Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промишлен район с дадености за туризъм

7
Пирдоп
Снимка: радио София

Днес гостуваме на община Пирдоп и пръв гост и наш домакин е кметът Ангел Геров:

"Тодор Влайков е като патрон на града, Никола Пушкаров, чиято годишнина честваме т.г. са сред личностите, с които Пирдоп се гордее. Имаме Влайкови културни дни всяка година между 11 и 24 май. Те са за цялото Средногорие.

На територията ни е най-големият данъкоплатец и най-голямо предприятие в страната - Аурубис. Имаме малки по обем сателитни фирми, планинско животновъдство, над 90% от обработваемата земя е заета. Смятам, че икономически общината се развива много добре. Има финансов ресурс благодарение на структуроопределящите предприятия.

По статистика жителите са 7500, но тя е по настоящ и постоянен адрес, иначе са много повече. Не можем да се похвалим, че можем да задържим младите, независимо от това, че има работа, те търсят по-различно от металургичното производство, по-привлекателни неща. Немалка част от младите са или в София, или през Терминал 2. Държавата трябва да се вземе в ръце с политики за насърчаване на оставането им. Ние като кметове правим всичко възможно, насърчаваме младите с финансови средсва за новородени - бюджетът ни позволява по 1000 лв на всяко новородено, знаем, че не е достатъчно.

Работим най-вече по европейски програми - няма финансова децентрализация, данъците на най-големия данъкоплатец влизат в държавата, не на общината. Уж взимаме западноевропейския опит, но го побългаряваме. Не да имаме посредници, които да казват "ще ти помогна да се оправиш". За пръв път от трийсет и няколко години миналото правителство ни позволи да ползваме определен бюджет за капиталови разходи.

Към днешна дата, последната голяма инвестиция бе преди 3 години. Колкото сме близо до София, толкова сме и далеч. Саранският рид и Гълъбец спират чуждия интерес, зимно време са си проблемни. Искаме да променим инфраструктурата, тя е в, да не кажа, окаяно състояние. Трябва да осигурим и нормални условия за паркиране. За съжаление общината има наследен огромен дълг - към 2016 при бюджет 6 милиона се дължаха 9. 

Като туристическа дестинация сме привлекателни с историята си. Има 167 тракийски могили. На герба ни е старина от 4-5 век. Имаме църква с 205-годишна история, построена е за определените ѝ 40 дни, което е постижение. Имаме и прекрасен язовир в с.Душанци, както и х.Паскал в Стара Планина, която трябва да реновираме. Независимо, че сме промишлен район, имаме дадености за туризъм. Стара Планина ни помага, имаме достатъчно вода.

Следва историкът д-р Иван Иванов:

"Историята на Пирдоп е от дълбоката древност. Локализирани са 4 неолитни селища. Запазени са над 180 могилни некрополи. Проучихме една от най-големите през 2005 - откриха се ритуални култови огнища. През Античността градът се позиционира с Еленската базилика от края на 5 век, смятам, че е един епископски център. Местността е историческа, през реката до нея е минавала границата между Източна Румелия и Княжество България.

Най-ранното споменаване на Пирдоп е от 1479, Протопопници. Съвременното име е от регистър от 1613-4. Селището има богато стопанско развитие, Любен Каравелов отбелязва, че Пирдоп е голям производител на килими. Почти във всяка къща е имало гайтанджия или абаджия. Конкурирали са се с карловските. Развито е било и златарството, и часовникарството. Още в 60-те на 19 век има вече акционерно дружество, търгуващо с целите Балкани.

Като някогашен преподавател, мисля, че историята не е вече любим предмет, тя е труден предмет. Изисква четене и мислене."

Кои са другите исторически личности, обект на изследванията на д-р Иванов и книгите му, както и повече за актуалните му творчески планове - в звуковия файл.

