Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАРОК награди организации и институти за принос към достъпа на млади хора до култура

Фондация "Енчо Керязов" получи наградата в категория "Културна организация"
Снимка: БАРОК

В рамките на X Национална конференция „Достъп на младите хора до култура” Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт връчиха наградите „ПроКултура“ за принос на различни институции и личности.

"Кампанията има история. Още през 2013 г. беше сформирана работна група и излязохме с декларации относно достъпа на младите хора до култура. Тогава към нас се присъединиха 10 държавни агенции и министерства, десетки общини – припомни пред БНР-Радио София проф. Момчил Георгиев, генерален секретар на БАРОК. – Оттогава досега конференцията е едно от нещата които правим."

Организацията следи работата на държавни, общински и частни институти, читалища, музикални и танцови формации, граждански организации и фестивали.

"За изминалото време бяха приети някои нормативни документи, но все още говорим за ваучери в областта на културата. На места липсва взаимодействие между по-малки организации и държавни институции. Парадоксално е, но за деца и ученици от школи и училища по изкуствата все още невинаги има свободен вход до държавни и общински театри и музикални институти. Става дума за бъдещите професионалисти в културата", изтъкна проф. Георгиев.

Той коментира и част от наградените тази година.

А по категории те са:

  • Категория „Цялостен принос“

Наградата се присъжда на г-жа Снежана Полихронова-Кърнолски за дългогодишна, целенасочена и резултатна работа за развитието на творческата култура и музикалния талант на деца и младежи. Наградата бе връчена по време на спектакъла, посветен на 30 години Вокална студия „Дъга“ на 30 март 2024 в гр. София.

  • Категория „Държавен културен институт“

Наградата се връчва на Държавен куклен театър Пловдив за постоянно развитие на дейности и инициативи, разширяващи достъпа на младите хора до култура, освен чрез насочени към млада публика представления, и чрез фестивали, пленери, изложби, въвеждане на нови жанрове и предоставяне на сцена на творци със специални потребности.

Диплома за отличие се присъжда на Драматично-куклен театър – Силистра.

  • Категория „Общински културен институт“

Наградата се връчва на Капански ансамбъл – Разград за реализирането, предлагането и популяризирането на фолклора и фолклорните традиции неспирната работа по развитието и споделянето на националния фолклор чрез Детски фолклорен ансамбъл „Лудогорче“ и Средношколска танцова формация „Лудогорска младост“, както и реализирането на тематични образователни концерти в рамките на един учебен час.

Дипломи за отличие се присъждат на:

ОП „Младежки център – Хасково“ и ОП „Международен младежки и културен център – Бургас“.

  • Категория „Културна организация“

Наградата „ПроКултура‘2023-2024“ се присъжда на Фондация "Енчо Керязов" за създаването, поддържането и разширяването на приобщаваща и подкрепяща среда за развитие и изява на талантливи млади хора чрез материални стимули, участие в един от най-мащабните спектакли „Нощ на звездите“ и менторство от изтъкнати професионалисти и творци.

Дипломи за отличие се присъждат на:

Фондация "Град и посоки" – Варна, Музикален център Art Libitum, СНЦ „Международен куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много“, Сдружение „НЕПОЗНАТИТЕ-ПЛОВДИВ“

  • Категория „Читалище“

Наградата се връчва на НЧ „Просвета 1870“ – Свиленград за приноса към разширяването на достъпа на младите хора до култура чрез поддържането и развитието на детски танцов и театрален състави, фолклорна група, детски духов оркестър, детска вокална група и рок група. Активна културна дейност развива и филиалът на читалището в Одрин.

Дипломи за отличие се връчват на:

НЧ "Съгласие 1869" – Плевен, НЧ "Шалом Алейхем 1945" – Пловдив, НЧ „Любен Каравелов 1897“ – Куртово Конаре.

  • Категория „Гражданска организация“

Наградата се присъжда на Международна балетна  асоциация „САРА-НОРА ПРИМА” за организацията и провеждането на Международен балетен конкурс „Сара-Нора Прима” и балетна академия „Sara-Nora Master” в гр. Бургас на сцената на Държавна опера Бургас и стимулирането на участниците, освен чрез финансови награди, чрез осигуряването на гастроли и договори за професионални ангажименти.

  • Категория „Медия“

Наградата се връчва на Българско национално радио Бургас за цялостната дейност на обществената медия, насочена към представянето на културни събития, автори и творци и по-конкретно за конкурса „Приказни истории с БНР Бургас“, в която участват със свои истории деца и младежи на възраст от 5 до 18 г. и издаването на сборник с най-интересните творби и авторски рисунки, които от септември ще бъдат достъпни в училищни библиотеки и детски отдели на библиотеки в търсене на нови читатели.

  • Категория „Община“

Наградата се връчва на Община Сливен за постоянните усилия, насочени към разширяването на достъпа на младите хора до култура чрез подкрепата на множество проекти и инициативи, както и чрез разработването и прилагането на стратегии в тази посока.

С почетна грамота за принос са отличени Община Силистра и Община Троян. 

