Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите в образованието

Снимка: Радио ВИДИН

Темата за санкциите в училище отново излезе на дневен ред, макар и в разгара на лятото, когато училищата са затворени. Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов излезе с голям пост във фейсбук, в който определя неспазването на правилата и липсата на санкции за най-големия проблем в родното ни образование. Той направи коментар по темата пред Радио София.

"За голямо съжаление броят на нарастващите елементарни и не чак толкова елементарни нарушавания на правилата стават ежедневие и до голяма степен се приемат като нещо съвсем нормално. А то не е така. Каквото и да си говорим, училището е място където се създават правила, създават се навици и всеки един от нас, които сме малко по-големи, израснали сме по различно време и в различни времеви отношения знаем прекрасно, че доброто поведение се гради тъкмо в училище. Сега обаче, в днешно време, по различни причини училището е място за една своеобразна анархия", каза Стаматов.

Той посочи, че неспазването на правилата и липсата на санкции е един от сериозните проблеми в образованието. По думите му разговарянето с голяма част от родителите става все по-трудно и те не са съгласни дори с елементарни забележки. Когато стане въпрос за нещо по-сериозно се прибягва към заплахи от тяхна страна и съответно учениците нямат уважение към институцията.

"Аз съм убеден, че родителите имат своите ангажименти, работа и отиването в училище не трябва да бъде ежедневие. То трябва да бъде само в много краен случай тогава, когато има някакъв поведенчески проблем, или пък трябва да бъдат запознати с оценките, знанията, или незнанията на детето им. Но точно в такива моменти се получава, че за голямо съжаление или са заети, или неглижират до голяма степен даден проблем", сподели Стаматов.

Според думите му с всяка изминала година броят на родителите, които се противопоставят на училищната система расте. Освен това подчерта, че лятото е време за дебат и обмисляне на основните проблеми, които са съществували в предходните учебни години. Също така каза, че трябва да се направят и законодателни промени и подзаконовите нормативни наредби.

"Истината е, че в момента няма санкции. Ще ги изброя - забележка, предупреждение за преместване и преместване. Първите две имат изцяло духовен формат, тоест среща на учител с родител и изговаряне, че ученикът има забележка, ако родителят дойде. Второто е същото, разговор на директора след решение на педагогическия съвет и отново нищо. Самият ученик остава с усещането, че каквото и да направи няма нищо да се промени в поведението на хората, които са с него", заяви той.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво е да си военен лекар?

Какво е да си военен лекар? Тази година ще бъде приет новият випуск 20 военни лекари и медицински сестри. До 12 август включително тече приемът на заявления за направленията "Военен лекар" и "Военна медицинска сестра" във Висшето военноморско училище (ВВМУ). Къде и как се обучават военните лекари и медицински сестри, какви са изискванията към тях..

публикувано на 06.08.24 в 16:15
Мария Спасова с дебютна, авторска самостоятелна песен

Певицата Мария Спасова представи своите "Сънища"

Певицата Мария Спасова представи в предаването "Добър вечер, София" дебютната си авторска самостоятелна песен "Сънища". Изпълнителката  призна, че песента не е първата й стъпка към авторска музика. "И друг път съм писала музика и текстове на песни, но те са били под формата на колаборация, докато "Сънища" е изцяло мой проект...

публикувано на 06.08.24 в 15:13

"Четири лапи": Българските зоопаркове се придвижват бавно към стандартите

Повече от 10 години организация за защита на животните "Четири лапи" работи за подобряване на условията на животните в българските зоопаркове. От фондацията следят и сигнализират за проблеми при отглеждането на големи котки, мечки и други диви животни в различни зоологически градини в България . В следствие на дългогодишната работа..

публикувано на 06.08.24 в 13:55

Преображение Господне - духовните ни очи да се отворят за пълното богопознание

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне. Началото на празника идва от първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития - явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици. Пред БНР-Радио София за..

публикувано на 06.08.24 в 12:41

Водната терапия е подходяща и при физически, и при интелектуални затруднения

Водата крие в себе си терапевтична сила, която може да бъде незаменим помощник на рехабилитаторите, които се грижат за деца и възрастни с двигателни увреждания и проблеми в развитието. В това са убедени специалисти и благодетели от Фондация "Сийдър". Водата и движението във водна среда помага за подобряване на мускулния тонус,..

публикувано на 06.08.24 в 11:18
Снимка: Национален музей „Земята и хората“

Музеят "Земята и хората" с четири временни изложби през август и концерт за Деня на милосърдието

Националният музей „Земята и хората“ представя четири временни изложби през август. По повод Денят на милосърдието - 6 август от културната институция организират и концерт от ХХ Юбилеен фестивал „Изкуствата за Земята". Събитието е посветено на състраданието към жертвите на атомните бомбардировки през Втората световна война. Музеят предлага..

публикувано на 06.08.24 в 10:34

Практикуваме уейкборд и йога в близост до София

На 10 август 2024 г. момичетата от Wild-berries канят всички любители на уейкборда на Wake & Flow ден на язовир Алино. Всеки, който е начинаещ или напреднал в този спорт, ще може да се качи на дъската и да се плъзне по водната повърхност, теглен от специален влек. "Хубавото при този спорт е, че можете още в деня да се научите да се возите и да се..

публикувано на 06.08.24 в 08:50