Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да постигнем баланс между храната и емоциите?

Руми Илиева: "Вместо да се храниш емоционално, дишай осъзнато."

"Не отлагай, започни сега", съветва тя. Чуйте.

Руми Илиева
Снимка: Радио София

Грижата за тялото е комплексна, тя минава през много неща. Един от пътищата до тялото може да бъде храната. Чрез нея освен хранителни вещества в тялото вкарваме абсолютно всичко. Ако вкараме вредни неща, може да очакваме лоши резултати, ако вкарваме полезни за нас неща, можем да очакваме здраве, това сподели Руми Илиева в предаването "Добър вечер, София".

В правилната грижа за нашето тяло е необходимо за внимаваме в конкретни детайли, на пръв поглед почти незабележими, но твърде важни.

Ако не знаеш какво е написано на етикета на опаковката, просто не го ядеш. Хранителните източници от които приготвяме храната може да са плодове, зеленчуци, ядки, семена, месо, мляко, твърди тя. 

Щом при закупуването им сме запознати с информацията на етикета и консумираме прясно приготвената от тях храна, то това би било здравословно и добро за нас.

Друг основен момент е в какво вярваме и каква е нашата нагласа в усвояването на храната, подчерта Руми Илиева. Тя се позова на направено изследване в което се установява, че нагласата повлиява на хормоните ни, върху това как усвояваме храната. Примерът който тя посочи може да проследите в разговора.

"Ако вярваш, че това с което се храниш е нездравословно, това ти влияе много по-зле, отколкото на човек консумиращ същата храна с убеждението, че се храни здравословно", поясни тя.

Как да се предпазим от омагьосания кръг на диетите?

"Ако човек вземе една голяма чиния, диаметър 30 см., половината да я напълни със зеленчуци, но нека изключим шопската салата, защото тя не е зеленчукова, защото от ботаническа гледна точка всичко, което има семенца е плод – домат, краставица, чушка, но именно зеленчуците са храната, която ни дава най-много здраве, те съдържат фибри, витамини и минерали, а калориите клонят към нула. Ако напълните чинията си със зеленчуци, основно зеленолистни – магданоз, копър, лук, броколи, карфиол, моркови, цвекло, зеле, а в другата половина на чинията сложите парче месо, или риба, а в третата половина  сложите ориз или картофи, приготвени с малко мазнина,то ще получите едно доста задоволително хранене, започвайки със салатата. Пробвайте поне за седмица, за да видите как ви се отразява", посъветва Руми Илиева.

"Повечето хора не вярват, че знанието е вътре в тях. Ние не се доверяваме на това, което усеща тялото ни, от коя храна ни е добре, или не добре, а в същото време се доверяваме на статии, изследвания, защото нямаме вяра на себе си", посочи тя.

Да се храним само тогава, когато сме гладни.  Ако се храним планирано, по часове, то нека заменим думичката “Трябва“ с думичката “искам“., съветва Руми Илиева. Тя посочи примери от своя личен опит.

Да се грижим не само за физическото тяло, но и за емоциите си, които също са свързани с храненето.

Когато сме били малки първото нещо, което ни е успокоявало е кърменето. Така от първия ни ден в нас е запечатано, че храната винаги може да ни успокои. Така нареченото "емоционално хранене" е свързано именно с това.

Как да се самонаблюдаваме за да избегнем този капан?

"Първата крачка е да започнем да забелязваме, че това се случва най-често, след като сме го направили. На по-късен етап ще започнем да се хващаме докато го правим и след известно самонаблюдение ще уловим момента преди да започнем да го правим. Как да постъпим след това?

Дишай!

Когато сте изнервени, поемете осъзнато дъх. Единственото нещо, което можем да контролираме в тялото си е дишането, всичко останало се случва автономно и това не е случайно. Когато вдишаме и издишаме осъзнато, лъчът на нашето съзнание и нашето внимание се насочва, концентрира върху дишането. Когато подишам няколко минути, ние "зануляваме" безпокойството, гнева, или друго емоционално състояние и можем да се насочим към това, каква е истинската ни нужда, която да задоволим, без да поемаме излишно количество храна, разкри Илиева.

