Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диабетът - тихият убиец

Снимка: pixabay.com/bg

Диабет тип 2 е едно от най-разпространените заболявания у нас, а и по света. В повечето случаи започва безсимптомно, а много от хората, страдащи от заболяванията разбират за болестта си едва когато са нанесени необратими поражения на сърцето, бъбреците, очите или периферната нервна система. Здравословното хранене, движението и редовните профилактични прегледи са от изключителна важност за профилактиката на това заболяване. Подробности по темата разказа д-р Денис Бакалов от Клиниката по ендокринология на "Александровска болница".

Каква е разликата между диабет тип 1 и диабет тип 2?

По думите на специалиста диабет тип 2 преобладава сред населението и това са около 90% от всички хора със захарен диабет. Само около 10% са с тип 1 и това обикновено са млади хора, като това се дължи на автоимунен процес. Той засяга клетките на панкреаса в следствие на образувани антитела. Хората с диабет тип 2 имат достатъчно количество инсулин, но те са затлъстели, като инсулинът не може да осъществи своето действие с цел да свали нивата на кръвната захар. Възрастта на заболелите обичайно е над 40 години, като при тях освен затлъстяването се наблюдават високо артериално налягане и други придружаващи метаболитни отклонения. Относно наследствеността д-р Бакалов каза:

"За това дълги години се водят спорове, но епидемиологичните проучвания дават информация каква е наследствеността. Ако един родител е с диабет тип 1, например майката, рискът за развитие на диабет тип 1 е около 3%. Ако бащата е с това заболяване, рискът за детето е около 6%. Ако и двамата родители са с тип 1 захарен диабет, рискът е около 30%. От другата страна - диабет тип 2, ако някой от фамилията, родител, или прародител е с тип 2 захарен диабет, рискът варира между 50 и 70%. С други думи, фамилността и наследствената предразположеност при тип 2 захарен диабет е много по-висока, отколкото при тип 1."  

Той посочи, че в общата популация на населението честотата на развитие на диабет тип 1 е 0.4%. Процесът на развитие на диабет тип 2 може да отнеме до 7 години, категоричен е той.

Мерките, които могат да се предприемат за да не се развие болестта на първо място са да се отчетат рисковите фактори. Много важен показател е обиколката на талията. Нормата за възрастни жени е до 80 см., а за мъже - до 94 см. Д-р Бакалов подчерта, че над 50% от българското население е с наднормено телесно тегло и около 30% в състояние на затлъстяване, което е предпоставка за развиване на заболяването. Той посъветва хората да си правят ежегодно профилактични прегледи.

Специалистът посочи, че началният етап на болестта е обратим, но най-рискови са децата, които от ранна възраст консумират високовъглехидратна храна. Калориите при липса на физическа активност водят до натрупване на мастна тъкан. Такава мастна тъкан натрупана в детска възраст става изключително рискова в напреднала възраст. Препоръчително е да се започне с контрол на теглото и аеробна физическа активност. Бягането, карането на велосипед, или плуването са сред спортните дейности, които се отразяват благоприятно на организма. Ако човек все пак е заболял, съвременните методи за лечение включват около 10 групи лекарствени продукти.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще нападне ли Иран Израел?

Каква е ситуацията в Близкия Изток и ще нападне ли Иран Израел? Коментар по темата направи Мартин Табаков, доктор по политическите науки. Той посочи, че убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания ескалира допълнително ситуацията по оста Израел - "Хамас" - Иран. "Това убийство доведе до нещо с практически резултати като заместването на Исмаил..

публикувано на 07.08.24 в 15:35
Кметът на Банско Стойчо Баненски и Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала

Джаз влак създава допълнителни емоции по време на фестивала в Банско

Известният джаз фестивал в Банско не може да бъде описан, той трябва да бъде преживян. И тази година, събитието предлага освен музика на световно ниво, така и различни забавления, каза пред Радио София Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала в Банско. „Имаме влакче с две ретро вагончета, които са извън композицията на редовната..

публикувано на 07.08.24 в 15:05
Мая Райкова - продуцент поп и джаз музика в БНР

Как БНР партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители?

Мая Райкова е продуцент на поп и джаз музика в Българското национално радио. В предаването "Радиокафе“ тя разказа как радиото партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители. "Българското национално радио притежава най-богатият документален архив от такива събития. Почти от създаването на Банско джаз фестивал, нямаме..

публикувано на 07.08.24 в 14:55

Туроператори, гости на Банско джаз фест, желаят да превърнат града в световна дестинация

 В предаването “Радиокафе“ разговаряме с Мария Атанасополу и Хриса Краса - две дами от Гърция - туроператорки, гости на мащабния джаз форум. Те познават Банско от много време и желанието им е, покрай магнетичната атмосфера на джаз фестивала, да превърнат града в интересна и важна дестинация за чуждестранни гости. “Имаме клиенти и работим тук с..

публикувано на 07.08.24 в 14:00

Социалното предприемачество и културата

Социалното предприемачество може да промени живота на хората. На практика, всяко юридическо лице може да бъде социално предприятие, каза пред Радио София Меглена Златева от Министерството на труда и социалната политика. „Ако младите артисти се формират в сдружения или формации, могат да станат социално предприятие. Ако отговарят на едно от..

публикувано на 07.08.24 в 12:48
Днес на сцената се изявява J CITY Ensemble - секстет сформиран от студенти от Национална музикална академия

Млади таланти в Джаз академията учат от майстори и свирят в Банско

До 10 август, успоредно с основните концерти в Банско джаз фест, публиката може да слуша и види 7-те селектирани музикални проекта в поредното издание на Джаз академията . Проектът дава възможност на млади изпълнители и музиканти да обогатят познанията и уменията си, да се срещнат и получат уроци от майстори на джаза от България и света, да..

публикувано на 07.08.24 в 11:29