Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Децата, които Хитлер отвлече" разкрива шокираща конспирация за Хитлеристкия режим, разказана през лична история

Книгата представи преводачът Гриша Атанасов

Гриша Атанасов - журналист, преводач, специалист по книгоиздаване
Снимка: Радио София

Историята помни всякакви нацистки ужаси, но за една трагедия, касаеща милиони семейства в Европа, не е говорено достатъчно и до днес. 

Програмата Lebensborn (или „Извор на живот”), създадена от дясната ръка на Хитлер – Хайнрих Химлер, на 12 декември 1935 г., е отговорна за отвличането на над половин милион деца от окупираните страни. Похитените са определени като достойни представители на арийската раса, откъснати са от домовете си и са предадени за осиновяване на германски семейства.

Книгата “Децата, които Хитлер отвлече“ разказва за тази шокираща конспирация през очите на една от жертвите – Ингрид фон Ойлхафен.

Българското издание на скандалната история вече е по книжарниците в превод на Гриша Атанасов, който е и журналист, и специалист по книгоиздаване. В разговор по темата в предаването "Радиокафе“, той открои важния и малко познат аспект от историята, който е характерен за книгата.

“За времето на Втората световна война, Германия по времето на Хитлер и нацистката идеология, са изписани хиляди томове. Програмата “Lebesborn“, разбира се е споменавана, но като че ли досега не беше видяна през погледа на пострадалите от нея“, посочи Атанасов.

Ингрид разбира какво не е наред с нея, когато е на 58-годишна възраст. Тя цял живот е усещала отчуждение и студенина в семейството, виждала е документи с името Ерика Матко, което нищо не й е говорило, майка й така и нищо не й казва. Много по-късно тя открива тези документи с нейната история, едва тогава тя тръгва на истинско разследване, историческо, и не само, за да открие своите истински корени“, посочи преводачът.

Защо е малко известна програмата Lebesborn? Защото след войната има огромна неохота от страна на новите германски власти и от страна на другите държави, в които всичко се е случвало, да се говори по тази тема, самата организация Lebesborn e успяла да унищожи голяма част от архивите си, точно преди края на войната, допълни той.

Търсенето на истината отнема повече от десетилетие на Ингрид. Първо търси в Австрия, но се оказва, че селцето Залърсбун, не е в Австрия, а в Словения, където през 1942 година са събрали селото в двора на училището и са взели децата. Оттам е взета и малката Ерика Матко, едва на 9 месеца и вкарана в програмата Lebesborn, която остава държавна тайна и след края на Хитлерова Германия.

Много силно изразена в книгата “Децата, които Хитлер отвлече“ е тази липса на корени и психологическа откъснатост, които усеща тази жена и които усещат десетките хиляди деца, отгледани по този начин, изтъкна Гриша Атанасов.

В книгата си, авторката разкрива собствената си идентичност, но и подробно описва зловещия план Lebensborn.

Еманация на нацистката мания по расова чистота, той действа най-вече в Югославия и Полша, но също в Русия, Украйна, Чехословакия, Румъния, Естония, Латвия и Норвегия

Така през лятото на 1942 г. в окупираната от нацистите Югославия, родителите на Ингрид, подобно на много други, са задължени да подложат детето си на медицински прегледи, за да бъде оценена расовата му чистота. Ерика Матко – русокосо и синеоко бебе на 9 месеца – според нацистките лекари отговаря на всички изисквания за "дете на Хитлер“. Откъсната от биологичното си семейство, тя е отведена в Германия и е настанена при двойка, лоялна към нацизма.

Ерика е преименувана на Ингрид фон Ойлхафен. В шокиращите си мемоари тя описва пътя на своята „германизация”, протекла сред бездушни „родители” и сиропиталища. Въпреки че нацистите са унищожили много доказателства за извращението Lebensborn, авторката открива редки документи, включително показания от Нюрнбергския процес за нейното собствено отвличане.

Само че тези разкрития поставят и много въпроси, включително за снизходителното отношение към известни нацисти, по една или друга причина избегнали възмездие за делата си.

