Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коалиция за климата-България: Страната ни изостава значително в екологичните политики

Снимка: Златина Петкова

Превенцията и адаптацията към климатичните промени са водещи за начините, по които се справяме с тези кризи. Това отбелязаха редица организации и сдружения, обединени в Коалиция за климата - България, на пресконференция през днешния ден. Те отбелязаха, че страната ни изостава значително в екологичните политики, като са нужни спешни и решителни действия.

Екстремните климатични явления от последните седмици, като възникналите пожари у нас, показаха тежките дефицити в подготовката на държавата и общините да предпазят хората, земеделието и бизнеса от глобалното затопляне. И ако преди години се пренебрегваше и дори отхвърляше, че съществува такова явление, сега поне се наблюдава промяна в българското общество, смятат от Коалиция за климата.

Магдалена Малеева, учредител на екологичната инициатива „Горичка“ даде пример с проучване на Европейската инвестиционна банка, според което 79% от българите смятат, че климатичната криза е сериозен проблем, 50% са били засегнати от проявленията й и само 6% са скептици по отношение на въздействията й. Тя приветства домакинството на София на 61-вата сесия на Междуправителствената експертна група по климатичните промени (IPCC) към Организацията на обединените нации (ООН).

Нашите политици демонстрират пълен провал по отношение на климатичните политики, каза Тодор Тодоров, енергиен експерт на екологично сдружение „За Земята“. Той участва в Националния експертен съвет по изменението на климата, но изтъкна, че за десет години е свикван едва четири пъти, което е показателно за отношението на държавата по темата. А в случаи на наводнения или горски пожари, местните власти се оправдали с климатичните промени. Когато е време за превантивни мерки, такива не се взимат, посочи Тодоров.

Намаляването на въглищните мощности е необходимо за овладяване на климатичната криза, тъй като адресира директно първоизточника й - въглеродните емисии, подчерта от своя страна Меглена Антонова, ръководител на екипа и програмите на „Грийнпийс“ - България. Тя разясни, че като конкретни политически действия, предприети от последните правителства е създаването на Пътна карта за климатична неутралност на българската икономика и разписани в нея конкретни дати за ограничаване на определени проценти на въглищни мощности. Предвид политическата ситуация обаче, отново се коментира предоговаряне на Картата, а заедно с нея и Плана за възстановяване. Меглена Антонова поясни, че в Пътната карта се говори за 2038 г. като крайна дата за затваряне на въглищните централи, без да са заложени междинни дати.

От Коалиция за климата - България посочват също, че липсват ясни цели и планове за декарбонизация, с цел дългосрочна климатична неутралност. По последни статистически данни на Европейската агенция по околна среда, през 2021 г. страната ни е имала най-енергоемката и въглеродно-интензивна икономика в европейския регион, което я прави неконкурентоспособна.

По данни на Европейската комисия (ЕК) континентът ни се затопля два пъти по-бързо в сравнение с останалите, а България като част от Югоизточна Европа и в близост до Средиземноморието е една от най-уязвимите зони.

Борислав Сандов, бивш вицепремиер по климатичните политики и съучредител на Коалицията, критикува пропуски в създаването и изпълнението на Стратегията за адаптация към климатичните промени, както и дългогодишната липса на въздушни пожарни.

ЕК е изчислила, че 1 евро, вложено в мерки за климатична адаптация, спестява 14 евро за погасяване на щетите след това, когато парите за адаптация са вложени навреме, посочи Сандов и препоръча страната ни да бъде много по-активна по отношение на мерките за адаптация към климатичните промени.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Димов от

Пламен Димов с обич за оперното и оперетно изкуство, с признателност към маестро Карталов

Пламен Димов е артист, занимаващ се с оперно пеене. Любовта към оперетното изкуство се заражда в ранните му години и става реалност в МДТ Велико Търново. Там стъпва плахо, с голямо страхопочитание на сцената. „Когато започнах от малки, дори неговорими роли, изпитвах ужас от това, какво ще направя на сцената. След това записах “Оперно пеене“..

публикувано на 30.07.24 в 17:18

Увеличават се измамите на потребители, търсещи краткосрочно финансиране

За увеличен брой измамени потребители, търсещи предоставяне на краткосрочно финансиране, алармират от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. Най-често се правят опити за реклама на потребителско кредитиране в социалните мрежи, разлепване на материали по спирките и предоставяне на „хвърчащи листчета“, каза пред Радио София Николай..

публикувано на 30.07.24 в 16:38
„Съседите отгоре“ ще се играе на 5 септември

8 представления в Борисовата градина през Театралното лято

Лятото в София ще бъде театрално през август и септември. Жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на едни от хитовите представления под открито небе в Борисовата градина. Ще можем да се насладим на 8 представления от 19 август до 15 септември . “Отчаяни съпрузи“, “Неделя сутрин“, “Съседите отгоре“,..

публикувано на 30.07.24 в 15:55
Павел Вълчев

Павел Вълчев: Политическата криза води до вътрешни катаклизми в партиите

Парламентарната група на "Има такъв народ" получи последната възможност да формира кабинет. В понеделник президентът Румен Радев връчи на формацията третия проучвателен мандат. Днес се проведе и първата от поредицата срещи, организирани от ИТН в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. Тя приключи неуспешно, тъй като..

публикувано на 30.07.24 в 15:26
Фронтменът Кубрат Аргилашки

"Спални места" издаде албум с поп музика, траш метъл, хардкор... - всичко

Пънк триото "Спални места" представи новия си трети студиен албум, който излезе преди дни и носи името на групата - "Спални места". В предаването “Радиокафе“ гост беше фронтменът Кубрат Аргилашки , който ни донесе свеж полъх от фестивала "Hills of rock", където групата взе участие. "Хората се радваха, младите знаеха текстовете, пяха с нас,..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Една от снимките в изложбата

"Сънувам на български" - казват хората във фотопроекта на Михаела Аройо

Първото цялостно представяне на дългосрочния фотографски проект на Михаела Аройо, посветен на бесарабските българи в Молдова и Украйна , ще може да се види галерия "Синтезис". Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка със звукова среда от Светослав Тодоров и текст на журналиста Димитър Кенаров ще бъде открита тази..

публикувано на 30.07.24 в 11:50
На работна среща в Министерството на здравеопазването се обсъжда изготвеният от консултанти на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) доклад за структурата на бъдещата Национална детска болница. На снимката: Галя Кондева

Очаква се финалният документ за структурата на Националната детска болница да е готов през август

Очаква се финалният документ за структурата на бъдещата Национална детска болница да бъде готов през август, съобщи здравният министър д-р Галя Кондева. Документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане, допълни тя. По думите ѝ в доклада на консултантите от Европейската инвестиционна банка се предлага болница с 404 легла, като структурата..

публикувано на 30.07.24 в 11:21