Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Композиторката Бистра Диляноф

За музиката като благодат и нишките, които свързват София, Виена и Шабла

Снимка: Радио София

Да се разговаря с Бистра Диляноф е истинско удоволствие, защото говори интересно, съдържателно, колоритно и искрено. Родена е в София, завършва Музикалната академия в Пловдив, след което заминава за Виена. Пианист, композитор и диригент, тя гостува в Радио София в края на един наситен музикален сезон в три премиери на нейни опери.

Най-скорошната премиера е била преди седмица на Фестивала за старинна музика STRAVAGANZA в Шабла. Да, точно така – в Шабла има бароков фестивал, създаден от певицата Петя Плукчиева и сега беше неговото XV-издание. 

"Представихме там моя творба, вдъхновена от кантата на Георг Филип Телеман, много красива, за едно канарче. Написах нейно продължение, като историята вече има съвсем друга интерпретация, за ансамбъл, включващ обой, цигулка, виолончело и чембало, както и тенор в лицето на Дмитрий Каплински."

Новосъздадената опера с кукли се нарича "Школа Белканто за гарга, бухал и канарче" и създаването й е подкрепено от Национален фонд "Култура". "Шабла може да не е най-развития туристически регион, но имат един невероятен парк, красив, поддържан с една уникална открита сцена като най-добрите в Европа. Така, с отношение, се създават културни преживявания и на представлението дойдоха над 100 човека, не само от Шабла, но и от Каварна, от Балчик, от Варна" – разказва с искрен ентусиазъм Бистра Диляноф.

Интересен и малко необичаен е нейният музикален път. 

"В семейството ми няма музиканти, но всички са обичали музиката и са свирели на нещо" – с усмивка споделя тя. Първата й учителка по пиано се казва Веселина Бахарова – "във всяка стая у тях някой свиреше, а в кухнята нейният съпруг Любомир правеше торта и ни я раздаваше, за да продължим да свирим" – смее се Бистра. 

Всеки месец имали продукция в залата на "Славейков", а за награда получавали плочи с … творби на български композитори. "И цяло лято си ги слушахме и си мечтаехме да изсвирим някоя от тях. Много вълнуващо и много образователно по един ненатрапчив начин". Не влиза в музикално училище, но пък съдбата я среща с Ани Аврамова – следващия важен учител в живота на Бистра Диляноф, последвана от Майер Франк в Музикалната академия в Пловдив. 

"Бях трети курс, когато дойдоха промените и аз реших, че искам да уча във Виена, каквото ще да става" – припомня си Бистра. Намира си хотел, запазва стая по телефона и заминава. "Не бях съвсем наясно в коя от всичките университети е най-престижно, кандидатствах на две места, приеха ме и си избрах музикалната академия "Франц Шуберт", без да си давам сметка, че е частна и съответно се плаща, за да учиш".

Бистра е на крачка от това да се върне в България, когато случайно разбира, че има една фондация, която поема таксите за обучение на студенти от Източна Европа. Така Виена става неин дом. "В академията "Франц Шуберт" преподаваха Михаел Бадура (малкия син на знаменития пианист Паул  Бадура-Скода) и Енрико Гулда, син на Фридрих Гулда. И, разбира се, човекът, благодарение на когото станах композитор – Хелмут Нойман."

Още по време на първата година от следването си Бистра свири много съвременни творби, премиерни на австрийски композитори. Още от малка се интересува и е привлечена от езика на модерната музика, свири с удоволствие пиеси от Александър Райчев и Васил Казанджиев. И в един момент Хелмут Нойман и казва "Бистра, не може така, трябва да се научиш да композираш". Първото си официално произведение тя написва сутринта, в деня, в който трябвало да бъде изпълнена. 

