Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 14 октомври

НИМ откри изложба посветена на 100-годишния юбилей на "Двореца" - Балчик

Представени са оригинали на съкровища и непоказвани досега експонати

Снимка: НИМ -София

Преди броени дни, на 5 август в Каменна зала на Културен център "Двореца" в Балчик бе официално открита изложбата "Разкази от злато и сребро" от доц. д-р Бони Петрунова – директор на Националния исторически музей (НИМ).

Експозицията е посветена на 100-годишния юбилей на "Двореца".

Посетителите ще могат да разгледат оригинали на съкровища, както и две копия на такива. Изложбата е организирана от НИМ и включва 61 предмета, изработени от злато и сребро.

Сред предметите има непоказвани досега експонати, както и такива, постъпили в последните години във фонда на НИМ и разбира се, едни от най-значимите съкровища, открити по нашите земи.

Посетителите на "Двореца" в Балчик ще могат да видят и гробната находка от района на с. Рупите, Петричко. Експонатите говорят за наличието на производствено ювелирно ателие в района, съществуващо в последните векове на III хил. пр. н. е. и вероятно осъществяващо връзката между Северноегейските, Банатските и Трансилвански производствени центрове по това време.

Присъстват и предмети от богатото наследство от културата на траките. Представено е прочутото съкровище на тракийската принцеса/жрица от могилата при Синеморец. За посетителите е изложен и оригиналът на най-впечатляващата златна плочка от диадема с надпис на гръцки език "Деметриус направи за Кортодзунтос". Подобна е позната единствено от гроба на Филип Македонски във Вергина.

Някои предмети  изработени от сребро с позлата имат своите утилитарни функции и са символи на богатство и престиж, принадлежали към хазната на владетелите и можели да служат като финансов резерв в моменти на нужда.

Комплектът украси за конска сбруя и ярем са част от впряга на погребална четириколка, открита в периферията на надгробна могила край с. Свирачи, близо до вила Армира Ивайловградско.


Майсторски изработените от сребро с позлата апликации представят митологични сцени.

България съхранява едни от най-ранните засвидетелствани следи на човешко присъствие на континента. Тук е открито най-ранното обработено злато и най-ранната металургия в света. Част от експозицията е посветена на Варненският некропол и предметите открити в Гроб 43.

Чрез този некропол показваме възникването на първата европейска цивилизация – най-древната в света, зародила се векове преди другите древни цивилизации на Земята – египетската, шумерската и др.

След средата на XIII век татарите от Златната орда играят значителна роля в политическата и военната история на Балканския полуостров.

С тяхното присъствие на юг от река Дунав може да се свърже една от представените в настоящата изложба чаши-тасове.

Има и тасове, произведения на византийско-балканското златарство от XVII век. Това е една от най-широко разпространените форми съдове от благородни метали на Балканския полуостров през XVI – XVII век.

В изключително разнообразната им украса, освен балканската традиция, се откриват и декоративни орнаменти в ориенталски стил, както и западноевропейски готически елементи.

В някои случаи са изработени и човешки изображения на светци и апостоли, което подсказва за религиозната употреба на част от съдовете.

Съкровище от Над Сент Миклош представлява сбор от златни съдове, изработени в различни ателиета, датирано в периода VII-IX век.


На съкровището се приписва хунска, аварска или печенежка принадлежност, но по-голямата част от научната общност го свързва с българите. То представлява сбор от златни съдове изработени в различни ателиета.

В залата ще бъде експонирано и случайно откритото Малко Преславско съкровище, което по своя характер и богатство е сравнителна рядкост. То е било поставено в добре обработено варовиково блокче, като в него, сред сива пепел са открити сребърни гривни, златни обици, златни и сребърна монета.

Изложбата въвлича в свят реален, но непознат на много от нас, част от живота по тези земи чрез археологията, дава реалната версия на историята ни.

Експозицията ще бъде на разположение на посетителите на Културен център "Двореца" в Балчик до 14 октомври.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с археолога Михаил Ваклинов.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва третото издание на My Sofia Youth with Causes

На 9 и 10 август 2024 г. ще се проведе третото издание на фестивала My Sofia Youth with Causes, посветен на модерния млад градски човек. Тазгодишното събитие ни посреща отново с музика под открито небе на любимата лятна сцена на  Kino Cabanа,  арт ателиета и работилници, суинг и супер нашумелите К-поп танци и спортни предизвикателства,..

публикувано на 08.08.24 в 12:50

17 000 свещи ще озарят Античен театър Пловдив

Дни преди зрелищния Персеиден дъжд, джаз музикантът Боби Вълчев ще изнесе уникален концерт в Античен театър в Пловдив заедно с Биг Бенд Пловдив. Събитието, което ще се проведе на 9 август в 20:30 часа (19.30 отварят врати), обещава да бъде незабравимо за всички почитатели на музиката и звездното небе. В навечерието на Персеидния дъжд, който тази..

публикувано на 08.08.24 в 10:26

Казусът с крокодила в кв. Ботунец

Напоследък нашумя новината с откритият крокодил, отглеждан в специално направена дупка в столичния квартал Ботунец. Животното е намерено след отзовали се общинари на сигнал за незаконна сеч. По думите на собственика на влечугото, който твърди, че е цирков артист, той разполагал с всички необходими документи, а територията, на която е изкопана..

публикувано на 08.08.24 в 09:38

Слънчево и топло

Атмосферното налягане ще остане малко по-ниско от средното за август. Днес ще бъде предимно слънчево. В източните райони на страната ще духа слаб до умерен вятър, ориентиран от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, за столицата – около 31°. По Черноморието също ще е слънчево със слаб до умерен източен..

публикувано на 08.08.24 в 07:15

Диабетът - тихият убиец

Диабет тип 2 е едно от най-разпространените заболявания у нас, а и по света. В повечето случаи започва безсимптомно, а много от хората, страдащи от заболяванията разбират за болестта си едва когато са нанесени необратими поражения на сърцето, бъбреците, очите или периферната нервна система. Здравословното хранене, движението и редовните..

публикувано на 07.08.24 в 17:33

Ще нападне ли Иран Израел?

Каква е ситуацията в Близкия Изток и ще нападне ли Иран Израел? Коментар по темата направи Мартин Табаков, доктор по политическите науки. Той посочи, че убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания ескалира допълнително ситуацията по оста Израел - "Хамас" - Иран. "Това убийство доведе до нещо с практически резултати като заместването на Исмаил..

публикувано на 07.08.24 в 15:35