Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Моста на влюбените до Златните мостове без велосипед

Новата автобусна линия 61 е удобна, но с нея не може да вземете колело

Снимки: Надежда Герова

Витоша привлича скиорите през зимата, но в летния сезон напливът от туристи сякаш драстично се увеличава, и то не само през уикендите.

Пътуването до близка до София планина се обслужва и от две автобусни линии – 61 и 66.

Разписанието на двата автобуса е на всеки 30 минути както през делнични дни, така и през уикенда.

Маршрутът на новооткритата линия 61 започва от спирка „Бул. „Черни Връх“ - под Моста на влюбените и стига до Златните мостове на Витоша.

Автобус №66 тръгва от Зоопарка и води до спирка „Хотел Морени“.

Оказва се обаче, че поради големия интерес понякога местата в превозните средства са недостатъчни за всички желаещи.

Пред БНР-Радио София експертът от дирекция „Транспорт“ към Столичната община  Петър Мънъри обясни, че още от пускането на линия 61, броят на пътниците се следи. Отчитат, че интересът се повишава, но дефицитът на водачи препятства пускането на повече автобуси по маршрута.

Ако решите да отидете в планината заедно с велосипеда си, трябва да го направите с автобус 66 и да сте сред първите 9, за да сте сигурни, че ще има място във вело багажника.

Засега в А61 няма предвидено място за колела, въпреки популярността на услугата, отчита Мънъри. Той допълни, че автобус 63 вече не стига до Златните мостове, а от „Красно село“ до Бояна, защото превозните средства не са пригодени за изкачване по стръмен планински наклон.

Наскоро Столичният общински съвет е гласувал средства за закупуване на още 10 автобуса за Витошките линии.

Чуйте още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Надежда Герова

Кой цапа и драска в столичния обществен транспорт?

Боклуци, мръсни и надраскани седалки, налепени с всякакви стикери врати. Всичко това може да се види в столичните автобуси, трамваи и тролеи. Проблемът за нелицеприятната гледка обаче не възниква толкова от непочистване на превозните средства, колкото от липсата на съзнание и гражданска отговорност. Именно по-ниската хигиена в някои..

публикувано на 05.08.24 в 16:48
Михаела Маевска (вляво) с Яна Спиридонова

Съвременните драми в големия спорт

В разгара на Олимпийските игри в Париж, екипът на "Добър вечер, София" посрещна специален гост – Михаела Маевска – едно от златните момичета на България, състезавала се на три олимпиади подред от 2012 до 2020 година, днес щастлива майка на дъщеричка. Михаела сподели с екипа ни емоциите, които е изпитвала през годините между първите и..

публикувано на 05.08.24 в 15:25

Предстои бум на ВЕИ централи за домакинства, да внимаваме

От около 2000 кандидатствали домакинства, около 1500 са одобрени за инсталиране на ВЕИ централи . В следващите месеци ще има бум в тази дейност. Много е важно обаче, когато човек иска да инвестира във ВЕИ инсталация, да подходи правилно при избора на изпълнители и оборудване . На това обърна внимание пред БНР-Радио София д-р инж. Веселин..

публикувано на 05.08.24 в 15:24

План за защита при горещини

Повишаването на температурите в Европа и Централна Азия е причинило смъртта на около 377 деца през 2021 г. Това сочи нов анализ на доклад с данни от 23 държави, публикуван от УНИЦЕФ. Организацията публикува нов документ с шест препоръки към правителствата за политики за защита на малките деца, които са особено уязвими от последиците от топлинните..

публикувано на 05.08.24 в 13:40

Как можем да участваме активно в създаването на политики в ЕС

Как можем да участваме активно в създаването на политики в ЕС чрез Европейската гражданска инициатива, подробности разказа Никола Миладинов от Европейската комисия в България. Какво представлява Европейската гражданска инициатива и кога започва да функционира тя? "Само една институция, един орган в ЕС има право да предлага закони и това..

публикувано на 05.08.24 в 12:33
София Лятева

София Лятева: Опитвам се да направя България по-добро място поне в звената, в които съм силна

Представяме ви София Лятева – млада дейна българка, по професия маркетинг експерт. Днес тя е активист за човешки права. Посветила е времето си на интересни социални  проекти, преоткрива себе си пробвайки нови неща. Споделя:  "Опитвам се да направя България едно по-добро място по един или друг начин, или поне в тези звена, в които смятам, че..

публикувано на 05.08.24 в 11:44

Нов закон за намаляване на инцидентите по пътищата

Относно зачестилите инциденти на пътя коментар направи един от най-успешните български рали пилоти Румен Дунев, председател на Българската федерация по автомобилен спорт. Той отбеляза, че неравенството между системните нарушители и водачите на МПС, които спазват правилата може да се реши с приемането на новия Закон за движение по пътищата. В него..

публикувано на 05.08.24 в 11:33