеата започва и монтажът, а последният ден от лагера е посветен изцяло на довършителни дейности, каза още тя и допълни, че след това менторите и учениците ще имат още две срещи онлайн, за да довършат филма, който ще бъде представен наесен.

Следващият лагер ще се проведе във Видин от 19 до 23 август.

В рамките на пет дни киноателиетата ще дадат свобода на въображението на участниците, а с помощта на техните ментори, те ще се превърнат в екип и чрез различни творчески упражнения ще стигнат до обща идея, ще направят план за осъществяването ѝ и ще успеят да я заснемат.

Участието в кино лагера е напълно безплатно. Присъствието във всички пет дни. от 19 до 23 август, е задължително.
Не е необходим предварителен опит: лагерът предлага възможност за развитие на различни умения, както за младежи без опит, така и за тези, които вече работят с камера и софтуер за видео oбработка. Броят на участниците, които ще бъдат включени в творческия лагер е 10-12 души.

За да кандидатствате, качете снимка в Инстаграм, която е свързана с екологичен въпрос във вашето населено място с таг @youngcinemasofia или я изпратете на project.climate.art@gmail.com

Освен в градовете Видин и Троян, летен творчески лагер ще бъде организиран и в с. Кърпачево.

Чуйте повече от разговора на Мария Бояджиева с Ралица Асенова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ванча Дойчева и проф. Димитър Шойлев

Адресите на любовта – Ванча Дойчева и проф. Димитър Шойлев

"Ние сме като двете половинки на една ябълка", казва актрисата за съпруга си, известния хирург-ортопед. Когато се запознават, той не подозира, че красавицата със сини очи по която хлътва на мига, е звезда на Народния театър. По онова време Димитър Шойлев от десет години работи и специализира в Полша при прочутия ортопед акад. Адам Груца и..

публикувано на 27.08.24 в 21:13
Доц. д-р Костадин Коларов и професор Игор Кононенко

Пране на пари и тероризъм - нова специалност в НБУ

"Противодействие на изпиране на пари и на финансиране на тероризма" е най-новата магистърска програма, разработена от Департамент "Национална и международна сигурност" в сътрудничество с Департамент "Икономика" на Нов български университет. Целта на програмата е да предложи обучение на широк кръг от потенциални студенти – служители в държавната..

публикувано на 27.08.24 в 18:31

Мениджър за един ден

module id="m304" class="">Какви са мечтите на младите българи? Подробности ще чуете от Георги Илиев, "Джуниър Ачийвмънт България", който е от организаторите на събитието, което всяка година дава възможност на амбициозни младежи от цялата страна да разберат как работи бизнесът отвътре, помагайки им да изберат бъдещето си професионално развитие. На 24..

публикувано на 27.08.24 в 16:58

Поколенческите различия в трудовата среда

Анализ на Българската стопанска камара (БСК) в партньорство с КНСБ са насочени към изследване на възрастовото многообразие и поколенческите различия в работната сила в 5 икономически сектора - "консервна промишленост", "дървообработваща и мебелна промишленост", "металургия", "производство на пиво", "търговия с петролни продукти".  Томчо Томов,..

публикувано на 27.08.24 в 15:55
През 1966 г.

Понеделници с 10 филма, заснети в София

Как е изглеждала София през изминалите десетилетия може да се види и в българските филми, снимани в българската столица. Последните поколения надали могат да си представят живота, хората и движението по софийските улици само по разкази и картички, но в помощ на младите зрители идва инициативата на кино "Влайкова" . Тя е озаглавена..

публикувано на 27.08.24 в 12:19

Магия, необятност, свобода движат Йоанна Лязова във фотографията

Йоанна Лязова е моден и концептуален фотограф. Тя винаги е обичала да снима, дали с телефон или със стар фотоапарат, но идва момент, в който решава да превърне това хоби в професия. "Един ден просто видях обява за стартираща академия по фотография и си казах: това е, сега е моментът, сега или никога! Всъщност след това менторът много успя да..

публикувано на 27.08.24 в 11:43