Съвместно с разследващия журналист Тим Тейт, известен американски документалист, режисьор, който композира и оформя разказа й, Ингрид фон Ойлхафен пише своите мемоари и тръгва по пътя на истината, за да открие, че нацисткият режим педантично е унищожил истинската й самоличност.

Тим Тейт създава и документален филм по нейния разказ, а текстът е композиран така, че се чете като трилър, с голяма загадка, която се разкрива чак накрая. Много интересен е моментът, когато Ингрид, или Ерика Матко, открива своите истински родители и се среща с тях, посочи още Гриша Атанасов.

Какви поуки и паралели могат да се направят от тази история и защо тя е препоръчително четиво в нашето съвремие, чуйте от разговора на Гергана Пейкова с Гриша Атанасов.



По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радина Велчева и кметът Владимир Александров

В Етрополе общински фонд "Ин витро" ще помага на двойки с проблеми

Кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров и Радина Велчева, основател на Фондация "Искам бебе" подписаха меморандум за сътрудничество с фокус демографското развитие и подкрепа на жителите с репродуктивни проблеми. Сътрудничеството с Община Етрополе е важна стъпка към разширяване на дейността на фондацията и достигане до повече..

публикувано на 01.08.24 в 16:45
Доц. Мариана Тодорова

Защо да учим езици, когато разполагаме с технологични преводачи

Технологиите, Гугъл алгоритмите и изкуственият интелект най-много трансформираха медиите . Социалните мрежи в много отношения изместиха като тежест традиционните медии, но невинаги за добро. Те станаха много гостоприемни за фалшиви новини. Те са лесен инструмент и в предизборни кампании. За съжаление младите се информират предимно от там...

публикувано на 01.08.24 в 15:57
Светлана Жекова

Общините могат да се възползват от 11 млрд. евро за адаптация към климатичните промени

Българските общини могат да се възползват от над 11 млрд. евро за адаптация към климатичните промени до 2030 г.. Ще се приемат проектни предложения, които се отнасят до различни сектори на икономиката – транспорт, енергетика, жилищна и пътна инфраструктура, социална и техническа помощ. Финансова подкрепа ще получат проектите, които са базирани на..

публикувано на 01.08.24 в 15:14

Нови забележителни разкопки в крепостта "Кокалянски Урвич" откриха археолозите

Забележителни находки бяха открити в крепостта “Кокалянски Урвич“, известна още като “последната крепост на Шишмановци“, "желязната крепост на Средец“, която ни връща в последните години на Втората българска държава, времена на славни царе, героични битки и подвизи. Археолозите Виолина Кирякова и д-р Филип Петрунов от Националния..

публикувано на 01.08.24 в 14:55

Добрин Иванов, АИКБ: Малките предприятия да бъдат освободени от ненужна свръхрегулация

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за промени в Закона за счетоводството, чрез които да бъде намалена административната и финансова тежест за микро и малките предприятия у нас. По принцип, законовите промени се налагат във връзка с хармонизиране на българското законодателство с европейското и конкретно заради..

публикувано на 01.08.24 в 14:48

Стотици вярващи поеха по поклонническия път от София до Рилския манастир

Стотици вярващи от цялата страна поеха по поклонническия път "Рилският Чудотворец“ от София до Рилския манастир.  Началото на похода беше дадено в столичния храм "Св. София", с тържествена Света Литургия и водосвет, предстоявани от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил. Поклонението, посветено на..

публикувано на 01.08.24 в 13:55

Сдружение "BG Бъди активен" стартира кампанията "НЕ на незаконните сметища"

Сдружение "BG Бъди активен" стартира кампанията „НЕ на незаконните сметища“, с фокус върху водните пространства. Поканата е отворена към НПО организации, спортни клубове и образователни институции, а целта е да се насърчи организирането на почистващи събития и образователни беседи. Кампанията е дългосрочна, с ангажимент за повишаване на..

публикувано на 01.08.24 в 12:27