"Все си мислех, че като така и така много ще свиря на този концерт нови творби, ще мина "метър", но ми се обади един известен австрийски композитор, Ханс – Петер Новак и ми каза, че с интерес очаквал моята пиеса" – смее се Бистра. Така часове преди концерта сяда и композира Две фантазии за пиано с български ритми. Така и до днес Бистра продължава да твори, да композира и да дирижира.

Казва, че във Виена има достъп до развитие за хората, които работят. 

"Тоест, направиш ли много добър концерт, задължително ще получиш покана за следващ концерт. И това не се възприема като помощ – просто когато красива музика минава през теб, независимо дали като композитор или интерпретатор, хората искат тя да стига до тях.  Така всичко е плодотворно."

Още за живота във Виена, където Бистра Диляноф участва в инициативи на Австрийското радио, свързани с жените композитори. Чуйте повече в разговора й с Лили Големинова.

По публикацията работиха: Лили Големинова, Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елица Петкова - режисьор и актриса

Режисьорът Елица Петкова за призванието в професията, "Икарите" и още нещо

Чудесна среща в ефира с една очарователна дама, която е сред най-добрите в това с което се занимава – режисьорът в куклен театър Елица Петкова. Тя завършва и актьорско майсторство и режисура, но смята, че режисурата е призвание определено от съдбата. "Определено за мен това е по-добрият избор, няколко години след като завърших, играех като..

публикувано на 30.08.24 в 11:34

Диджей BoYan с нов сингъл

Диджей BoYan представи новия си сингъл Something. Музикантът бе гост в предаването "Радиокафе" и разказа подробности. "Аз от почти една година съм леко липсващ от диджейската сцена. Това със сигурност помага, защото знаем, че диджейската професия е една прекрасна професия, но и много изискваща. Но когато си с малко дете вкъщи започва да става..

публикувано на 30.08.24 в 11:26

Очакват се валежи

Атмосферното налягане ще остане близко до средното за август. Времето през деня ще се задържи почти без промяна През следващото денонощие атмосферата над страната ще бъде неустойчива. Развитието на купеста и купесто-дъждовна облачност ще продължи, като на много места ще има краткотрайни валежи, в отделни райони те ще са временно интензивни, с..

публикувано на 30.08.24 в 07:10

Ще има ли протести на медицинските служители

Медицинска федерация "Подкрепа" започва подготовка за провеждане на национални протести и организиране на поетапно ефективно преустановяване на работа във всички структури в отрасъл "Здравеопазване". Причините: липсата на нов колективен трудов договор, както и отказът на работодателите да увеличат основните възнаграждения на медицинските..

публикувано на 29.08.24 в 17:33
Кметът на община Елин Пелин Ивайло Симеонов.

Започва изплащането на помощ от пострадалите от взривовете в Елин Пелин

Започна изплащането на еднократна безвъзмездна помощ на хората с повредено имущество в следствие на взривовете на складовете за фойерверки край Елин Пелин. Какви са критериите и кой ще получи помощ можем да разберем от кмета на общината инж. Ивайло Симеонов. Каква е общата сума и какъв е принципът на изплащане? "Критерият е всички, които имат..

публикувано на 29.08.24 в 17:25
Павлина Илиева

Ще има ли туристически гаранционен фонд

В столицата се проведе работна среща по предложената от Министерство на туризма схема за създаване на Туристически гаранционен фонд. Тя беше организирана от Сдружение на туроператорите и туристическите агенти Обединение "Бъдеще за туризма". До 2 септември 2024 г. включително трябва да са ясни становищата от общественото обсъждане на проекта за..

публикувано на 29.08.24 в 15:55

Над 120 събития в 3-дневния фестивал "Реките на София" в Южния парк

Над 120 събития са предвидени през следващите три дни (от 30.08. до 1.09.24) по време на традиционния фестивал "Реките на София" , който този път ще се проведе на бреговете на Перловската река в Южния парк. След гвоздеите в програмата е и конференцията „Бъдещето на Перловска река” , в която ще участват кметове на различни..

публикувано на 29.08.24 в 14:45