Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарът на труда в края на лятото

Снимка: Радио София

Пазарът на труда в края на лятото

Пазарът на труда у нас в края на лятото и началото на есента- предизвикателства, тенденции, търсене, заплати? Подробности потемата разказа Георги Първанов, експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта.

По думите му има предприятия, които намаляват броя на служителите си. Основно са в Плевен. Там е достигнат таванът на заплатите.

"За съжаление след малък оптимизъм през лятото "аутортинг" сектора също се намира в застой. Там сме стигнали тавана в заплатите, над които няма как България да бъде привлекателна дестинация", каза Първанов.

"С края на летния сезон ще бъдат освободени няколко хиляди хора, но пък там ще започне зимният сезон. По отношение на вноса отбелязваме рекорд в пъти. Вървим на около 40 хиляди трудови визии на хора от трети страни. Това е голям ръст на хора спрямо предните години", каза той.

По думите му има недостиг за трети позиции. Има и ръст за работа в държавни предприятия.

Има ли спад в заплатите на IT сектора?

Първанов поясни, че в София-град заплатите са над 2000 -3000 лв., следвана от Пловдив. Ситуацията не е по-различна от Унгария.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концертната и спортна зала "Арена София" вече е с нов спонсор и име

Ръководството на Национална спортна база (НСБ) ЕАД проведе успешни преговори и подписа нов договор за генералното спонсорство на многофункционалната спортна зала „Арена София“ с игралната платформа 8888.bg, съобщшиха от дружеството. Съгласно условията на договора, от 1 септември 2024 година официалното име на залата ще бъде „Арена 8888 София“...

публикувано на 03.09.24 в 17:30

Каква подкрепа получават първокласниците за предстоящата учебна година?

За адаптацията  на първокласниците към предстоящата учебната програма е разговорът с Таня Груева - директор на 4-то  Основно училище "Проф. Джон Атанасов" . Преминаването от детската градина към училище си е доста сериозен процес, понякога и доста стресиращ за най-малките. "Тази година очакваме 125 нови ученици, първолачета , които ще..

публикувано на 03.09.24 в 15:26
Проф. Константин Каракостов(вляво)  и проф. Боньо Лунгов с Крис Илиев

Проф. Боньо Лунгов и проф. Констаннтин Каракостов за предстоящия сезон на Кукления театър

Двама души с най-разпознаваемите и успешни имена в сферата на кукления театър бяха гости в предаването "Добър вечер, София" – професор Боньо Лунгов и проф. Константин Каракостов.  А кцент в разговора бе предстоящия сезон и съпътстващата го Национална академия, в която и двамата са преподаватели. Младият проф. Каракостов е стожер на предстоящия..

публикувано на 03.09.24 в 13:56

Григор Димитров се бори за полуфинал на US Open срещу Франсис Тиафо

Най-успешният ни тенисист Григор Димитров ще играе след полунощ (не преди 3:30 ч.) на централния корт „Артър Аш“ на Откритото първенство на Съединените щати. В двубой от четвъртфиналите българинът ще срещне Франсис Тиафо, поставен род №20 в схемата. След ранните отпадания на Алкарас и Джокович тенисистите виждат шанс за себе си, но това..

публикувано на 03.09.24 в 11:59
Концертът в София е на 22 февруари 2025 г.

Алтернативната готик група "The Beauty Of Gemina" идва в София

Швейцарската алтернативна готик група The Beauty Of Gemina  ще има концерт в София на 22 февруари 2025 г., в София, съобщават организаторите. Майкъл Зеле създава групата през 2006 г. Очарованието на тяхната музика се намира в елегантността на мрачната естетика и в харизмата на певеца, автор на песни, композитор, китарист и продуцент, посочва..

публикувано на 03.09.24 в 10:21

10-дневна изложба с илюстрации по "Диви разкази" на Хайтов

В галерия „Средец“ от в 18:00 ч. днес се открива изложба с илюстрация по "Диви разкази".  Експозицията  е вглеждане в творчеството на Николай Хайтов през очите на младите художници. Националното художествено училище за изящни изкуства "Илия Петров", Националната художествена академия и Професионалната гимназия по горско стопанство и..

публикувано на 03.09.24 в 09:46

Военната академия в София открива академичната година за слушатели

Военната академия "Георги Раковски" в София ще открие академичната си година за слушатели с официална церемония с приемане на строя и тържествен водосвет за здраве и благоденствие. Поканени са президентът Румен Радев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Военната академия посреща слушатели..

публикувано на 03.09.24 в 08:43