Милена Мачканова е зам.кмет в сферата на социалните дейности и спорта:

"Приоритети са развитие на социалните дейности, Център за обществена подкрепа, осигуряване на общински жилища. Има няколко проекта за домашна подкрепа на възрастните хора. Функционира и е много активен пенсионерски клуб. Подпомагат се с дърва за огрев възрастни и лица с над определен процент инвалидност. Създава се център за хора с увреждания."

Какви са спортните постижения и какво ще представлява новата система "кид моушън" - в звуковия файл.

Николина Божкова е председател на читалище "Напредък 1869":

"Създадено е 13 години след първото българско читалище. Преди 3 години направихме филм за 1300-годишнината, издадохме литературен сборник с произведения на членове на литературния ни клуб и младежката му секция. Не само стихове и проза, в сборниците ни участват и нашите художници - това са илюстрациите. Запалваме младите да търсят читалището и да проявяват интерес към него.

Хората малко отвикнаха да ходят на събития, особено след КОВИД, но на нашите спектакли все още ходят. В Пирдоп наблягаме на два обичая, пресъздавани от съставите ни - "пеене на пръстените" и огньовете  Библиотеката ни е най-голяма в региона. Имаме клуб "Приятели на книгата": започваме с най-малките деца и не можем да ги спрем."

Кои са другите клубове и състави в читалището; къде се изявяват и какви призове притежават - в звуковия файл.

Евдокия Богданова е директор на училище-паметник "Тодор Влайков":

"Наследник сме на първото обществено училище, към края на Възраждането е построено първото училище, по-късно е построено и класно училище. Градът се е разраствал и оттук започва нашата история - построява се ново, голямо училище. Първият камък е положен в 1932. По план е трябвало да е на три етажа, голям салон и часовникова кула. Идеята е да е паметник на загиналите във войните. На фасадата му има 5 паметни мраморни плочи. Още приживе на Тодор Влайков, училището се кръщава на него."

Какви са проблемите в образователната система и къде учат децата след 4 клас - в звуковия файл.

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други подобни въпроси, отговорите са в звуковия файл:

публикувано на 27.07.24 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев.Йордан Соколов е изявен юрист, председател на Народното събрание, бивш министър на вътрешните работи,..

публикувано на 27.07.24 в 13:55
Калоян Захариев

Във Вселената няма правилен ред

„Ех, магесническа му работа“ от Калоян Захариев - интервю с автора: "Писането ми отне малко време. Роди се без план, идея. Всичко тръгна от самосебе си. Главният персонаж е некромант. Тръгнах с идеята да бъде като Тери Пратчет, но реших да си измислям неща. Във Вселената няма правилен ред. Пиша нещо, което ми харесва, като пишеш един роман си мислиш..

публикувано на 27.07.24 в 11:35

Всеки може да помогне

Националната асоциация на доброволците в Република България организира безплатен уебинар на тема "Основни знания и умения за спонтанни доброволци за действие по време на горски пожари". Георги Влайков, директор ЦПО „Доброволец” с подробностите: "Планираме да запознаем доброволците как се работи на терен, какви са основите рискове, с каква лична..

публикувано на 27.07.24 в 10:43

Да има пълноценно общуване на село

Практически уъркшоп „Малка пермакултурна градина" - събеседник от с.Негушево е Михаела Танева от Фондация "Повей": "Стартираме поредица от практически насочени семинари, показваме различни начини да пшроизвеждаме собствената си храна и така да съживим мястото, училището. Вече е възстановено първото училище, с което започнахме преди години. Проектът..

публикувано на 27.07.24 в 09:52

Изкуственият интелект и здравеопазването

Изкуственият интелект става нещо все по-всеобхватно и намира приложение във все повече сфери. През последните години той значително навлезе и в здравеопазването. „Да кажеш, че изкуственият интелект участва в нещо е като преди 20 години да кажеш, че софтуер участва в нещо“, смята Георги Къдрев – съосновател на две от революционните компании в..

публикувано на 26.07.24 в 18:24