  • Категория „Училище“

Награда се връчва на Национално училище за фолклорни изкуства "Широка лъка" за над половин-вековното следване на мисията да образова, подготви професионално и мотивира за последващо развитие в областта на изпълнителското изкуство своите възпитаници, като създава възможности за участие на сцена, майсторски класове, конкурси и др.; демонстриран стремеж да се търсят съвременни решения за образователните очаквания на учениците, както и да получат адекватна подготовка за бъдещата им успешна професионална реализация, отговаряща на тенденциите в световното изкуство.

Дипломи за отличие се връчват на:91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“, СУ „Христо Ботев“ – Нова Загора, ОУ „Иван Вазов“, с. Дебнево.

  • Категория „Детска градина“

Наградата се присъжда на ДГ 12 „Радост“ – гр. Перник за инициативата на партньорство с Регионален исторически музей – Перник, посредством която се осъществяват интерактивни беседи за опознаване на културно-историческото наследство, обреди и обичаи, народното творчество.

Диплома за отличие се връчва на ДГ 14 „Дружба“ – гр. Варна.

  • Категория „Фестивал“

Наградата се връчва на Празници на изкуствата АПОЛОНИЯ за 40-годишните приемственост и нестихващ стремеж да отговарят на културните небходимости на публики от всички възрасти, различен социален статус, различни краища на страната и света, постоянни търсения за предоставяне на нови форми на възможност за изява на творци от всички възрасти, във всички жанрове на изкуството.

Дипломи за отличие се връчват на:

Международен фестивал на музиката и изкуствата JAM ON THE RIVER, организиран от СНЦ "Изкуство край реката" в село Дебнево, Община Троян. Фестивалът ще получи подкрепа от Граждански институт и ПроАктивни Решения ЕООД за въвеждането на конферентен модул в рамките на фестивала, посветен на иновациите в областта на културата.

Фестивал „Реките на града – Габрово – Младежки случки срещу течението“, организиран от Младежки център – Габрово, с подкрепата на Община Габрово.

Фестивал „ИМÀГО – Време за полет“, организиран от сдружение “Асоциация на частните театрални школи” в партньорство с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“

Международен детски фестивал „Корабът на изкуствата“ – Поморие, организиран от ЦПЛР „Общински детски комплекс Поморие“.

Чуйте разговора на Лили Големинова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Lomovera

Фотографията като психологически помощник за емоционално изразяване

Фотографията може да бъде психологически помощник за емоционално изразяване. Фотографията често се преплита с психологията, смята фотографът и обучител Вера Гоцева – Lomovera. Споделя, че във всичките си фотографски занимания поставя на фокус човека. „Човекът не просто като обект на снимка, а по-скоро човекът като индивидуално същество, което..

публикувано на 14.08.24 в 12:16

Започва "Панагия" в Кюстендил

На 15 август православните християни отбелязват “Успение на Пресвета Богородица”, а Кюстендил традиционно отбелязва “Панагия” - Въздигане на хляба . Събитието се прави ежегодно от 2008 година и се организира от община Кюстендил и Архиерейското наместничество в града. Празникът е в две части, обясни пред БНР-Радио София Емануела..

публикувано на 14.08.24 в 09:42
Минералната вода в София е естествено топла

Пийте топла, а не студена вода

Топлата вода е едно от най-важните средства за хидратиране и прочистване на организма. Дори през лятото топлата вода върши чудеса. Здравните специалисти препоръчват сутрин на гладно да се изпие чаша топла вода . А през деня лекарите препоръчват да се приемат от 11 до 16 чаши вода в зависимост от начина на живот и нуждите на тялото...

публикувано на 14.08.24 в 08:06
Време е за сладолед, и то на сянка

До 35° в София, малка вероятност за дъжд

И днес ще бъде слънчево. След обяд над западната половина от страната ще има временни увеличения на облачността, но само на изолирани места в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са от 30° - 32° в Източна България до 37° - 39° в Западна..

публикувано на 14.08.24 в 07:20

Община Ихтиман празнува

Община Ихтиман отбелязва празника си с множество събития. Честванията започнаха на 9 август с изложба „Моят роден край на книга – страници в рисунка“ на децата от Школата по изобразително изкуство ЦПЛР – Ихтиман. На 14 август предстои лятно кино на централния площад, с прожекция на филма „Уроците на Блага“. Кулминацията на празника е на 15 август –..

публикувано на 13.08.24 в 17:05
Богомил Николов

Какви са предимствата при използването на Европейска здравно-осигурителна карта?

Летният сезон, предстоящата учебна година и сезонната работа на българи в чужбина – време, в което Европейска здравна карта може да бъде от помощ при нужда от спешна здравна грижа. Богомил Николов - изпълнителен директор "Активни потребители" разказа в предаването “Ритъмът на столицата“ по Радио София, какво представлява Европейската..

публикувано на 13.08.24 в 16:00

Временно спират строежа до бл. 18 в ж.к. "Зона Б-5"

Протестни действия, скандиране и гражданско несъгласие частично блокираха движението в понеделник на улица „Охридско езеро“ в жилищния квартал „Зона Б-5“. Причината – притеснение и недоволство от страна на жителите от блок 18. По думите им зелената площ срещу жилищната сграда е изкупена от частен инвеститор, като е предвидено на мястото да се..

публикувано на 13.08.24 в 14:59