Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дори в горещините

Пийте топла, а не студена вода

Минералната вода в София е естествено топла
Снимка: БГНЕС

Топлата вода е едно от най-важните средства за хидратиране и прочистване на организма. Дори през лятото топлата вода върши чудеса.

Здравните специалисти препоръчват сутрин на гладно да се изпие чаша топла вода. А през деня лекарите препоръчват да се приемат от 11 до 16 чаши вода в зависимост от начина на живот и нуждите на тялото.

Древната индийска наука за здраве и дълголетие Аюрведа препоръчва водата да не се пие студена, а топла, погрешно е да се смята, че студената вода е добър начин за хидратиране и разхлаждане.

Студената вода нарушава храносмилането, може да доведе до болки в гърлото, забавя ритъма на сърцето, възпрепятства хидратирането в горещите дни, свива кръвоносните съдове, отслабва имунната система.

Топлата вода помага за отпускане на запушените синуси и дори за облекчаване на синусово главоболие, облекчава възпалението, причинено от натрупване на слуз. Чаят например осигурява бързо, трайно облекчение от хрема, кашлица, възпалено гърло и умора.

Пиенето на топла вода подпомага функциите на храносмилателната система. Тъй като водата се движи през стомаха и червата, тялото е по-способно да елиминира отпадъците. Тъй като пиенето на топла вода подобрява функциите на централната нервна система, това ще повлияе и на нивата на стрес.

Въпреки че няма категорични доказателства за ползите от пиенето на топла вода в това отношение, приемът на повече вода като цяло може да помогне за защита на бъбреците, като разрежда отпадъчните материали в кръвта, пояснява още БГНЕС. Хидратирането е важно в борбата с възпалението, поддържане на ставите и дори превенцията на подагра.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва "Панагия" в Кюстендил

На 15 август православните християни отбелязват “Успение на Пресвета Богородица”, а Кюстендил традиционно отбелязва “Панагия” - Въздигане на хляба . Събитието се прави ежегодно от 2008 година и се организира от община Кюстендил и Архиерейското наместничество в града. Празникът е в две части, обясни пред БНР-Радио София Емануела..

публикувано на 14.08.24 в 09:42
Време е за сладолед, и то на сянка

До 35° в София, малка вероятност за дъжд

И днес ще бъде слънчево. След обяд над западната половина от страната ще има временни увеличения на облачността, но само на изолирани места в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са от 30° - 32° в Източна България до 37° - 39° в Западна..

публикувано на 14.08.24 в 07:20

Община Ихтиман празнува

Община Ихтиман отбелязва празника си с множество събития. Честванията започнаха на 9 август с изложба „Моят роден край на книга – страници в рисунка“ на децата от Школата по изобразително изкуство ЦПЛР – Ихтиман. На 14 август предстои лятно кино на централния площад, с прожекция на филма „Уроците на Блага“. Кулминацията на празника е на 15 август –..

публикувано на 13.08.24 в 17:05
Богомил Николов

Какви са предимствата при използването на Европейска здравно-осигурителна карта?

Летният сезон, предстоящата учебна година и сезонната работа на българи в чужбина – време, в което Европейска здравна карта може да бъде от помощ при нужда от спешна здравна грижа. Богомил Николов - изпълнителен директор "Активни потребители" разказа в предаването “Ритъмът на столицата“ по Радио София, какво представлява Европейската..

публикувано на 13.08.24 в 16:00

Временно спират строежа до бл. 18 в ж.к. "Зона Б-5"

Протестни действия, скандиране и гражданско несъгласие частично блокираха движението в понеделник на улица „Охридско езеро“ в жилищния квартал „Зона Б-5“. Причината – притеснение и недоволство от страна на жителите от блок 18. По думите им зелената площ срещу жилищната сграда е изкупена от частен инвеститор, като е предвидено на мястото да се..

публикувано на 13.08.24 в 14:59
Йордан Камджалов

"Музикална магия" представя имена на бележити композитори

Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов продължават националното турне "Музикална магия". Солист на концертите в тази впечатляваща програма е феноменалният кларинетист Атанас Маринов, българин, живеещ в Швейцария, подкрепен от фондация "Йордан Камджалов". Ценителите на музиката се наслаждават на шедьоври от класиката и романтизма. Йордан..

публикувано на 13.08.24 в 13:04
Борис Костадинов - директор

Проверяваме пациентското си досие през мобилен телефон от септември

От 1 септември здравноосигурените ще имат достъп до пациентското си досие през мобилен телефон, без да е нужен квалифициран електронен подпис. За целта хората трябва да посетят офис на РЗИ, на Здравната (НЗОК) каса или на "Информационно обслужване". При осигурен такъв достъп те ще получават напомнящо известие на какви профилактични прегледи имат..

публикувано на 13.08.24 в 12:52