Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив - културен европейски център

Снимка: Иван Мандевски

През 2024 година се навършват 39 години от създаването на инициативата "Европейска столица на културата" (ЕСК) и 10 години от обявяването на Пловдив за ЕСК за 2019 г. През 1985 г. тогавашният министър на културата на Гърция – Мелина Меркури се застъпва за избора на Европейски град на културата и първият носител на титлата става Атина. 14 години по-късно инициативата вече носи името Европейска столица на културата и се превръща в основно средство за изразяване на богатството на европейската културна идентичност. Подробности разказа Виктор Янков, експерт "Проекти и събития" във Фондация "Пловдив 2019".

"Това, което със сигурност можем да кажем е, че за Европейска столица на културата Пловдив е ясен пример. Постоянното, правилно финансиране към културния сектор чрез публични средства променя не само градската среда, но и имиджа на един град. Отваря го много към света, развива местните сцени, местните публики, а също така и териториите на един град", отбеляза той.

По думите му постоянството, което градът е показал са утвърдили това, Пловдив да бъде Европейска столица на културата. Това вече е разпознаваем знак за много гости и независими частни културни оператори в България.


"Ние се стремим да правим нови формати, да направим града по-привлекателен и това го виждам при колегите от другите градове. Следващият български град ще бъде 2032 година и вярвам, че това ще бъде голямо предизвикателство. Важно е да кажем, че Европейска столица на културата не е финансов механизъм на ЕС.", каза Янков.

Той посочи, че културата променя градската психология и се получават нови "топоси". Освен това отбеляза, че на национално ниво се забелязва хронично недофинансиране на културата. Често Министерство на културата говори като социално министерство, както и на културния сектор се гледа като на нещо онаследено преди 1989 година, кое то трябва да издържаме, коментира Янков.

"Този модел на публично-частни партньорства в културата по никакъв начин не е порочен. Примерите в цяла Европа са красноречиви. Ние стимулираме това повече от 10 години", сподели той.  

И добави, че секторът е жив, динамичен и стои със самочувствие в цялостната градска икономика. Освен това Пловдив е все по-разпознаваем с различните събития, които са се провели. Янков отбеляза, че има няколко линии на дейност през годината, като най-важната от тях е тази, с която се търсят събития за "големия културен гръбнак" на Пловдив. Тази година ще стартира и нещо ново - тематичен механизъм за финансиране на културни събития и проекти, търсещи връзка между култура и екология. През септември повече от 20 музиканти ще свирят на ул. "Иван Вазов" в града.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Временно спират строежа до бл. 18 в ж.к. "Зона Б-5"

Протестни действия, скандиране и гражданско несъгласие частично блокираха движението в понеделник на улица „Охридско езеро“ в жилищния квартал „Зона Б-5“. Причината – притеснение и недоволство от страна на жителите от блок 18. По думите им зелената площ срещу жилищната сграда е изкупена от частен инвеститор, като е предвидено на мястото да се..

публикувано на 13.08.24 в 14:59
Йордан Камджалов

"Музикална магия" представя имена на бележити композитори

Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов продължават националното турне "Музикална магия". Солист на концертите в тази впечатляваща програма е феноменалният кларинетист Атанас Маринов, българин, живеещ в Швейцария, подкрепен от фондация "Йордан Камджалов". Ценителите на музиката се наслаждават на шедьоври от класиката и романтизма. Йордан..

публикувано на 13.08.24 в 13:04
Борис Костадинов - директор

Проверяваме пациентското си досие през мобилен телефон от септември

От 1 септември здравноосигурените ще имат достъп до пациентското си досие през мобилен телефон, без да е нужен квалифициран електронен подпис. За целта хората трябва да посетят офис на РЗИ, на Здравната (НЗОК) каса или на "Информационно обслужване". При осигурен такъв достъп те ще получават напомнящо известие на какви профилактични прегледи имат..

публикувано на 13.08.24 в 12:52
Джордж Харисън и Пол Маккартни

Ако детето си служи с предпочитаната ръка, ще се справя по-добре

Точно преди 40 години Международната конфедерация на леворъките хора обявява 13 август за техен празник , в знак на протест срещу десноръките, които често ги приемали за странни. Днес се знае, че те са 10-15% от хората , а това никак не е малко. Десетки проучвания показват, че леворъките са по-креативни, гневят се по-лесно, но и..

публикувано на 13.08.24 в 11:29
Диана Андреева

Промените в Закона за предучилищното и училищно образование нарушават правата на децата

Промените в Закона за предучилищното и училищно образование , гласувани от парламента на 7 август т.г., са популистки и нарушават правата на децата. Текстовете са неясни и подлежат на широко тълкувание, което позволява използването им като средство за натиск срещу всеки човек и гражданска организация, смятат от Националната мрежа за децата..

публикувано на 13.08.24 в 09:36

Отново горещини

Днес ще бъде слънчево, след обяд и горещо с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър с източна компонента. Максималните температури ще са между 35° и 40°, в София - около 35° . По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от югоизток. Максималните температури ще са между 30° и 34°...

публикувано на 13.08.24 в 07:20
инж.Недислав Веселинов( в средата)  с Роман и Яна

Пикът на Персеидите ни очаква днес

Звездният пик на Персеидите предстои тази вечер. За събитието разказа в предаването "Добър вечер, София", инж. Недислав Веселинов. "Тази вечер ще можем да наблюдаваме по 60 падащи звезди на час, посочи той и обясни, че източник на персеидите е прах от кометата "Суифт Тътъл", която на всеки 130 години обикаля слънчевата система, попадайки в близост..

публикувано на 12.08.24 в 17:33