Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И в новия сезон

Подкастите на БНР ще продължат да радват, вълнуват и предизвикват

Диана Костова от Дирекция "Дигитални програми" на БНР
Снимка: БНР

Главният редактор на дирекция "Дигитални програми“ на Българското национално радио Диана Костова разказа за подкастите на БНР, които може да гледаме, слушаме и преживяваме в дигитална среда.
За наличните и набрали значителен интерес от аудиторията, сред които „Патрулът“, „"Туристът“, "Тестът на Флора“, “Гласовете на Радиото“ както и за тези, които ще бъдат реализирани през месец септември, сподели тя в предаването “Радиокафе“.

"Ако трябва да обобщя какво направихме през последните 2 години, то е, че не спряхме да вярваме, че може и че има как Българското национално радио да достигне до младежката аудитория, да стане лидер в такава среда. Повярвахме, че има как да го осъществим, дори с по-малък ресурс, с по-малък екип и гордо мога да заявя, че за тези 2 години стигнахме до близо 5 млн. гледания в нашия youtube канал “БНР-Подкасти“.

Видео поредицата "Патрулът", станала свръх популярна, ще продължи и през новия сезон, като амбицията на екипа е успешния подкаст да излезе извън пределите на столицата.

"През последната година в партньорство със СДВР направихме един сезон "Нощна смяна", един сезон "Дневна смяна" и един смесен сезон, в който влязохме и в бусовете на отдел "Специализирани полицейски сили" (СПС) – едни много дълги, безкрайни понякога 12-часови смени, които ни донесоха огромно удовлетворение, защото видяхме, че правим промяна – хората проявиха интерес към работата на полицаите", посочи Диана Костова.

С "Туристът" посетихме много красиви кътчета в България, излязохме и извън границите на родината, видяхме и много забележителности от европейски столици. Тествахме политическия компас с "Тестът на Флора", което се случваше всяка седмица. Показахме и продължаваме да показваме големи български имена с автентични записи и техните истински гласове. Подкастът, който чрез езика на жеста разказва различни истории, показва различни хора, бе със специален адрес към глухите хора", обобщи тя.

Снимка: youtube.com/@BNRpodkasti/videos

  • Какво да очакваме през септември?

Надяваме се, че ще успеем да навлезем в нестандартни, не толкова очаквани и не толкова популярни сфери:

  • Да покажем някои по-нетипични работни места, които може би не всеки би избрал за своя професия.
  • Във видеокаст поредица да покажем, че всеки има право на любов…

"От септември стартираме един нов проект, който мисля, че  не съм срещала досега по нашите географски ширини, това ще бъде аудио подкаст, който ще се работи съвместно с изкуствен интелект – ИИ съдейства за създаване на съдържанието, а редакторски екип ще работи върху това, което изкуственият интелект ще предложи, ще разказваме криминални разкази, истории, базирани на действителен случай - каза още Костова и допълни - Това е нещо, което се стремим да направим съвместно с Европейския съюз на обществените медии, които прегърнаха и харесаха тази иновативна идея."

Видео поредицата "Аз" е още едно не толкова познато на слушателите поле. Тя ще разказва за живота, премеждията, успехите, на хора с различна сексуална ориентация, разкриха още от екипа.

Чуйте повече от разговора на Даниел Ненчев в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джейсън Майлс

Джейсън Майлс с Лисабонския си квартет - в първата вечер на Банско джаз фест

След броени часове на 3 август ще се открие 27-ото издание на "Банско джаз фест" . В продължение на 8 фестивални вечери - до 10 август, на сцената ще се изявяват музиканти от 18 държави. Едно от най-големите имена в програмата на фестивала тази година, е Джейсън Майлс . Той е продуцент, кийбордист, композитор, аранжор, носител на няколко..

публикувано на 01.08.24 в 18:10
Радина Велчева и кметът Владимир Александров

В Етрополе общински фонд "Ин витро" ще помага на двойки с проблеми

Кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров и Радина Велчева, основател на Фондация "Искам бебе" подписаха меморандум за сътрудничество с фокус демографското развитие и подкрепа на жителите с репродуктивни проблеми. Сътрудничеството с Община Етрополе е важна стъпка към разширяване на дейността на фондацията и достигане до повече..

публикувано на 01.08.24 в 16:45
Доц. Мариана Тодорова

Защо да учим езици, когато разполагаме с технологични преводачи

Технологиите, Гугъл алгоритмите и изкуственият интелект най-много трансформираха медиите . Социалните мрежи в много отношения изместиха като тежест традиционните медии, но невинаги за добро. Те станаха много гостоприемни за фалшиви новини. Те са лесен инструмент и в предизборни кампании. За съжаление младите се информират предимно от там...

публикувано на 01.08.24 в 15:57
Светлана Жекова

Общините могат да се възползват от 11 млрд. евро за адаптация към климатичните промени

Българските общини могат да се възползват от над 11 млрд. евро за адаптация към климатичните промени до 2030 г.. Ще се приемат проектни предложения, които се отнасят до различни сектори на икономиката – транспорт, енергетика, жилищна и пътна инфраструктура, социална и техническа помощ. Финансова подкрепа ще получат проектите, които са базирани на..

публикувано на 01.08.24 в 15:14

Нови забележителни разкопки в крепостта "Кокалянски Урвич" откриха археолозите

Забележителни находки бяха открити в крепостта “Кокалянски Урвич“, известна още като “последната крепост на Шишмановци“, "желязната крепост на Средец“, която ни връща в последните години на Втората българска държава, времена на славни царе, героични битки и подвизи. Археолозите Виолина Кирякова и д-р Филип Петрунов от Националния..

публикувано на 01.08.24 в 14:55

Добрин Иванов, АИКБ: Малките предприятия да бъдат освободени от ненужна свръхрегулация

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за промени в Закона за счетоводството, чрез които да бъде намалена административната и финансова тежест за микро и малките предприятия у нас. По принцип, законовите промени се налагат във връзка с хармонизиране на българското законодателство с европейското и конкретно заради..

публикувано на 01.08.24 в 14:48

Стотици вярващи поеха по поклонническия път от София до Рилския манастир

Стотици вярващи от цялата страна поеха по поклонническия път "Рилският Чудотворец“ от София до Рилския манастир.  Началото на похода беше дадено в столичния храм "Св. София", с тържествена Света Литургия и водосвет, предстоявани от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил. Поклонението, посветено на..

публикувано на 01.08.24 в 13:55