Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да постигнем баланс между храната и емоциите?

Руми Илиева: "Вместо да се храниш емоционално, дишай осъзнато."

"Не отлагай, започни сега", съветва тя. Чуйте.

Руми Илиева
Снимка: Радио София

Грижата за тялото е комплексна, тя минава през много неща. Един от пътищата до тялото може да бъде храната. Чрез нея освен хранителни вещества в тялото вкарваме абсолютно всичко. Ако вкараме вредни неща, може да очакваме лоши резултати, ако вкарваме полезни за нас неща, можем да очакваме здраве, това сподели Руми Илиева в предаването "Добър вечер, София".

В правилната грижа за нашето тяло е необходимо за внимаваме в конкретни детайли, на пръв поглед почти незабележими, но твърде важни.

Ако не знаеш какво е написано на етикета на опаковката, просто не го ядеш. Хранителните източници от които приготвяме храната може да са плодове, зеленчуци, ядки, семена, месо, мляко, твърди тя. 

Щом при закупуването им сме запознати с информацията на етикета и консумираме прясно приготвената от тях храна, то това би било здравословно и добро за нас.

Друг основен момент е в какво вярваме и каква е нашата нагласа в усвояването на храната, подчерта Руми Илиева. Тя се позова на направено изследване в което се установява, че нагласата повлиява на хормоните ни, върху това как усвояваме храната. Примерът който тя посочи може да проследите в разговора.

"Ако вярваш, че това с което се храниш е нездравословно, това ти влияе много по-зле, отколкото на човек консумиращ същата храна с убеждението, че се храни здравословно", поясни тя.

Как да се предпазим от омагьосания кръг на диетите?

"Ако човек вземе една голяма чиния, диаметър 30 см., половината да я напълни със зеленчуци, но нека изключим шопската салата, защото тя не е зеленчукова, защото от ботаническа гледна точка всичко, което има семенца е плод – домат, краставица, чушка, но именно зеленчуците са храната, която ни дава най-много здраве, те съдържат фибри, витамини и минерали, а калориите клонят към нула. Ако напълните чинията си със зеленчуци, основно зеленолистни – магданоз, копър, лук, броколи, карфиол, моркови, цвекло, зеле, а в другата половина на чинията сложите парче месо, или риба, а в третата половина  сложите ориз или картофи, приготвени с малко мазнина,то ще получите едно доста задоволително хранене, започвайки със салатата. Пробвайте поне за седмица, за да видите как ви се отразява", посъветва Руми Илиева.

"Повечето хора не вярват, че знанието е вътре в тях. Ние не се доверяваме на това, което усеща тялото ни, от коя храна ни е добре, или не добре, а в същото време се доверяваме на статии, изследвания, защото нямаме вяра на себе си", посочи тя.

Да се храним само тогава, когато сме гладни.  Ако се храним планирано, по часове, то нека заменим думичката “Трябва“ с думичката “искам“., съветва Руми Илиева. Тя посочи примери от своя личен опит.

Да се грижим не само за физическото тяло, но и за емоциите си, които също са свързани с храненето.

Когато сме били малки първото нещо, което ни е успокоявало е кърменето. Така от първия ни ден в нас е запечатано, че храната винаги може да ни успокои. Така нареченото "емоционално хранене" е свързано именно с това.

Как да се самонаблюдаваме за да избегнем този капан?

"Първата крачка е да започнем да забелязваме, че това се случва най-често, след като сме го направили. На по-късен етап ще започнем да се хващаме докато го правим и след известно самонаблюдение ще уловим момента преди да започнем да го правим. Как да постъпим след това?

Дишай!

Когато сте изнервени, поемете осъзнато дъх. Единственото нещо, което можем да контролираме в тялото си е дишането, всичко останало се случва автономно и това не е случайно. Когато вдишаме и издишаме осъзнато, лъчът на нашето съзнание и нашето внимание се насочва, концентрира върху дишането. Когато подишам няколко минути, ние "зануляваме" безпокойството, гнева, или друго емоционално състояние и можем да се насочим към това, каква е истинската ни нужда, която да задоволим, без да поемаме излишно количество храна, разкри Илиева.

"От понеделник – няма шега!"

Не отлагай, започни сега, защото ако отлагаш, няма да започнеш никога, съветва тя.

Още интересни аспекти, открийте в разговора на Крис и Деси с Руми Илиева в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

BESCO организира първото издание на "Hall of Fame - Зала на славата на българските предприемачи"

Българската  предприемаческа асоциация (BESCO) организира първото издание на "Hall of Fame -  Зала на славата на българските предприемачи" , което ще се проведе на 11  ноември тази година, съобщиха от неправителствената организация, която  обединява стартъпи, инвеститори, правителство, институции и други  заинтересовани страни, свързани с..

публикувано на 12.08.24 в 16:40

Киберсигурност, или глобален инструмент за наблюдение?

Държавите членки на ООН одобриха вчера първия документ за борба с киберпрестъпността въпреки ожесточената съпротива на защитниците на човешките права, които предупредиха срещу глобален инструмент за наблюдение, предаде Франс прес. След три години преговори и накрая двуседмична сесия в Ню Йорк, "Конвенция на ООН срещу киберпрестъпността" беше..

публикувано на 12.08.24 в 16:07

Поредица от културни събития привличат туристи в Перник

Поредица от културни събития привличат туристи в Перник през август. Графити майстори се включват в разкрасяване на сиви и неприветливи градски пространства в Перник. По повод Международния ден на младежта, талантливите млади артисти целят да направят миньорския град по-красив и по-цветен. Творбите се очаква да бъдат завършени днес (12..

публикувано на 12.08.24 в 12:18

Дигитализация за по-зелен и по-щадящ природата туризъм

Туризмът е свързан с почти всяка сфера на нашия живот, а дигитализацията е много важен инструмент за по-зелен и по-щадящ природата туризъм смята консултантът по проекти Ивайло Кожухаров. Пред Радио София той обясни, че тенденциите, свързани с туризма, са насочени към това той да бъде по-устойчив. По думите му, това се забелязва в редица страни в..

публикувано на 12.08.24 в 10:18

Над 50 падащи метеора на час очакваме в днешния пик

Звездопадът - ежегодният метеорен поток, активен от юли, днес ще достигне своя пик. Спектакълът е един от най-лесните за наблюдаване с невъоръжено око, като хората могат да наблюдават изобилие от ярки сини метеори. Тази година се очакват над 50 падащи метеора на час , а потокът ще продължи до 1 септември . Източникът на Персеидите е..

публикувано на 12.08.24 в 09:53

Полицаи на протест в София

Полицаи от управленията на МВР се събират на протест в София. Те ще изразят недоволство от "безпрецедентен опит за употреба на Министерството на вътрешните работи".  След като президентът Румен Радев посочи за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева,  вътрешният министър Калин Стоянов беше един от първите, които се срещнаха с нея...

публикувано на 12.08.24 в 08:22