Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Другата София, уловена в снимки

Снимка: Панайот Бърнев

Фотоизложба показва София през 70-те години на миналия век. Експозицията е озаглавена "Спирка София ’70" и е с архивни фотографии от Панайот Бърнев. Серията фотографии може да бъде разгледана между 3 септември и 5 октомври в столичната галерия Dot Sofia. Тази изложба ще постави началото на серия от събития, свързани с опознаването и документирането на района, в който се намира сградата, а именно - Стара София, Район "Възраждане" и най-вече Женския пазар. Подробности разказа един от кураторите - Тихомир Стоянов.

 

По думите му изложбата показва едни от най-разказвателните и бележити снимки на известния наш фотограф. Неговата разходка започва през 1975 година от Централна гара, преминава през Лъвов мост, бул. Георги Кирков, ул. Жданов, като след това се появява пред Джамията, ЦУМ, пл. Ленин и завършва около бул. Стамболийски.

"Освен архитектурата ние можем да забележим социалния живот по онова време Имало е много хора по улиците, забързани, пазаруващи, разминаващи се... Има любопитни кадри на наблюдение, хора наблюдават улиците. Като цяло се постарахме да бъде нещо по-интересно и любопитно за зрителите, които искат да надникнат в миналото през периода на 70-те години на миналия век", каза Стоянов.


Бърнев е родом от Свищов, но се пренася със своите родители да живее в София. По време на студентството се запалва по фотографията и това очертава неговата професионална кариера. До края на работния си път работи в киностудио "Бояна". Там той отделя внимание на различни филми и фотоархивът му наброява снимки на от около 7 хиляди филма. По темата се включи и Веселина Сариева.

"Идеята дойде от мен като куратор на колекцията и арт директор на Dot Sofia. Това е нетипична сграда, тя не е галерия, тя е галерия с комерсиални функции, която има желанието да представи и да съхрани миналото на квартала, в който се намира. Това е Женският пазар. Имам удоволствието да сътруднича с човека, който е инициирал този проект от 2019 година, като той беше открит септември миналата година и досега сме правили изложби и сме представяли съвременно изкуство. Една от мисиите ни беше да представим и фотография, която е свързана с региона", каза тя.


Сариева поясни, че с експозицията посетителите не се потапят само в миналото на Женския пазар, но и във визията на един човек, който има съвременен поглед над града. В погледа на камерата му попадат много независими лица от София. Малките събития, движението, социалната картина са едни от визиите, които тя отбеляза като важни.


"Преходът от Централна гара към Лъвов мост е много приятен и човек може да разбере къде се намира и как се случва тази разходка. София е динамична. Гостите, които каним на откриването и изобщо да разгледат изложбата могат да видят огромното количество хора, динамиката на града, пулса му такъв, какъвто е бил през 70-те години. Не мога да кажа, че той е вял, бавен, замислен и отнесен, няма нищо подобно", каза Стоянов.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яница Петкова

Яница Петкова: Напрежението спадна, но проблемът остава

Президентът Румен Радев поздрави Димитър Главчев, че върна папката  със състав на министри за мандата на служебен кабинет, чиято основна задача е провеждането на предсрочните парламентарни избори, които – вече се знае – ще бъдат на 27 октомври. Част от политическите партии още не са изразили отношение към предложения състав, но като че ли..

публикувано на 26.08.24 в 15:10

Филм за Йоргос Гунаропулос на голям екран в Созопол

На 27 август 2024 г., вторник, от 20:30 часа в салона на Лятно кино Созопол точно една година след премиерата си, документалният филм за художника Йоргос Гунаропулос "Йоргос Гунаропулос от Созопол", заснет в родния му град, отново ще бъде представен пред гражданите и гостите на морското градче. Междувременно продукцията беше селектирана за участие..

публикувано на 26.08.24 в 12:24

С коцерт-спектакъл ще бъде почетен рожденият ден на Тодор Колев

Тодор Колев е роден на 26 август 1939 г. в гр. Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (1965 г.). Надхитря с успех комисията при приемането си, като обува обувки с високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя пускала артисти с мастита фигура и мощен глас. Работил е в театрите в Смолян, Шумен и Пловдив, а в..

публикувано на 26.08.24 в 09:19

Слънчево с възможност за превалявания

Атмосферното налягане ще е без съществена промяна и ще остане малко по-ниско от средното за август. Днес ще преобладава слънчево време. След обяд и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност , като на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Те ще са по-значителни в крайните югоизточни райони. Вятърът ще..

публикувано на 26.08.24 в 07:10

ALI ще свирят с Editors

Али Абдала от ALI  за концерта им с The Editors: Алан (Али) Абдала, който е лицето на АLI разказа спецално за Радио София следното - "Ще свирим в зала 3 на НДК на 29 август. Още не мога да го осъзная. Откакто съм започнал преди 20 години (тогава с Macrophone), банди като Editors, като Coldplay, като Muse са ме изградили като артист, първите им..

публикувано на 25.08.24 в 11:43
Зорница Христова и Ясен Григоров

Като песен, като жужене

Зорница Христова и Ясен Григоров от издателство "Точица" за новите им книги за деца: "В Ясен открих много различен подход към рисуване. Първият ни общ проект бе за един зъл охлюв. После дойде книжката със стари английски детски стихчета "Колко ягоди растат по морето" - колкото повече време минава, толкова повече ми харесва. Много интересен баланс..

публикувано на 25.08.24 в 10:41

Незаключените дворове

Мая Цанева от "Безопасни детски площадки" за играта в училищните дворове в извънучебно време: "Отварянето на училищните дворове за кварталната общност стана факт в Пловдив в началото на август, но противниците изтъкват липса на общинска охрана. Истината е, че повечето са с нови съоръжения и директорите се страхуват за тях. Грешката на Пловдив бе, че..

публикувано на 25.08.24 в 10:07