Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Музикална магия" представя имена на бележити композитори

Йордан Камджалов
Снимка: БГНЕС

Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов продължават националното турне "Музикална магия". Солист на концертите в тази впечатляваща програма е феноменалният кларинетист Атанас Маринов, българин, живеещ в Швейцария, подкрепен от фондация "Йордан Камджалов". Ценителите на музиката се наслаждават на шедьоври от класиката и романтизма. Йордан Камджалов е диригент с впечатляващи изяви на три континента. Учи дирижиране при проф. Васил Казанджиев в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София и в Музикалната академия "Ханс Айслер" в Берлин, специализира в майсторски класове на диригенти от световна величина. Лауреат на редица международни конкурси, през 2011 г. Йордан Камджалов е избран с пълен консенсус за Генерален музикален директор и главен диригент на Хайделберг, а от 2018 г. е Музикален директор и главен диригент на Хърватската национална опера и филхармония в Риека. Той разказа подробности пред Радио София.

Какъв е бил интересът на местните хора към концертите?

"Турнето минава блестящо, залите са пълни навсякъде. За нас винаги остават изненада така наречените "малки градове", които продължават да ни респектират с тяхното отношение. Там залите се напълват по-бързо, което е един особен феномен, достоен за изследване. Българинът е жаден, продължава да е жаден за красиво, за смислено, за вдъхновяващо преживяване. Тези концерти категорично такива. Изпълняваме шедьоври от цяла Европа, аз наричам тази програма една "почти новогодишна програма", където са събрани само виртуозни и вдъхновяващи творби, които вадят хората от характерната за началото на 21 век депресивност на нашето общество. Успехът е пълен и не мога да повярвам, че българският дух е сломен и, че културата все още е хляб за душата на всички кътчета на България", каза той.

По думите на Камджалов ключът към успеха на един талант е да не му бъдат поставяни рамки. Когато се даде свобода на един човек, той започва да надскача себе си, сам, доброволно, подчерта той. И отбеляза, че епохата на диктатурата е отминала и вече сме в епохата на комуникацията. Импровизационността и свободата е точно онова, което заразява, което надскача академизма, но е стъпила върху академичността, каза музикантът.

"Връзката между класика, джаз и фолклор - възникват едни магически неща, които и по учебник не могат да станат. Радвам се, че познавам такива музиканти, които продължават да обикалят България. През септември имаме още три концерта и нека да заповядат хората!", сподели Камджалов.

Той сподели, че предстоят две изключителни събития през 17 и 20 септември. На 17-и ще се проведе галаконцерт на лауреатите на площада пред храм-паметника "Св. Александър Невски", а на 20-и септември в Зала "България" ще бъдат отбелязани 200 години от рождението на композитора Брукнер заедно с Плевенската филхармония.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Надежда Тодоровска

Концерт за София организират в НМА "Проф. Панчо Владигеров"

В предаването "Радиокафе" разговаряме с д-р Надежда Тодоровска от фондация "Венцислав Янков" за личността на големия български пианист и предстоящия концерт за София, който ще се състои на 18 септември. Какво е най-важно хората да знаят за личността на Венцислав Янков? "Той беше космополитен човек и според днешните измерения – мега..

публикувано на 16.09.24 в 14:49
Личи си, че Мирослава Мерекьова обича София

Трима Мерекьови подреждат 75 творби в изложба с акцент за София

Време е почитателите на изобразителното изкуство да се запознаят и добре да запомнят фамилията Мерекьови. Трима творци с тази фамилия дават възможност това да стане по най-подходящия и приятен начин – с изложба. Тя находчиво е озаглавена „ТриМа“ и се открива на 17 септември от 19:00 ч. в галерията на ул. „Оборище“ 5. А триМата са..

публикувано на 16.09.24 в 14:25
Снимка: Vivacom Art Hall Oborishte 5

Изложбата "Ключът е любовта: Отвъд видимото“ акцентира върху пътната безопасност

На  16 септември от 18:30 ч. в галерия на "Оборище" 5  ще бъде открита благотворителната изложба с творби на Ани и Явор  "Ключът е любовта: Отвъд видимото“ .  Това е втората изложба, създадена да продължи наследството на Анна-Мария Малчева и Явор Стоянов, чийто живот беше отнет на 8 май 2023 г., при пътен инцидент,  докато пресичаха пешеходна..

публикувано на 16.09.24 в 14:05

"SEVI" е на крачка от номинация за "Грами" за най-добро алтернативно изпълнение

SEVI са Светлана Близнакова-SEVI, Рали Велинов, Петър Петров и Stone Angel. Утвърдени като една от най-успешните рок групи в България, музикантите от SEVI бързо привличат вниманието с оригиналния си, разпознаваем звук, силните женски вокали и мелодични песни, които често звучат по радиото. Бандата все още няма номинация за Грами , но е била..

публикувано на 16.09.24 в 13:35

Свободен час = празник на доброто

Още към края на първия учебен ден деца и младежи ще имат свободен час. Въпреки че, говорейки за класове и училище този израз има свой смисъл, "Свободен час" всъщност се казва фестивалът на младежкото доброволчество , организиран от „TimeHeroes“. В третото издание са предвидени ще участват 11 неправителствени организации, подкрепящи..

публикувано на 16.09.24 в 11:48
Снимки: Александра Илиева

Васил Терзиев с поздрав в двора на гимназията, която е завършил

Дворът на Първа английска гимназия и 112-о иновативно училище „Стоян Заимов“ беше изпълнен с хора, усмивки, цветя и балони. След поздравите учители, ученици и родители чуха и словото на столичния кмет Васил Терзиев. Той е възпитаник на езиковата гимназия. Терзиев пожела на всички ученици да не си губят времето, да градят приятелства и да..

публикувано на 16.09.24 в 10:52

7 хиляди откриха учебната година в 18-о СОУ "Уилям Гладстон"

Едно от столичните училища, които години наред се радват на силен интерес от родители и ученици, е 18-о СОУ "Уилям Гладстон" . Тази година школото изпревари делничния понеделник и откри учебната година точно на 15-и, въпреки че беше неделя. "За откриването дойдоха около 7 хиляди души – деца, родители, посланици, партньори. Тържеството е..

публикувано на 16.09.24 в 10:04