Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво казва сатиричната журналистика и на какво се смее?

Михаил Вешим
Снимка: Ани Петрова

Наскоро беше свален сатиричен сайт, който иронизира част от политическия елит. Това е отправна точка, която повдига въпросите за важността и ролята на сатиричната журналистика, какво казва и на какво се смее, какви образи използва и как се различава от преди и сега в чувството си на хумор? По темата говори българският писател Михаил Вешим.

"Имам 40 и повече години стаж в сатиричния вестник "Стършел" и сме минали през различни периоди. Преди 1989 година знаете, че не беше възможно изобщо да има политическа сатира. Ако можеше да се осмиват политиците, това бяха западните политици. Можеше да се рисува Рейгън, но не и Тодор Живков. Да се пишат памфлети срещу капитализма, но не и срещу социализма. След промените, разбира се вече имаме свобода на словото и тогава беше един разцвет на сатирата. Сатирата тогава се превърна в едно много мощно оръжие за промените. И тогава след 10 ноември 1989 година избуяха много сатирични издания. Имаше по едно време 15 хумористични вестника, телевизионни предавания и др", сподели Вешим.

Той посочи, че политическата сатира от печатните издание се е пренесла в социалните мрежи. Но там не могат да се откроят автори, макар да има остроумни неща, защото авторът е полу-анонимен и не е ясно творбата негова ли е, или я е взел отнякъде. Социалните мрежи не са достоверен сатиричен източник, категоричен е писателят.

Защо политиците се обиждат?

"На ниската култура го отдаваме, на какво друго да го отдаваме. На нашите политици само костюмите им са широко скроени. Вижте там Пеевски и Борисов с какви широки костюми ходят. Истината е, че те са едни тесногръди хора, които не могат да погледнат по-далече от носа си. Те нямат никакво критично мислене за себе си, той затова Борисов подскача на всяка карикатура срещу него. Те нямат чувство за самоирония. Той много се дразни на карикатуристите, че го рисуват дебел. А пък карикатуристът е такова същество, което като види неговият обект на какво се дразни и го засилва това дразнение. И те започнаха да го рисуват още по-дебел, като видяха, че реагира на това нещо. А за Пеевски да не говорим. Разбира се, това са физически портрети, които не са истинска сатира. С недостатъците на хората може да се правят шеги, но не е това истинската сатира", коментира той.

Вешим сподели, че от година на година се наблюдават все по-неинтелигентни хора, които по някакъв начин управляват държавата. По думите му през 90-те години са имали сблъсъци с разни недоволни хора, но никой не е казал, че вестникът ще бъде спрян.

"А сега не мога да си обясня защо ГДБОП ще забранява някакъв сайт. Нужна е някаква интелигентност, за да разбереш какво е пародия и какво е истинска новина. Обаче от полицай каква искаш интелигентност", каза писателят. Той подчерта, че страната ни има куп проблеми:

"А ГДБОП са хванали с някакъв сайт да се занимават. Значи аз не виждам никакъв оптимизъм в цялата тази работа и като гледам как сме се устремили към седмите избори, дето сега викат, че нищо нямало да стане. Ами да прескочим седмите и да вървим направо в осмите", заключи Вешим.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Кметът на Елин Пелин: Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян"

Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян". Това каза кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов. Той обясни, че няма опасност за хората. И посочи, че наред с двете пожарни, много доброволци са се отзовали на призива за помощ. "Има над 150 доброволеца на терен. За жалост обаче, пожарът е на много голямо пространство и вятърът като го..

публикувано на 23.08.24 в 18:08
Скрийншот от видео на пожара близо до Нови хан

Пожар гори във вилна зона "Побит камък" в близост до с. Нови хан

За пожар в близост до село Нови хан, съобщиха от община Елин Пелин във Фейсбук. От Областната дирекция на МВР - София обясниха, че пожарът е във вилна зона "Побит камък". Общо три екипа на пожарната извършват действия по погасяване на пламъците, съобщиха от ОДМВР. Междувременно кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов съобщи за БНР, че вече е..

публикувано на 23.08.24 в 17:06

"Българската политическа почва" - втора книга от политолога Димитър Ганев

„Българската политическа почва - пластове на националната политическа култура“ е втората книга на политолога и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Димитър Ганев. В нея той търси корените и историческите фактори, които обуславят посоката на развитие на политическите процеси у нас от Освобождението до днес? „Всяка една..

публикувано на 23.08.24 в 16:29

Прочит на политическата ситуация от седмицата

Каква беше политическата ситуация през изминалата седмица, коментар направи адв. Николай Хаджигенов. Той заяви, че: "Политическата ситуация не е изненада, а е следствие на действията, или бездействията на купища пишман политици, които смятат, че сутрин слънцето изгрява заради тях, без дори да имат ясната представа, че то всъщност изгрява..

публикувано на 23.08.24 в 16:03

Закон за криптоактивите ще регулира търговията в България

Министерството на финансите е изготвило проект на Закон за пазарите на криптоактиви, с който да се уреди търговията с този тип инструменти. Инициативата идва в отговор на влизащия тази година в сила европейски Регламент за пазарите на криптоактиви (MiCa), който България трябва да транспонира. Той на практика ще положи основите на крипто регулациите..

публикувано на 23.08.24 в 15:40

Изкуството на Георги Янков "Срещу времето"

До 4 септември 2024 г. можете да видите изложбата на Георги Янков „Срещу времето“ в ONE Gallery. Времето е основен аспект на нашето съществуване и неизменен спътник в живота ни, казват организаторите. Пред Радио София художникът Георги Янков, който е и ректор на Националната художествена академия сподели, че именно времето е това, което..

публикувано на 23.08.24 в 14:56

До 31 август номинираме личности, организации или проекти в кампанията "Будител на годината"

До 31 август 2024 г. всеки може да номинира личности, организации или проекти в кампанията "Будител на годината". През 2024 г. инициативата "Будител на годината" отбелязва своето 11-о издание, на 1 ноември. В предложенията за номинации е хубаво да раздадете душата, емоцията и мотивацията за конкретната личност или организация, каза пред Радио София..

публикувано на 23.08.24 в 13:18