Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реките имат потенциала да оправят града

Радиокафе е в Южния парк, където "Граждански будилник" е част от фестивала "Реките на София".

Началото е с Александър Киров от БЦНП (Български център за нестопанско право):

"Един малко по-силен глас трабва да даде тон. Значими каузи са опазването на природната среда, правото да бъдем заедно, правото на достоен труд. Неслучайно сме тук - опазването на градската среда и гражданския активизъм. Темата трябва да стане разпознаваема.

Активизъм в действие е темата в три конкурсни категории, получихме над 65 предложения, ще отличим днес победителите. Изкуството е един от най-говорещите начини да преведеш някакво послание.

Всяка година сме били изумени колко извън кутията мислят творците. Инициативите днес започват с програма за децата - играта "Будното петле". Ангажираме децата да търсят и намерят правилните отговори - за техните права и задължения."

Темата е подхваната и от Захари Янков, правен консултант на БЦНП:

„Конкурсът е за седма година, всяка година темата е различна. Правата не са скучни текстове в закона, имат различни измерения. Правото на сдружаване върви заедно с правото на протест. Сдружаването е гръбнакът на едно общество.

Читалището е част от традиционното право на сдружаване у нас. Прозрачността на НПО е изключително важно. Правото на протест например не е свързано с разрешение, режимът е уведомителен. В демократичното общество границата е насилието." 

Розалин Шмих от Бандата на 1500-те и водещ на предизвикателството "Стани адвокат на космат приятел" внася друг ракурс:

"Основани сме от група доброволци, фокусирани сме върху кучетата, обикаляме приютите. Вече сме 40 души, разхождаме кучетата. Това, че на улицата има по-малко бездомни кучета не значи, че намаляват. Причината е безотговорността. Днес сме подготвили игра, предизвикателство как да се променя устойчиво проблема с бездомните кучета."

Мартин Янков е основател на "Колективът" - организатори на "Реките на София":

"Това е последното за сезона събитие. Имаме общо 120 събития в трите дни. Много богата музикална програма - на три сцени, международен конкурс - за бъдещето на градските реки. Има много артистични инсталации около самата река, сякаш се намираш в някакъв сън. Тази нощ инста-акаунтът ни се счупи от толкова много сторита.

Различното в градовете, където ходим, са общностите. В София започнахме с 30 организации, сега сме в пъти повече. В Габрово започнахме с общината, сега градът се ангажира все повече с реката. В Русе развихме много хубава общност и работим да се върнем с инсталациите около реката.

В последните пет години откакто я има инициативата, реките в София текат по-чисти. Цветът на Перловска река е бистър. Бяха почистени над 150 преливника. Смея да кажа, че фестивалът има своя принос - с всичките ни партньорства. Мислят се следващи стъпки - в Южния парк вече имаме речен парк. В София-град има над 33 именувани реки, представете си велоалеи около всяка от тях. 

Реките са заложени в първите градоустройствени планове - колкото повече зелени клинове, които се разширяват, толкова по-чист и прохладен град. Колкото и да са незабележими, реките имат потенциала да оправят града."

Подробностите от програмата и препоръчителните часове - в звуковия файл.

Финалът е с Искра Джанабетска от платформата "Книговище":

"Ще играем много игри, свързани с общата култура на децата, ще си играем и на книги. Децата се вълнуват и се чувстват горди с верните си отговори. Изкарваме много въпроси от статиите в медията ни "Вижте". Те са много любими на децата - в играта ни "Всезнайко" те ще дават верни отговори в борба за повече бонбони.

Забелязали сме ефекта върху децата, които ходят като въпросителни знаци. Във "Вижте" обясняваме света на детски език."

Повече за платформата и новините на детски - в звуковия файл.



По публикацията работи: Людмил Фотев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - Историята на Царския дворец

Жанет Митева и книгата ѝ за историята на царския дворец: "Основавам се на археологическите разкопки на Магдалина Станчева и на Васил Николов за откритите им останки от древно тракийско поселение. Още по времето на Юстиниян там се разширява градът, после и българите продължават. Османците превръщат в конак на валията на града, двореца на старобългарски..

публикувано на 31.08.24 в 15:00
Менча Кърничева и Ванче Михайлов

Адресите на любовта: Менча Кърничева и Ванче Михайлов

Македонската революционерка разстрелва Тодор Паница, подтикната от любимия си Менча Кърничева и Мара Бунева си оспорват пиедестала на жена-терористка в българската история, но родената с името Мелпомена не крие, че увлечението ѝ към Ванче Михайлов е допринесло за решението ѝ да стане политическа убийца. Всъщност, според писателя Тони..

публикувано на 31.08.24 в 14:00
Паметник на Михаил Маджаров Копривщица

Историята оживява - Маджаровият род - Михаил Маджаров

Днес наши герои са представителите на прочутия Маджаров род от Копривщица. От него и изключително активния и деен публицист, общественик и политик Михаил Маджаров. Той е роден в Копривщица през 1854 г. в семейството на един от знатните български търговци по онова време. Това е неговият баща - хаджи Иван Маджаров, който в периода около раждането на..

публикувано на 31.08.24 в 16:00
Д-р Наташа Янева

Над 200 деца ще минат през скрининг за ранна диагностика на диабет тип 1

Лекари от Клиниката по детска ендокринология и болести на обмяната в СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" (СБАЛДБ), в сътрудничество с екип от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" – ще проведат скрининг за ранна диагностика на диабет тип 1 при деца от различни възрастови групи – от новородени до 18-годишни, които имат роднина по първа линия с това..

публикувано на 30.08.24 в 17:51
Петър Ганев

Спокойно, сега работещите ще имат по-достойни пенсии от техните родители

Наистина, в бъдеще се очаква да работим повече години, но мнозина и сега искат да го правя. Това не е наказание. Хората не трябва да се плашат от тенденциите, очертани в Доклада на НОИ по отношение на пенсионната система. Това коментира пред БНР-Радио София Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика ...

публикувано на 30.08.24 в 16:16
Оля Стоянова

"Как ни спасяват природните закони?" - пита Оля Стоянова и отговаря в стихове

Как ни спасяват природните закони – това разказва новата книга с поезия на Оля Стоянова , която тя издава 11 години след стихосбирката "Улица щастие". "Поезията някак си е много същностна, тя е като наблюдение, като неща, които пишеш за себе си, без амбиции да ги издадеш", казва авторката.  И ето как звучат нейните собствени мисли:..

публикувано на 30.08.24 в 15:14

Георги Проданов: Няма партия, имунизирана срещу явлението "Пеевски"

През тази седмица започна събуждане след политическата лятна летаргия. Отиваме към динамичен септември, който ще е показателен и решаващ за изборите. Тепърва ще виждаме много развръзки, обобщи в коментара си пред БНР-Радио София политологът Георги Проданов . "Да не бързаме да наричаме ДПС партия на демокрацията. Тя е по-скоро партия на..

публикувано на 30.08.24 в 15:10