Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади таланти в Джаз академията учат от майстори и свирят в Банско

Днес на сцената се изявява J CITY Ensemble - секстет сформиран от студенти от Национална музикална академия "Панчо Владигеров"
Снимка: ФБ/Bansko Jazz Festival

До 10 август, успоредно с основните концерти в Банско джаз фест, публиката може да слуша и види 7-те селектирани музикални проекта в поредното издание на Джаз академията.

Проектът дава възможност на млади изпълнители и музиканти да обогатят познанията и уменията си, да се срещнат и получат уроци от майстори на джаза от България и света, да създадат нови контакти и партньорства, да се изявят пред публиката на фестивала.

  •  Банско джаз академия 2024 се организира от Сдружение Брас Асоциация в рамките на Банско джаз фестивал с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България и с логистичната подкрепа на Асоциация Фестивалите в България.
Менторите: Михаил Йосифов, Вили Стоянов, Милен Кукошаров, Павлета Семова, Марина Василева, Вики Алмазиду

"Над 40 деца от цялата страна са одобрени и участват в Академията – има от Стара Загора, Пловдив, Варна, както и в колаборацио от различни градове - съобщи пред БНР-Радио София Марина Василева от Брас Асоциацията. – За втора година се опитваме да преодолеем дефицитите на образователната система в сферата на изкуствата."

Марина Василева Снимка: Лили Големинова

  • Участниците са: 
    Straight Ahead Quintet (BG/GR), Uke Duo (BG), Suspended Fourth (BG), Ghosted (BG), J City Ensemble (BG) и Jazzology от Белград.

Освен учене в майсторските класове и работни ателиета, те имат изяви на дневната сцена "Млади таланти" и участия на джаз точки в града.

"Вярваме, че най-важното за тях е свиренето пред публика. Препоръчах им да не отказват участия", допълни Василева.

С нея разговаря Лили Големинова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Възрастни дами в Пловдив разказваха приказки в детските градини

Активните хората над 50 г. и бизнесът могат взаимно да си помагат

Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов и управителят на платформата "Young talents 50+" Георги Първанов подписаха Меморандум за сътрудничество и партньорство. С него се слага слага началото на създаването на по-благоприятна среда за кариерно развитие на зрелите, над 50-годишни професионалисти в България. Според..

публикувано на 14.10.24 в 18:12

Паметникът на Динко Дерменджиев ще е до стадиона на любимия ФК "Ботев"

В предаването “Радиокафе“ акцент и върху тема, свързана с нашата памет, с една инициатива за построяване на паметник около стадион "Христо Ботев" в Пловдив на една легенда на българския футбол и на едноименния местен клуб – Динко Дерменджиев-Чико. Инициативата на  Фондация „Жълто и Черно “ за изграждане паметник на легендарния футболист в..

публикувано на 14.10.24 в 16:50
Jekov

"Близо" на Jekov ни напомня звученето на 80-те години

- Близо (Official Music Video)" frameborder="0">

публикувано на 14.10.24 в 16:31

Михаил Кръстев, ССИ: Повишаването стандарта на живот не става с вдигане на МРЗ

На последното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) стана ясно, че работодателите имат сериозни аргументи да възразят на подготвяното увеличение на минималната работна заплата (МРЗ) от сегашните 933 лв. на 1077 лв. от 1 януари 2025 г. "Не става въпрос за спор или диалог на страните по МРЗ. След промените в..

публикувано на 14.10.24 в 15:54

356 загинали и над 7000 ранени в тежки катастрофи у нас от началото на 2024 г.

356 души са загинали и над 7000 са ранени в тежки катастрофи у нас от началото на 2024 г., съобщи комисар Мария Ботева - заместник-началник на Пътната полиция и добави, че за този период са станали над 5600 тежки катастрофи. Спрямо същия период на миналата година катастрофите са с близо 800 повече, сочат данните на МВР. За сметка на това загиналите..

публикувано на 14.10.24 в 13:55
Зорница Христова - автор и издател

Книга разглежда темата за голотата в изкуството, как да бъде представена, а не заобикаляна

Тя знае как да общува с децата и търси пътища, по които нелеки теми да стигат до тях - издателят и автор Зорница Христова бе гост в предаването “Радиокафе“, за да разкаже как се пише изкуство за деца, в разговор за книгата с красноречиво заглавие “ Сложете гащи на тези картини“. Тя разглежда темата за голотата в изкуството – как тя да бъде..

публикувано на 14.10.24 в 13:01
Христо Радков

Христо Радков: Необходими са законови и организационни промени, за да намалим жертвите на пътя

Политиците не осъзнават какви са нуждите на населението, каква е промяната в автопарка, не осъзнават промяната в скоростите на движението, каза пред Радио София председателят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков, по повод пътната безопасност в страната. „Не осъзнават, че трябва да се направят много промени в организацията на..

публикувано на 14.10.24 в 10:36