Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се биомаркерната диагностика да се предвиди в бюджет-2025 на НЗОК

Ангелина Бонева

Сдружението за развитие на българското здравеопазване(СРБЗ) организира кампания за повишаване информираността за биомаркерите при диагностика на онкологичните заболявания. Тя цели да се обърне внимание, че единствено в нашата страна, тези изследвания не се покриват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Организаторите биха искали да предизвикат по-широк отзвук на проблема, за да може тези изследвания да бъдат включени в следващия рамков договор, а не да се заплащат от пациентите.

„Към настоящия момент НЗОК заплаща за лечение на онкологични заболявания 40 лекарствени продукта с 56 индикации, представляващи прицелни или имунотерапии. Те са значително по-ефикасни при лечение на тумори със специфични генетични мутации и затова не могат да бъдат предписани и приложени на пациентите без предварително да бъдат извършени специални изследвания – т.нар. биомаркерна диагностика.
На практика пациентите не могат да получат нито един от тези 40 лекарствени продукта, ако предварително не се направят един или няколко от необходимите биомаркерни теста, нужни, за да се избере най-подходящата за съответния пациент терапия. НЗОК обаче заплаща само 1 тест за рак на гърдата“, пишат в своя позиция от СРБЗ до Надзорния съвет на здравноосигурителната институция.

"Такова изследване може да покаже какво би помогнало на пациента, ако има онкологична диагноза, да се помогне за ремисии, „да се приспи“ заболяването, страничните ефекти да се сведат до минимум – обясни пред БНР-Радио София Ангелина Бонева, член на УС на СРБЗ. – При правилна терапия - дори и тя да е тежка, резултатите ще са добри. Държавата трябва да спре да изнудва фирмите на даряват и да поеме своите отговорности и ангажименти към хората."

Бонева отбеляза значението на лекуващия специалист при назначаването на диагностични методи и лечение. По думите ѝ , в зависимост от заболяването, различните биомаркери струват между 200 до 5000 лева.

"На фона на близо милиард лева за онкозаболявания, не са много 10 милиона за биомаркерна диагностика, която е без аналог. Дори и да се отрази на бюджета, това ще е оправдано с резултатите, които ще се постигнат. По темата дискусиите станаха особено активни тази година. Очакваме реакция и резултати от институциите."

Чуйте разговора на Невена Николова


  • БНР-Радио София получи и отговор на НЗОК по темата.
В него се казва:

„През м. юни 2024 г. Националната здравноосигурителна каса започна консултации и премина към разработването на процедура за осъществяване, отчитане и заплащане на изследвания на биомаркери за солидни тумори и хематологични заболявания.

Към момента текат разговори и обмен на информация с експертните съвети по Медицинска онкология, Клинична хематология, Медицинска генетика и Обща и клинична патология, във връзка с предложението на НЗОК за въвеждането на нова амбулаторна процедура. В обсъжданията ще се включат и експертите от Министерство на здравеопазването, а на по-късен етап и представители на заинтересованите организации и Българския лекарски съюз като договорен партньор за подписване на анекс към Националния рамков договор. 

Целта е повече ефективност при лечението на здравноосигурените лица със злокачествени заболявания, обективност и достъпност на диагностиката, която към момента се спонсорира от фармацевтичната индустрия или се заплаща от пациента, включително повече прозрачност и икономическа целесъобразност, свързана с ограничаване на разходите за по-скъпите лекарствени продукти. След оценка на бюджетното въздействие и при възможност, средствата за финансиране на биомаркерната диагностика ще бъдат заложени в проекта за бюджета на НЗОК за 2025 г.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-влиятелният фестивал за дизайн на герои гостува с второ издание

През миналия септември Варна бе домакин на първото българско издание на най-влиятелния световен фестивал за дизайн на герои и персонажи - PICTOPLASMA . След фестивала в Берлин и непосредствено преди конференцията в Ню Йорк форумът "Пиктоплазма България" представи български дизайнери и артисти и тяхното творчество. Сега PICTOPLASMA се завръща във..

публикувано на 22.08.24 в 19:25

В Кюстендилско глобяват за неправомерно ползвана питейна вода

В община Кюстендил вече се налагат глоби при ползване на питейна вода за напояване на градини в частни имоти. Това стана ясно по време на работна среща, свикана при областния управител Александър Пандурски по проблемите с водоподаването в региона. Санкцията при подобно нарушение започва от 50 лева. На този етап глобените, че поливат с питейна..

публикувано на 22.08.24 в 16:06

Ремонтират 30 входа на студентски общежития, половината от тях - в София

Университетите вече участват в програма с 200 млн. лв. за ремонтиране на студентските общежития и затварят свои блокове, за да може да има процедури и да се сключват договорите за ремонтите. Освен, че увеличи средствата по програмата, Министерският съвет удължи и нейното действие с една година - до края на 2027 г. Въпреки..

публикувано на 22.08.24 в 15:59
Юлиян Петров

Юлиян Петров: НВО след IV и след X клас имат статистически характер, излишно натоварват

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" направи анализ на предлаганото учебно време за предстоящата учебна 2024/2025 година. Експертите към профсъюза напомнят, че традиционното начало на учебната година е на 15 септември . И настояват при определяне продължителността на ваканциите да се отделят почивните дни и официалните празници, за..

публикувано на 22.08.24 в 14:58

Изложение за съвременно изкуство представя най-актуални визуални артисти

София се присъединява към големите европейски и световни центрове, домакини на атрактивни международни изложения за съвременно изкуство. Sofia Art Fair ще се проведе от 3 до 6 октомври във форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк.   В отличителното за България изложение, ще участват галерии и колективи, които представляват над 70 автори,..

публикувано на 22.08.24 в 14:40
Кадър от филма

Седмица за почит към приноса и таланта на Ален Делон в Дома на киното

От 23 до 27 август, Домът на киното в София организира седмица за почит към приноса и таланта на Ален Делон в 7-то изкуство с панорама от емблематични негови филми. Такава селекция от негови филми излъчва и Българската национална телевизия. В програмата на тематичната седмица са подбрани заглавия от филмографията на Ален Делон, в които му партнират..

публикувано на 22.08.24 в 14:08

Изложба, вдъхновена от разговори на художници със затворници

Изложба, създадена след срещи на художници със затворници, ще бъде подредена в галерия "Доза" от 26 август до 14 септември.  Експозицията е озаглавена "Между обитатели (Изкуство от затвора)" и е курирана от Цветелина Анастасова, съобщават организаторите, цитирани от БТА. Със свои творби в събитието участват Антония Колева-Нитра, Драгомир..

публикувано на 22.08.24 в 13:05