"От понеделник – няма шега!"

Не отлагай, започни сега, защото ако отлагаш, няма да започнеш никога, съветва тя.

Още интересни аспекти, открийте в разговора на Крис и Деси с Руми Илиева в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Илиев

"Форум", 21.02.25: Трети отстранен от ОИК районен кмет след последните местни избори

Коментатор във "Форум" днес беше социологът Елена Дариева. Заедно с водещия Константин Лавсов, част от темите, които дискутираха, бяха: -   Общинската избирателна комисия отстрани кмета на район "Слатина" Георги Илиев. След местните избори това е третият отстранен от ОИК районен кмет след Георги Кузмов ("Оборище") и Ясен Русев (район..

публикувано на 21.02.25 в 18:55
Ема Цветанова от

“Писателница” - инициативата, която популяризира творческото писане сред младите хора

“Писателница” е инициатива, която се занимава с популяризиране на творческото писане сред младите хора. Инициативата дава възможност на хора с интерес към творческото писане да проявяват своите заложби. “Винаги съм се интересувала от творческо писане. Още от дете. Търсила съм за себе си възможност да изразя този свой талант, да практикувам този свой..

публикувано на 21.02.25 в 18:10
Георги Вулджев

Бюджет 2025 е като този на служебния кабинет, но с "козметични разлики"

Държавният бюджет за 2025 г. предизвика бурни дебати сред политиците. Той е същият, какъвто беше предложен и от служебния кабинет, с "козметични разлики“, коментира пред Радио София икономистът Георги Вулджев от Клуб за икономика и политика. "Пак са предложени много сериозни увеличения на заплати в публичния сектор, особено в сферата на..

публикувано на 21.02.25 в 17:41
Водещият Боян Бочев с част от Ogi 23

Бандата Ogi 23 празнува 20 години на сцена

Бандата Ogi 23 празнуват 20 години на сцена. “Ogi 23 на 20 години, означава, че и аз съм остарял. Странно е. Не помня, кога е бил първият концерт. Някъде по морето е бил”, казва Христо Донев - Ричи , който е новият саксофонист на групата и който още като тийнейджър ги слуша.  Първата песен на групата се казва “Размисли и страсти”, а в..

публикувано на 21.02.25 в 17:41

Помагат ли новите технологии за интеграцията на хора с увреждания?

Конференция на тема “Хората с увреждания и развитието на новите технологии – възможности, рискове и перспективи“ се проведе днес в София, организирана от Глобалното движение за хора с увреждания. Специален гост на събитието беше председателят на Европейския икономически социален комитет Шеймъс Боланд. Как технологиите променят живота на..

публикувано на 21.02.25 в 17:33
Копривщица е едно от огнищата на българското Възраждане

Фестивалът “Зимна приказка в Копривщица” събира почитатели на традициите

На 1 и 2 март в единствения град-музей в България - гр. Копривщица, ще се проведе мини фестивалът “Зимна приказка в Копривщица” .  “Фестивалът трябваше да се проведе през декември, около Коледните празници, но поради забавяне на финансирането му, се отлага за началото на март”, разказва Стоян Павлов - председател на Народно читалище “Хаджи Ненчо..

публикувано на 21.02.25 в 16:31
Пламен Димитров

Пламен Димитров: САЩ и Европа вече имат различна визия за международния ред

Има сигнали за нов световен ред и пренареждане след провелата се конференция по сигурността в Мюнхен и изказванията на вицепрезидента на САЩ Джей Ди Ванс, който в речта си показа ясно, че Америка на Тръмп се отвръща от Европа. Темата коментира пред Радио София Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество. "Ако преди 20 януари,..

публикувано на 21.02.25 в 15:53